Волинських рестораторів вчитимуть готувати за системою, яку розробила NASA

0
0
Волинських рестораторів вчитимуть готувати за системою, яку розробила NASA
У волинських закладах громадського харчування впроваджуватимуть систему управління безпечністю харчових продуктів НАССР.

Про це йшлося 28 грудня під час семінару для представників ресторанного бізнесу на державному підприємстві «Волиньстандартметрологія».

В.о. генерального директора ДП «Волиньстандартметрологія» Богдан Шиба розповів, що закон «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», прийнятий Верховною Радою у липні 2017 року, передбачає поетапне впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР на тих підприємствах, які працюють з харчовими продуктами. Зокрема, підприємства, які займаються переробкою продукції тваринного походження, уже повинні працювати за цією системою, підприємства, які переробляють цю продукцію у готові страви, повинні впровадити систему до вересня 2018 року, малі підприємства – вересня 2019 року.

«Впровадження цієї системи – річ непроста і тривала. Іноді вона вимагає навіть зміни менталітету тих людей, які цим займаються. Адже часто люди думають, що робота на переробному підприємстві нічим не відрізняється від роботи у власному домашньому господарстві. Наслідки ж такого ставлення можуть бути дуже серйозні», - зауважив посадовець.

«Тому я б дуже хотів, щоб до вересня 2018 року – фактично за 9 місяців, було впроваджено систему управління безпечністю харчових продуктів на всіх підприємствах, які надають послуги у ресторанному господарстві і громадському харчуванні», - додав Богдан Шиба.
Керівник ДП «Волиньстандартметрологія» Богдан Шиба
Керівник ДП «Волиньстандартметрологія» Богдан Шиба

Система зокрема передбачає контроль за утриманням робочих площ і обладнання, санітарними та гігієнічними умовами на виробничих площах, контроль за використанням пестицидів, відділення відходів, санітарний нагляд за станом здоров’я працівників, забезпечення відповідним робочим одягом тощо.

Допомогти перевірити заклад на відповідність вимогам системі НАССР, а також підказати, що потрібно змінити, а в подальшому – видати сертифікат можуть працівники ДП «Волиньстандартметрологія».

«Це все потрібно зробити не заради того, щоб приїхав інспектор з Євросоюзу і похвалив, а заради того, щоб наші люди і в першу чергу діти були ситими та здоровими, не відчували жодної небезпеки», - наголосив Богдан Шиба.

Начальник відділу контролю управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Ярослав Зарубайко також зауважив, що за невпровадження системи передбачена адміністративна відповідальність. Так, з юридичних осіб можуть стягнути штраф у розмірі від 30 до 75 мінімальних зарплат, з фізичних осіб – у розмірі 3-15 мінімальних заробітних плат.

Також, відповідно до нового законодавства, підприємства планово перевірятимуть чотири рази на рік, а не два.
Зліва - представник Держпродспоживслужби Ярослав Зарубайко
Зліва - представник Держпродспоживслужби Ярослав Зарубайко

Довідково: HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) — система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок.

З’вилась система у 60-х роках ХХ століття у США. Її основні розробники – компанія «Pillsbury», Лабораторія збройних сил США і Національне управління з аеронавтики і космонавтики (NASA).
Ідея створення концепції виникла при роботі над Американською Космічною Програмою.

Система НАССР схвалена Комісією харчового кодексу ООН та Європейським Союзом, прийнята рядом країн, у т. ч. Канадою, Австралією, Новою Зеландією та Японією як обов'язкова до застосування.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні