«На сході думають, що ви їсте немовлят»: луганець знімає фільм про трагедію волинської різанини

4
3
«На сході думають, що ви їсте немовлят»: луганець знімає фільм про трагедію волинської різанини
У санаторії "Лісова пісня" побував чоловік з Луганщини, який знімає фільм про волинську різню 1940-х років. Він розповів і про стереотипи щодо волинян.

Коли в клубі санаторію «Лісова пісня» відбувався районний фестиваль патріотичної пісні, кожен творчий номер ретельно знімав на відеокамеру колоритний чоловік із козацькими вусами і оселедцем.
«Я знімаю сюжет для Луганського телебачення» - цією фразою він заінтригував весь зал, - пише Район.Шацьк.

Познайомилися ми наступного дня – козаком виявився 70-річний Євген Дзюба з міста Сватове Луганської області, очільник районного осередку об’єднання «Просвіта», громадський діяч, учасник Революції гідності і патріот України.

В «Лісовій пісні» чоловік проходив лікування та реабілітацію, бо переніс два інфаркти і має проблеми з ногами. Проте зізнався, що стану свого здоров’я приділяв мало уваги, більше переймаючись черговим відеопроектом.

Євген Дзюба – режисер-аматор, який відзняв 8 документальних фільмів про УПА Волині та Львівщини, а зараз працює над сюжетом наступного – «Волинь пам’ятає» - про трагедію волинської різанини в 40-ві роки минулого століття.

В нього – гарна українська мова.

"У нас на Луганщині думають, що ви, західняки, їсте немовлят, а ви, натомість, вважаєте, що луганчанин не може розмовляти українською. Це стереотип. Річка Сіверський Донець ділить Луганську область на Донбас і Слобожанщину. Донбас – це конгломерація промислових міст, з шахтами і неродючими, базальтово-гранітними землями. А на Слобожанщині споконвіків розвивалося сільське господарство, процвітали колгоспи. Донбас був повністю російським, а на Слобожанщині жили і живуть щирі українці, які ніколи не забували рідної мови. Я належу до останніх", - розповідає луганець.

Почавши знімати фільми, Євген Дзюба став часто бувати в Західній Україні. Коли він розповідає землякам, що на заході не їдять дітей, дехто й досі йому не вірить. Проте таких одиниці. Саме їх він і хоче переконати в протилежному, розвінчати міфи, донести правду про УПА і показати героїзм цієї боротьби.

Пан Євген співпрацює з істориками, краєзнавцями, просвітянами, зустрічається з учасниками УПА, які розповідають йому унікальні факти. З його слів, багато галичан упевнені, що УПА зародилася на Львівщині, насправді ж – на Волині (фільм «Волинь – пуповина УПА»). А східняки, не відаючи правди, переконані, що бандерівці воювали на боці німців. Так само вірять, завдяки публікаціям у деяких виданнях, що в лави УПА приймали підлітків 14-15 років.

"Це також неправда. Кожен очевидець тих подій підтвердить, що в УПА не було ні жінок, ні дітей. На відміну від ОУН. Упівці казали дітям: «Ви повинні вчитися, бо Україні потрібні освічені люди». Це тільки радянська влада робила з дітей героїв війни: Павлика Морозова, молодогвардійців", - зауважує співрозмовник.

А ще відкриттям для багатьох є інформація про те, що чисельність членів УПА була 160-180 тисяч осіб.

Режисер об’їздив свого часу всю територію колишнього Союзу. А от Волинь як колиска УПА стала для нього відкриттям зовсім недавно. Його фільм «Волинь: 5 травня 1943 року» сягає часів діяльності УПА на теренах нашої області, героями є люди, які пережили період визвольної боротьби і залишилися патріотами донині.

Фільм, над яким зараз працює режисер-аматор, має назву «Волинь пам’ятає» і присвячений він волинській різанині та складним відносинам українців і поляків.

"Я покажу у фільмі всю правду і принципово не буду згладжувати гострі моменти. Відомий випадок, коли поляки поставили в одному волинському селі пам’ятник загиблим співвітчизникам і написали на ньому про 120 жертв. Насправді архівні документи свідчать лише про 9 вбитих поляків. Глядачі побачать місця боїв, поховання, дізнаються про подвиги захисників, про їхній побут, життя у криївках", - наголошує чоловік.

Як тільки все відзняте Євгеном Дзюбою буде змонтоване професіоналом, фільм з’явиться в інтернеті, на авторському каналі в Youtube.

Фільм, відеоролик, враження, нові знайомства, свіжі ідеї – весь цей багаж Євген Дзюба повезе з Волині на рідну Луганщину. Він говоритиме і показуватиме тільки правду, бо знає, що лише таким шляхом можна розвінчати міфи та об’єднати українців Сходу і Заходу – спільною історією, спільною ідеєю. І однією на всіх заповітною мрією – про мир в Україні.

Мирослава ЦЮП'ЯХ

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Класний дядько, добра справа!
Але люди, благАю... ну не треба шутіть прамладєнців... це ж ріже очі, бісить і набило оскомину... всеодно що вшутку якусь пристойну жінку курвою називати... бо, бачте її так назвали одного разу пара бомжар засцяних... Забудьмо так "жартувати", окей?
Відповісти
Ну яка людина зі здоровим глуздом повірить в таку маячню(про немовлят).Зараз даже в африці канібала знайти неможливо..а
Відповісти
Просвiта- це дiагноз...
Відповісти
Про немовлят - це не жарт. А правда ріже, ой ріже...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні