Екс-керівник «Волинського облавтодору» розповів про дивних сбушників

6
9
Екс-керівник «Волинського облавтодору» розповів про дивних сбушників
Нещодавно звільнений директор «Волинського облавтодору» Олександр Зіньков, якого звинувачують у розтраті бюджетних коштів, вважає, що працівники СБУ проявляють до нього незрозумілий інтерес і влаштували йому кримінальне переслідування.

Поки триває розгляд справи Зінькова в суді, 1 вересня надійшов наказ на його звільнення. Причина – невиконання умов контракту. Олександр Зіньков переконує: звільненню передував візит представників СБУ до керівництва дорожнього підприємства у Києві.

А в судовій площині «облавтодорівця» звинувачують у закупівлі за завищеними цінами товарів на дорожню розмітку.

Проте він наголошує: може хтось і винен, тільки не особисто директор облавтодору. Мовляв, у домовленостях щодо дорожніх робіт було, як мінімум, дві сторони: облавтодор і Служба автомобільних доріг. Та про іншого учасника правоохоронці чомусь «забули».

Про своє бачення цих подій і дивний інтерес з боку СБУ виданню «Волинь24» розповів Олександр Зіньков.


Більш детально про суть справи та звинувачення:ПРОПАВ СВІДОК: КОРУПЦІЙНА СПРАВА ГОЛОВНОГО ДОРОЖНИКА ВОЛИНІ ЗАТЯГУЄТЬСЯ

СБУ ПІДХОПИЛА СПРАВУ ЗА ПОЛІЦІЄЮ

Олександр Зіньков
Олександр Зіньков


Кримінальне провадження проти директора ДП «Волинський облавтодор» Олександра Зінькова було відкрите ще 7 серпня 2015 року. Деякий час цією справою займалася Національна поліція. Проте згодом її підхопили працівники Служби безпеки України.

Зі слів Зінькова, слідчі УСБУ у Волинській області на одному із судових засідань пояснили, що зробили це через неефективність попереднього розслідування.

З того часу, каже «облавтодорівець», працівники СБУ до нього неодноразово навідувалися.

«До мене приходили на роботу, якісь натяки давали, номер телефону. Казали, куди мені треба прийти, куди звернутися. Вони мене виводили надвір, щоб в кабінеті ніхто нічого не чув», – розповідає посадовець.

НАВІЩО ПЛАТИТИ БІЛЬШЕ?

Судячи з кримінальної справи, Дочірнє підприємство «Волинський облавтодор», яке входить до Державної акціонерної компанії «Автомобільні дороги України», 25 березня 2015 року уклало договір зі Службою автомобільних доріг (САД) у Волинській області на суму 28,75 мільйона гривень. Згідно з договором, «автодорівці» зобов’язувалися закуповувати товари й послуги для утримання доріг.

В договорі було передбачено, що облавтодор має купити фарбу для дорожньої розмітки за ціною 44,31 грн./кг., а також скляні мікрокульки за ціною 20,04 грн./кг.



Проте невдовзі ДП «Волиньський облавтодор» уклало договір з київською фірмою ТОВ «Вітал Глобал Проект Україна», у якої придбало згадані товари за вищими цінами. Так, кілограм фарби «Горожанка» білоруського виробництва коштував підприємству 72 грн./кг., скляні мікрокульки – 42 грн./кг.

Як зауважує Олександр Зіньков, при підготовці тендерної пропозиції в облавтодорі відштовхувалися від минулорічних цін. На початку року, мовляв, складно спрогнозувати, скільки коштуватиме товар в подальшому. А в 2015 році інфляція була надвисокою. Крім того, зауважує дорожник, у договорі було зазначено, що ціна динамічна і може змінюватися.

Втім, зі слів Зінькова, облавтодор купував фарбу за власні кошти, які не є бюджетними. А фінансування з боку Служби автомобільних доріг у Волинській області, каже він, довгий час не було.

ЧОМУ 72?

Перед тим як купувати білоруську «Горожанку» за ціною 72 грн./кг. облавтодор перебрав декілька варіантів. Зі слів Олександра Зінькова, перш за все вони отримали довідку від Торгово-промислової палати, в якій було зазначено, що тодішні ціни на фарбу у Волинській області коливалися в межах 40-89 гривень.

«Облавтодорівець» переконує, що вони контактували з кількома постачальниками і навіть з тим, який пропонував фарбу за ціною 40 грн./кг. Проте через скарги на якість продукції та вимогу 100 % передплати з цим постачальником вирішили не співпрацювати, каже Зіньков.



Зверталися й до інших українських виробників, проте в них фарба виявилася значною дорожчою – від 80 грн./кг.

Щодо «Горожанки», запевняє Олександр Зіньков, її впродовж 2015-2016 років купувало чимало облавтодорів по Україні і вона добре себе проявила у використанні.

ПРО СЛУЖБУ АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ ЗАБУЛИ?

Слідчі УСБУ у Волинській області закидають директору «Волинського облавтодору» привласнення державних грошей шляхом зловживання службовим становищем.

Проте Олександр Зіньков переконує, що облавтодор є госпрозрахунковим підприємством, діє на комерційній основі і не є розпорядником бюджетних грошей.

«Ми навіть коли купляємо матеріали, тендер не оголошуємо», – наголошує він.

Він каже, що підприємство закуповувало фарби і мікрокульки й наносило розмітку за власні гроші. А Служба автомобільних доріг перед тим, як підписувати бухгалтерсько-будівельні документи, мала можливість ознайомитися з вартістю матеріалів та виконаних робіт, які були вказані в документації.

Крім того, запевняє Зіньков, окрема структура за вимогою Служби автомобільних доріг у Волинській області перевіряла якість виконаних робіт.



Дорожник наголошує: керівництво САД погодило зміну договірної ціни, підписало кошторисну відомість та акт виконаних робіт. І лише після цього державне казначейство перерахувало кошти на рахунки підприємства.

Олександр Зіньков не може зрозуміти, чому правоохоронці застосовують такий вибірковий підхід.

Мовляв, коли розпорядник бюджетних коштів – Служба автомобільних доріг – невинуватий й до нього немає жодних претензій, то посадовець «Волинського облавтодору», який не розпоряджається бюджетними грошима, чомусь винен.

Адвокатові «облавтодорівця» вдалося з’ясувати, що УСБУ у Волинській області відкрило кримінальне провадження і щодо посадовців Служби автомобільних доріг у Волинській області. Проте розділяти їх, вважає Зіньков, нелогічно.

На його думку, це зробили навмисно, аби відволікти увагу від справжніх винуватців, з якими, очевидно, вдалося «мирно» владнати справу. І доводити цю справу до кінця, мовляв, ніхто не збирається.

«Звичайно, може хтось і винен в цій справі, але тільки не директор особисто», – каже Олександр Зіньков.

ЛИПОВА ЕКСПЕРТИЗА?

Слідчі УСБУ у Волинській області наводять висновки приватної фірми «Експертно-правова консалтингова компанія «ЮРЕКС», яка визнала фарбу «Горожанка» такою, що не відповідає технічним вимогам.

«Цирк на дроті», – характеризує цей експертний висновок Олександр Зіньков.



Він каже, що на момент купівлі фарба мала сертифікат відповідності, виданий державним підприємством «Державний дорожній науково-дослідний інститут».

Крім того, закордонну продукцію на українському кордоні не можуть розмитнити без документів, які підтверджують її якість.

На думку Зінькова, дивним є те, що слідство взяло до уваги висновок приватної фірми, проігнорувавши сертифікат державної структури.

Він розповідає, що компанія «ЮРЕКС» аналізувала фарбу двічі.

У першому висновку, датованому січнем 2016 року було сказано, що фарба неякісна. Та дорожник пригадує, що представники фірми взяли зразок фарби восени 2015 роки, коли її термін придатності вже скінчився і коли роботи з нанесення розмітки вже давно були завершені.

Вдруге аналіз робили ще пізніше. Зіньков каже, що тоді для експертизи навіть вирізали шмат дороги з розміткою.

ДВІ ПЕРЕВІРКИ ПОРУШЕНЬ НЕ ВИЯВИЛИ

Як розповідає Олександр Зіньков, двічі після відкриття кримінальної справи проти нього у «Волинському облавтодорі» відбувалися перевірки. Одна від ДАК «Автомобільні дороги України», інша від Держагентства автомобільних доріг України. Обидві перевірки зловживань не виявили.

У висновку «Укравтодору», каже Зіньков, навіть не було згадано за цей епізод. А в акті «Автомобільних доріг України» щодо інциденту з дорожньою розміткою зазначили, що жодних порушень не виявлено.



«Облавтодорівець» запевняє, що УСБУ у Волинській області намагалося вплинути на результати цих перевірок. Спецпризначенці нібито навіть запрошували членів комісії на вечерю чи на каву, де говорили про кримінальну справу проти директора облавтодору.

ПРИВІТ З КИЄВА: НЕЖДАНІ ПЕРЕВІРКИ І ЗВІЛЬНЕННЯ

23 травня, на другий день після оголошення Олександру Зінькову про підозру, в Луцькому міськрайонному суді відбувся розгляд двох справ, в одній з яких слідчий відділу УСБУ у Волинській області просив суд застосувати щодо директора запобіжний захід у вигляді застави; в іншій – відсторонити його від посади.


Щоправда, ні перше, ні друге клопотання суд не задовільнив, мотивуючи це недостатньою обґрунтованістю підозр та відсутністю достатніх підстав.

Хоча слідчий суддя застосував до Зінькова пом’якшений запобіжний захід, поклавши на нього зобов’язання впродовж двох місяців з’являтися на виклики на першу вимогу, не відлучатися з території Волинської області без дозволу, здати на зберігання закордонний паспорт й повідомляли про зміну місця проживання чи роботи.

Олександр Зіньков запевняє, що відразу після цього, в червні, волинські сбушники поїхали до Києва, де просили у виконувача обов’язків голови правління ДАК «Автомобільні дороги України» звільнити директора «Волинського облавтодору».

«Це я знаю абсолютно точно. Вони просили мого звільнення», – запевняє Зіньков.

Невдовзі, продовжує Олександр Зіньков, до облавтодору направили перевірку. Стосувалася вона якраз діяльності директора підприємства.

А 1 вересня йому прийшов наказ на звільнення. Причина – невиконання умов контракту.



На думку Зінькова, звинувачення були формальними. В наказі йому дорікали, зокрема, за неправильне ведення бухгалтерії, високу кредиторську заборгованість, невиконання наказів керівництва, недотримання затвердженої форми договорів.

«І ні слова не було написано за кримінальну справу», – наголошує дорожник.

На думку Олександра Зінькова, сбушники, не змігши покарати його через суд, вирішили зробити це іншим способом.

Втім, він не вважає, що УСБУ у Волинській області мали чітке завдання створити для нього проблеми. І каже, що замовники цього кримінального переслідування йому не відомі.

СУДОВІ РОЗБІРКИ: ХТО ВИНЕН?

Слідчі УСБУ у Волинській області завершили слідство і у вересні відбулося підготовче судове засідання. Черговий розгляд справи мав відбутися наступного місяця, проте звільнення суді, який вів справу, призвело до затягування процесу.

На думку захисту Олександра Зінькова, обвинувальний акт проти нього складений незрозуміло і в супереч закону.

З обвинувачення не зрозуміло, в чиїх інтересах діяв керівник облавтодору, купуючи фарбу.

«Можливо, це Служба автомобільних доріг була особою, в інтересах якої я діяв? Можливо, це підприємство, яке постачало мені фарбу? Цього ніхто не дослідив», – розмірковує він.



Також, на думку Зінькова, з обвинувачення не зрозуміло, в чому зміст його злочину та коли він його вчинив.

«Коли я заключив договір з цим підприємством? Чи коли я заплатив гроші підприємству? Чи коли Служба автомобільних доріг підписала акт виконаних робіт?», – продовжує дорожник.

СПРАВИ ПОСТАЧАЛЬНИКІВ – ЇХНІ СПРАВИ

Двічі слідчий звертався до Луцького міськрайонного суду за допомогою: просив дати дозвіл на примусовий привід свідка – директора «Вітал Глобал Проект Україна» Віталія Попкова, який, як з’ясувалося, переховується.

Олександр Зіньков переконує, що бачив цього чоловіка лише одного разу, коли вони підписували договір та й про саму фірму знає небагато. Зокрема, що це єдиний в Україні дистриб’ютор білоруської фарби із заводу УП «СТиМ».

Проте він зауважує, що не боявся співпрацювати з цим постачальником, адже оплату за товар здійснювали за фактом поставки товару.

«Передплати не було», – запевняє Зіньков.
Слідчі СБУ на суді навели ціни, за якими «Вітал Глобал Проект Україна» купувала фарбу й мікрокульки в білорусів. Вони виявилися суттєво меншими за ті, за якими товар закуповував облавтодор.

Проте колишній керівник «Волинського облавтодору» вважає, що не повинен знати, за якою ціною постачальник купує товар. Це, мовляв, його комерційна таємниця.

«Але ствердно можу сказати, що жодної користі з цієї операції я не мав», – каже Зіньков.

Василь БІДУН (Для «Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
цікаво,як і де цей циркач живе
Відповісти
Не циркач, а нормальний мужик. Його хочуть або стригти, або підсунути з теплого місця. А він не дається. Казали ж йому, щоб купляв ті фарби і кульки на "Рошені". Нічого, що вони в них коричневі і з шоколаду. За зиму б списали на заметілі та хуртовини. Але б ніхто не чіпав. Не послухав Сашко старших товаришів, от і має проблеми.
Відповісти
І мусара і цей терпіла один одного варті. Яке їхало,таке і здибало
Відповісти
У спецслужби, котра за власними кишенями ледве не прогавила державу, здається, інші цілі, а не економічні злочини...
Відповісти
А нащо їм держава. Своя кофтина ближче до тіла.
Відповісти
СБУ всіх "кришує". Вони перебрали на себе функції братків 90-х років. Проїбали державу (і вже не один раз), а тепер живуть з "кришування".
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні