«В Україні звикли, що це – засіб від молі»: волинянка, яка вирощує лавандові сади

4
12
«В Україні звикли, що це – засіб від молі»: волинянка, яка вирощує лавандові сади
35-річна Любов – щаслива мама двох дітей, 5-річного Лук’яна та 10-річного Ярема, любить куховарити, читати і дізнаватися щось нове. Здавалося б, нічого незвичного. Однак ця жінка вирощує лавандові сади…на Волині!

Пані Любов зізнається, колись їй не подобалася «земельна» робота і вона й подумати не могла, що візьметься за вирощування рослин.


«Коли вийшла заміж і в мене народилася дитина, я весь вільний час проводила з сином надворі. Мені захотілося прикрасити територію поблизу будинку. Моя мама купила чотири кущики лаванди. Тоді я звернула увагу, що це дуже гарна рослина. Близько шести років тому насадила декілька кущів. Особливого успіху не мала у вирощуванні, бо треба було спушувати землю, виривати зілля, а я не вміла. Перші кущі були не дуже гарні, але вони вижили і вродили чудові квіти. З цього почалася моя любов до лаванди», - каже вона.

Після цього жінка посадила ще 30 кущів лаванди, почала дарувати її друзям і знайомим. Нині пані Любов вирощує декілька сотень кущів фіолетової рослини і зауважує, що поки не готова до особливої уваги загалу, не хоче, щоб її працю понищили, тому не розкриває хоча б приблизного місцезнаходження лавандових садів.

«ДЛЯ МЕНЕ ЛАВАНДА – НЕ БІЗНЕС, А ХОБІ»

«Для мене вирощувати лаванду – не бізнес, а хобі. Я готова безкоштовно ділитися досвідом. Мені хочеться, щоб лаванда росла в Україні, щоб країна ставала гарнішою, щоб не було асоціацій «Франція – лаванда», «Крим – лаванда». Ця рослина може рости будь-де. Багато хто з фотографів хоче приїхати, але мені подобається приватне, тихе життя. Я роблю це для себе», - розповідає жінка.

За її словами, декількох гектарів полів, де насаджена лаванда, немає:

«Спочатку це були доріжки, алеї, потім – невеликий клаптик поля. Нині лаванда росте на трьох клаптиках землі, зокрема, й на батьківському подвір’ї, де ми поки що проживаємо».

Пані Любов наголошує, що не була на жодному семінарі чи майстер-класі. Усі знання здобула на власному досвіді.

«Мені допомагала мама і тітка, які знали певні принципи вирощування рослин. Це, як у кулінарії: коли ти знаєш, як пекти хліб, то можеш спекти багет. Я таких знань мала мінімум, тому мені допомагали. Також проглядала різні відео на іноземних сайтах», - сказала садівниця.

«СКІЛЬКИ ЖИВЕ ЛЮДИНА – СТІЛЬКИ ЖИВЕ ЛАВАНДА»

Пані Любов нарікає, що правдивої інформації про вирощування лаванди – мало, переважають різноманітні кліше:

«Найбільші кліше про лаванду: дорослі кущі не можна пересаджувати, бо вони загинуть; затверділі гілочки не можна обрізати; лаванда живе 10 років».

Жінка каже, що на власному досвіді ще не перевірила, скільки росте лаванда, проте зі знайомих їй відомо: «Скільки живе людина – стільки живе лаванда».

«На лаванду впливають погодні умови і кущі можуть загинути від морозів. Якщо мудро поводитися з рослиною, оновлювати її, то молодість куща буде продовжуватися безкінечно», - ділиться вона.

«ОДНОСЕЛЬЦІ ДУМАЮТЬ, ЩО ЛАВАНДА – ЦЕ ЩОСЬ ПРИМІТВНЕ»

Лаванду у пані Любові не крадуть, бо ж мало хто знає, де ростуть ці сади.

«Для мого села і навколишніх сіл лаванда – щось примітивне. Хоча, якщо люди бачать вже сформований кущ, то вони захоплюються. Вирощую рослини я на окраїні, про це мало хто знає. Ще не було випадків, коли хтось викопував кущі», - повідомила волинянка.

Жінка – прихильниця екологічного вирощування, тому не використовує гербіцидів під час вирощування рослин.

«МОЇ ДІТИ НАЗИВАЮТЬ ЛАВАНДОЮ ВСІ ФІОЛЕТОВІ КВІТИ»

«Мої діти всіляко мені допомагають, підтримують, дуже люблять лаванду. Можуть допомогти зробити світлини. Син допомагав робити саше з лаванди. Будь-які фіолетові квіти вони називають «лаванда», коли бачать у магазинах посуд, декорації з лавандою, то кажуть, що це потрібно мені купити. Чоловік теж підтримує моє хобі», - підкреслює жінка.

«ЛЮДИ ГОТОВІ ВІДДАВАТИ ЧИМАЛІ ГРОШІ ЗА ЛАВАНДУ, АЛЕ ПРОДАЮ ЇЇ ЛИШЕ В УКРАЇНІ»

За словами садівниці, її рослини побували в усіх куточках України:

«За кордон я не надсилаю. Є багато замовників з Росії, Білорусі, які готові за будь-які гроші купити лаванду, бо вона вирощується без хімікатів. На пошті кажуть, що не можна надсилати рослини. Було замовлення у Норвегію, але за доставку довелося би дуже багато заплатити».

Жінка поділилася, що має багато покупців в Україні, тому відправляти рослини за кордон не бачить сенсу.

«ЛАВАНДУ ЗАМОВЛЯЮТЬ ЗАДОВГО ДО ЦВІТІННЯ»

«Раніше розміщувала оголошення на безкоштовних сайтах. Зараз продаю лаванду лише через «Інстаграм». Я вирощую не такі великі об’єми рослини, щоб відкривати магазин. Коли починається цвітіння, який загалом триває близько двох тижнів, маю замовлення за місяць-два. Усю лаванду я надсилаю свіжою і навіть не можу її висушити. Недостатньо продукції для того, щоб відкривати стаціонарний магазин»», - мовила вона.

«ДОДАЮ ЛАВАНДУ У КАВУ...І НЕ ТІЛЬКИ»

Пані Любов любить куховарити. Зізнається, що експериментує й з лавандою у стравах:

«В Україні звикли, що лаванда – засіб від молі і має мильний присмак, але це не так. Я зварила багато різних джемів із ягодами, фруктами. Мені та моїм друзям це сподобалося. Люблю додавати лаванду у каву. Зараз в Україні – це тренд. Мені подобається гіркість квітів у каві. Роблю собі такий напій, коли хочеться чогось особливого. Також лаванда – хороша прикраса для випічки. У мене є замовниця в Україні, яка використовує мою лаванду в сири».

«Я НЕ ХОЧУ, ЩОБ БУДЬ-ЯКА СПРАВА ПОЧАЛА ВОЛОДІТИ МНОЮ»

Садівниця зауважила, що цьогоріч наймала працівників, які б викорінювали зілля, адже не хоче, аби хобі займало весь її час:

«У мене є робота, сім’я. Я не хочу, щоб будь-яка справа почала володіти мною. Я навіть маю педагогічну освіту, але не працюю в школі, бо заробітки мінімальні, а віддача – максимальна. Це все агресивно забирає час. Лаванда – хобі, яке приносить дохід, тому я можу найняти людей і просто насолоджуватися гарним цвітінням, не залишивши там своє здоров’я. Хоча я не можу доручити, наприклад, підрізання кущів чи формування букетів стороннім. Лише родині та близьким. Люди повинні відчувати рослину».

Розмовляла Надія МІЩУК ("Волинь24")


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
12

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А де це? Село? Район? Що це - таємниця чи ляп автора?
Відповісти
Це ти ляп природи. З самого початку пише що жінка не відкриває місце бо не хоче щоб лаванду понищили. Читати уважніше навчись
Відповісти
Це не ляп автора ,а чистої води самопіар і в селі в нас люди не вважають лаванду примітивною вона прикрашає десятки будинків. Особисто для мене є образливо таке висловлювання щодо села нашого і я вважаю що кожен міг би присвятити себе настільки приємному хоббі та половина молоді села тяжко працює по заробітках щоб прогодувати свою сім'ю тобто часу просто не зостається на якесь хоббі...
Відповісти
Як можна зв'язатися з цією пані Любов???
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні