Епоха бідності: як у Луцьку роблять бізнес на секонд-хенді

26
-3
Епоха бідності: як у Луцьку роблять бізнес на секонд-хенді
У Луцьку магазини «секонд-хенд» не втрачають популярності вже багато років.

Сьогодні їх часто можна побачити на центральних вулицях міста, а черги людей в дні оновлення товару невпинно збільшуються. Вочевидь, сприяє цьому збідніння українців через падіння економіки.

Тим часом ринок вживаного одягу чомусь залишається поза увагою органів влади й місцевого самоврядування, а власники й керівники широко розповсюджених мереж знаходяться в тіні.

Впродовж останніх трьох років українці все активніше починають доношувати речі за своїми західними сусідами – поляками. Майже половина грошей, витрачених українцями на імпорт секонд-хенду у 2016 році, пішла до Польщі.

Видання «Волинь24» вирішило з’ясувати, чи справді наші люди почали більше скуповуватися на «секондах» та як цей бізнес розвивається в обласному центрі Волині.


ЗІРКОВИЙ ЧАС ДЛЯ СЕКОНД-ХЕНДУ

2014 року Україна втрапила в пастку під назвою «економічна криза», з якої не може вибратися й донині. Такий розвиток подій болісно вдарив по кишенях українців. Багато хто змушений був відмовитися від окремих благ або різко скоротити їхню кількість у своєму споживчому кошику.

Комусь, імовірно, довелося відмовитися від купівлі окремих речей гардеробу, які тепер стали для нього надто дорогими. Такі люди відкрили для себе ринок вживаних речей. Для когось магазини «секонд-хенд» стали чи не єдиною можливістю оновити свій гардероб.

Сьогодні їхні торгові точки часто можна помітити в центральних й багатолюдних районах міста, де оренда є не найдешевшою. Тож логічно припустити, що нині такому бізнесу в Україні досить комфортно.

Чи так це? - спробуємо поглянути на рівні Луцька.

Хоча магазини «секонд-хенд» часто розміщені в центральних районах міста, підприємці не надто переймаються їхнім зовнішнім виглядом...
Хоча магазини «секонд-хенд» часто розміщені в центральних районах міста, підприємці не надто переймаються їхнім зовнішнім виглядом...

...мабуть, впевнені, що попит на їхні товари однаково буде високим
...мабуть, впевнені, що попит на їхні товари однаково буде високим



ПОЗА УВАГОЮ

Органи влади й місцевого самоврядування пролили не надто багато світла на те, як торгують секонд-хендом в Луцьку.

Волинські податківці повідомили, що не відслідковують торговців вживаним одягом, оскільки в класифікаторі видів економічної діяльності такої категорії не передбачено.

В управлінні розвитку підприємництва та реклами Луцької міськради поділилися списками магазинів «секонд-хенд», та ті виявилися застарілими. З'ясувалося, що вже з десяток років це управління не видає дозволів на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг.

Через представників ринку нерухомості ми спробували дізнатися, чи стали торговці секонд-хендом активніше винаймати приміщення у місті.

Проте як розповів керівник «Волинського агентства нерухомості» Валерій Мусійчук, цей бізнес зазвичай не звертається за послугами до посередників, а домовляється за оренду безпосередньо з власниками нерухомості.

«Коли вони заходять з такими проектами, в них вже є якісь гроші, мережі по Україні. В них напрацьовані схеми», – каже Валерій Мусійчук.

ХТО ТОРГУЄ «СЕКОНДОМ» У ЛУЦЬКУ

У списку, який дали луцькі чиновники, вказано 30 магазинів, які торгують вживаними речами. Однак ця інформація є застарілою й сьогодні кількість торгових закладів може суттєво відрізнятися.

Луцькі чиновники дали список «секонд-хендів», проте наголосили, що він не точний
Луцькі чиновники дали список «секонд-хендів», проте наголосили, що він не точний


Одними з найпомітніших серед торговців вживаним одягом у Луцьку є українські мережі «Планета секонд-хенд» та «Євро Секонд Хенд».

Обидва гравці ринку продають за схожою системою: оцінюють товар за вагою й щотижня його оновлюють.

Ціна щодня знижується. Якщо в так званий день завозу один кілограм коштує близько 200 гривень, то останнього дня, перед початком продажу нової партії, він вартує менше 20 гривень. Тож спершу люди скуповують найменш зношений одяг від відомих брендів, а в останні дні задешево купують те, що залишилося.

Є в Луцьку й чимало дрібніших торговців «секондом». Цей - неподалік від вулиці Лесі Українки, що в центрі міста.
Є в Луцьку й чимало дрібніших торговців «секондом». Цей - неподалік від вулиці Лесі Українки, що в центрі міста.


На сьогодні в місті налічується вісім магазинів «Планети Секонд Хенд» та п’ять «Євро Секонд Хенду». Обидві мережі – не надто публічні й рідко з’являються в медійному просторі. Інформацію про їх засновників у відкритих джерелах годі знайти.

З місцевими керівниками згаданих «секонд-хендів» так і не вдалося вийти на контакт.

Представник «Євро Секонд Хенду» заявив, що не зацікавлений в тому, аби давати коментарі. Щодо «Планети Секонд Хенд», то керівниця луцької мережі Вікторія Левчук спершу висловила готовність спілкуватися, проте в результаті на зв’язок не вийшла.

Вже декілька років на центральній вулиці Луцька розміщений магазин ще однієї української мережі – «Єврошоп». В інтернет-джерелах вдалося нарахувати понад 10 магазинів цієї компанії. В основному на території Західної України.

Магазин «Єврошоп» у Луцьку
Магазин «Єврошоп» у Луцьку


В «Єврошопі», порівняно з іншими гравцями цього ринку, застосовують дещо інший підхід. Крім того, що продають товари на вагу, тут ставку роблять на оцінений одяг.

Представники мережі виявилися більш відкритими до спілкування і погодилися дати коментар. Як розповіла Марія Гапончук, одна з фізичних осіб-підприємців, яка працює в луцькому «Єврошопі», попит на вживаний одяг вже не перший рік залишається відчутним. Для декого, каже вона, купувати такі речі – сьогодні чи не єдина можливість оновлювати гардероб якісними речами.

«Економіка нашої держави переживає не найкращі свої часи і купівельна спроможність переважної більшості громадян, на превеликий жаль, особливо не зростає», – каже Марія Гапончук.

Хоча бізнес на «секонді» є доволі специфічним, своєрідних вимог до нього в Україні не висувають. Єдиною особливістю, як розповідає представниця «Єврошопу», є необхідність сертифікату про те, що речі продезинфіковані.

Звідки береться секонд-хенд та як він потрапляє в Україну. Інфографіку взято й перекладено з видання «Сегодня»
Звідки береться секонд-хенд та як він потрапляє в Україну. Інфографіку взято й перекладено з видання «Сегодня»


УКРАЇНЦІ ДОНОШУЮТЬ ЗА ПОЛЯКАМИ

Статистика Державної фіскальної служби підтверджує: з 2014 року імпортувати вживані речі на територію України почали активніше.

До прикладу, якщо у 2014 році з-за кордону в Україну ввезли вживаного одягу та інших виробів на 104,7 мільйона доларів, то у 2016 році – на 127,7 мільйона доларів (сума на 18 % більша).

За 9 місяців 2017 року в Україну завезли секонд-хенду на 110,2 мільйона доларів (86,3 % від минулорічного показника).

В «Єврошопі» зазначають, що реалізують одяг з країн Європейського Союзу. Таку тенденцію підтверджує й статистика митників. Так, за 9 місяців 2017 року більше половини вживаних речей було ввезено з Польщі й Німеччини. Майже 11 % – з Швейцарії.

На секонд-хенд українські підприємці починають витрачати більше
На секонд-хенд українські підприємці починають витрачати більше


Цікаво, що впродовж 2014-2015 років, на відміну від 2016-2017-го, українці чимало імпортували із США.

Крім того, з 2014 почали нарощувати закупівлю одягу з Польщі. Якщо у 2015 році на польські лахи підприємці з України потратили 21 % з усієї суми грошей, яка пішла на імпорт секонд-хенду, то у 2016 році - 40 %. За 9 місяців 2017 року - 32 %.

ВІЙНА ЗА СЕКОНД-ХЕНД

Із самого ранку в день оновлення товару попід дверима луцького «секонд-хенду» можна помітити скупчення людей.

З кожною хвилиною натовп зростає і враз, коли хвилинна стрілка опиняється на числі 12, греблю прориває: усі зливаються в однорідне й ковзке, немов желе, місиво, яке кричить, стогне й матюкається в унісон, протискуючись крізь двері, які ледве втримуються на своїх завісах.

Як би пізніше не нарікали окремі з них, не називаючи таку поведінку дикунством, наступного тижня вони знову увіллються в цей сумбур і все відбуватиметься за аналогічним сценарієм.

Адже між цими людьми йде справжня війна. Війна за секонд-хенд. І хто найшвидше потрапить досередини – у того більше шансів відхватити щось пристойне.

І якщо раніше цими «бійцями» були в основному торгаші, які згрібали речі купами, щоб потім перепродати їх дорожче, то зараз до боротьби підключаються й прості обивателі.

Якщо ще кілька років тому скупчення перед дверима утворювалися в основному лише першого дня, то нині черги перед «секондом» виструнчуються ледь не щодня.

У середу - повне оновлення товару. Але й залишки попередньої обнови у вівторок мають непоганий попит
У середу - повне оновлення товару. Але й залишки попередньої обнови у вівторок мають непоганий попит


***

Останнім часом черги перед «секонд-хендами» стають все довшими.

Звук ключа, який кілька разів прокручується в замку перед тим, як відчиняються двері, перетворює людей на хижаків. На дешевий, недоношений кимось одяг, вони кидаються, як на шмат м’яса.

Та ними керує далеко не стадний інстинкт. Ними керує бідність.

Василь БІДУН (для «Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
У секонд-хенді одягаються не бідні, а розумні.
Відповісти
якби в цих людей були гроші на одяг з фірмового магазину - вони б там не стояли...але, знаю багатьох, які досі купують на перепродаж, або на базарі, або через "ЛОХ.ua"
Відповісти
"У секонд-хенді одягаються не бідні, а розумні."
ага, схоже на слова міністра соцполітики, типу ""українці - забагато їдять
Відповісти
Це дивлячись що вважати розумом.
Відповісти
Замість того,щоб шукати кращу роботу та більше працювати, совки риються в смітті та споживають відходи.Себе не поважають. Патологічна ментальність ніщеброда.
Відповісти
Магазини секонду успішно працюють в найбагатших країнах Європи, з найбільш соціальнозахищеним населенням з великим рівнем доходів. Там теж совок, так виходить? Радше це демократія, а вибір за людиною..
Відповісти
Шукати роботу і старатись більше працювати-це "удєл" раба, рабського мислення.Нормальна ж людина старається менше споживати і менше на це все працювати, якщо взагалі не працювати і мати купу вільного часу.
Відповісти
Чиста заказуха. Якщо автори статті були на секондах, то знають, що тільки там є фірмові, брендові речі. За доступні ціни. А не фуфло базарне за космічні ціни. Не пишіть ідиотизм. Невже так жаль людям дати дешеві речі, авто, харчі?? Зажерлись.
Відповісти
Допоки уряд буде гнути політику винищеня власного народу то будуть "процвітати " такий бізнес...
Відповісти
Бідний там не може захватити нічого,бо там одні торгаши! Проведіть власне дослідження і переконаєтеся в цьому, приїжджають бусами бандьохи і гребуть а потім перебирають і продають на ринку хто на секонді,хто вчепить якийсь папірець і як нова річ. Я рахую, що секонд повинен бути для тих,хто немає можливості придбати нове,а не для бізнесу.
Відповісти
І не тільки поношений одяг, у єврошопі є брендові нові речі, я особисто купила там moscino i chloe, і багато зара, нове все, і набагато дешевше, ніж у спекулянтів
Відповісти
Ви купили ношені речі 100%. В них просто вигляд нових, і продавці кажуть шо нові.
Відповісти
а секонд чергу займають в 14-15год.попереднього до відкриття дня.я працювала і знаю це жах
Відповісти
Дослідження провели , це так називається. А от вияснити ,шо за чиновники за цим бізнесом стоять?...
Відповісти
В деяких людей виникає якась психологічна залежність від секонду, піти купити якусь річ( 21шу кофточку) , про яку на наступний день забуде і не вдягне ні разу.
Відповісти
Секонд-це не тільки якісна річ в рази дешевше базарного г-на. Це ще й вияв екологічної свідомості.
Відповісти
Так противно , як ці магазини вилазять на центральні вулиці міста , таке враження , що в нас інших магазинів вже не має . Цим повинен зайнятись міськ виконком, кому надавати в аренду . А то не Луцьк , а якась барахолка, ще й туристів хочуть бачити на вулицях !!!! Просто якийсь кошмар. У поляків є прислів"я " не мам пеньонзи, але гонор маю" У нас вже не залишилось ні того, ні іншого!
Відповісти
В Бидгощі,такі магазини теж в центрі є
Відповісти
Секонд-хенд - це соціально доступний товар, який був у використанні, або був придбаний попереднім покупцем і не використовувався.
Cток магазин - магазини з речами минулорічних колекцій або браковані товари (погано підшито, нерівний шов і тд)
Вітчизняна легка промисловість непрацює, неможе запропонувати альтернативу доступну для споживача.
В магазинах ціни "бешані", неадекватні. На базарах - трішки дешевше але всеодно для багатьох недоступні, і дешевші ніж у магазинах.
Тому я закупляюсь одягом за кордоном. І дешевше, і якісніше.
Відповісти
А який вихід в Українців?!!! Якби не секон хенди,то б люди взагалі не мали,що вдіти.В інших країнах вони не так популярні,тому що там ціни доступніші на новий одяг....
Відповісти
Згідна 100%. Моя сусідка 82 роки на свою пенсію не може дозволити купити нові-смердючі чоботи одноразові на ринку 600-700 грн,а на гумці шкіра,цегейка за 300-400грн їй до 100 років їх вистачить.от вам і гумка.
Відповісти
Краще купити котонову річ у секонді,ніж платити у пять раз на базарі за пластмассову одежу
Відповісти
Виходить одяг здають в цілях благодійності, але ми потім маємо це викупляти за часом високі ціни (перші дні завозу). з одніє сторони правильно, з іншої ні. було б завжди дешево, а той безкоштовно, гребли б так, шо пилюки б не залишилось. І треба чи не треба.
Але якшо хочеш купити на секонді шось хороше в день завозу, треба мати непогані гроші. і виходить трохи замкнутий круг. Тут ти або дуже хитрий, наглий і маєш гроші, або лупиш в останні дні і за свої звичні копійки вибираєш остатки...
Відповісти
Чому в центрі міста?.Які туристи приїдуть до Луцька?
Відповісти
Люди ви серйозно? Які черги в другий день?) Перед тим як писати цю «високоінтелектуальну» статтю, то хоча б запитайте або дізнайтесь . В вівторок оновлення звичайного товару, в середу -люкс. Речі практично всі нові і з бірками. Саме брендові якісні речі. А не мотлох з ринку чи інших таких подібних магазинів )
Відповісти
Люди а хто може собі дозволити брендовий одяг -мало таких людей .Тому людина піде собі на гумку купить нормальний одяг а не той що попереш і з нового вже шмата що навіть підлоги не помиеш
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні