Розповіли, чому субсидії не виплачують «живими» грішми

0
7
Розповіли, чому субсидії не виплачують «живими» грішми
Виплата компенсацій за зекономлену субсидію не буде стимулювати людей використовувати менше ресурсів. Про це Gazeta.ua розповіла Марія Яковлєва, член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності.

"Між нормами і фактичним споживанням ресурсів закладена велика різниця. Були часи, коли споживачів змушували використовувати певний обсяг газу, в іншому разі в субсидії відмовляли. Щоб увійти в ті норми, люди взимку відкривали вікна та двері", - каже Марія Яковлєва.

В Україні діє застаріла система нарахування субсидій. Її треба змінити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому опалювальний сезон в Україні не почався вчасно

"Перший крок - нарешті встановити лічильники по всій країні та зробити 100% облік обсягів споживання. Проте ці процеси свідомо гальмуються. Зараз за субсидією нараховують норму 3,3 кубометра газу на людину для приготування їжі на плиті. Споживач реально використовує один-півтора куби. І це вигідно монополістам. Споживачеві вони реально продають куб, гроші за субсидією отримують за 3,3 куби. На 2017 рік бюджет субсидій складає близько 80 мільярдів гривень. Половина — це платежі за газ. Якщо вони завищені у 2 рази, то щонайменше 20 мільярдів — це перевитрати", - говорить експерт.

Ситуацію може покращити повна монетизація субсидій.

"Якщо б держава визначилася зі своїм ставленням до монополістів, монетизацію можна було б реалізувати вже 2018 року. Проте вона анонсована на 2019-й. В уряді пояснюють це тим, що дуже складно відкрити рахунок кожному субсидіанту. Але ж є державні банки і дані всіх, хто отримує субсидію. Такі пояснення не витримує ніякої критики", - додала Марія Яковлєва.

6,530 млн українських сімей матимуть субсидії у цьому опалювальному сезоні, повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні