Волинських підприємців вчили, як «дотягти» до європейських стандартів

3
6
Волинських підприємців вчили, як «дотягти» до європейських стандартів
Зробити волинську продукцію більш якісною і безпечною можна завдяки впровадженню нових стандартів, на які орієнтуються у світі та Європі.

Механізми, як «підтягнути» такі вимоги до європейських стандартів, напрацьовували під час дводенного семінару, що відбувся у Луцьку 31 жовтня – 1 листопада.

Розглядали продукцію та послуги у трьох секторах: аграрному, харчовій промисловості і туризмі.

«Безпечність та якість продукції – саме з цим пов’язана необхідність впроваджувати так звані технічні регламенти, тобто – законодавчі акти, які чітко встановлюють високі стандарти якості. Але про це мало знають в Україні, і сприймають ці процеси як щось, актуальне для закордону, для зовнішнього ринку. Між тим, як продемонстрував діалог експертів з виробниками та споживачами продукції, її стандартизація для внутрішнього ринку теж актуальна. Інструменти якості продукції мають впроваджуватись на всіх рівнях, бо без дотримання європейських стандартів неможливий розвиток регіонів», – зауважує Наталія Германюк, представниця громадської організації «Майдан-Захід», що разом із Сіверським інститутом регіональних досліджень організували цей захід.

Участь у заході взяли підприємці, представники громадських організацій, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, науковці та студенти.

У заході також взяв участь заступник голови обласної ради Роман Карпюк. Він зауважив, що Волинська область приваблива з точки зору туристичного потенціалу та розвитку аграрного сектору, прагне розвинути відповідну інфраструктуру та співпрацю з європейськими партнерами. Тому впровадження технічного регулювання в цих сферах стає нагальною необхідністю.

Під час семінару говорили про європейський досвід, як стимулювати малий і середній бізнес для підвищення стандартів, про складові системи технічного регулювання, стандартизації та метрології в Україні.

Розповідали про міжнародну технічну підтримку для впровадження технічного регулювання в Україні та грантові програми ЄС, які можуть стати реальними можливостями для підприємців.

Під час практичних занять учасники семінару в формі бізнес-гри намагалися створити агро-туристичний кластер, оцінили перспективи формування якісного регіонального агро-туристичного продукту на засадах державно-приватного партнерства, соціального діалогу, ознайомились з інструментами промотування створеного продукту та проаналізували механізми підвищення якості туристичної послуги, в тому числі, за рахунок запровадження міжнародних стандартів та кращих світових практик.

Найбільш цікавими для учасників виявилися практичні питання сертифікації продукції, розвитку туристичних кластерів, залучення додаткових коштів для свого бізнесу та участі у грантових програмах ЄС.

«Приведення до норми – дуже тяжка справа. Потрібен діалог влади, малого та середнього бізнесу, бо перехід на європейські стандарти вимагає значних моральних сил та коштів», – наголосили підприємці. Великі труднощі пов’язані і з відкриттям бізнесу.

«Ми повинні бути зацікавлені в подібних знаннях, аби нас не викинули з ринку», – підсумували учасники семінару.

Наступні семінари в рамках проекту заплановано провести у містах Полтава, Львів, Суми, Чернігів.

Проект «Посилення участі громадськості в реалізації вимог ЄС щодо технічного регулювання» реалізується під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проекту «Громадська синергія».

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чесним треба бути .... А такі,як Карпюк, якого оштрафували за декларацію, нічого чесного ненавчить.
Відповісти
Карпюк нічого і не вчив. Надав тільки приміщення і не заперечував у проведенні на відміну від Гунчика.
Відповісти
Авжеж, така хімічна харчова продукція якою годують украіінців наші олігархи в Европі даже для свиней не підійде ,а в смітник..
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні