«Дистанцію я присвятив загиблому в АТО побратиму», - волинянин пробіг марафон у Вашингтоні

0
14
«Дистанцію я присвятив загиблому в АТО побратиму», - волинянин пробіг марафон у Вашингтоні
Десять українських воїнів, які під час виконання завдань в АТО зазнали важких поранень, взяли участь у 42-му Марафоні морської піхоти США.

Марафон відбувся у неділю, 22 жовтня у Вашингтоні, - повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини.

У забігу американських морських котиків взяв участь і Павло Солоха з Ковеля. Він дістав важкі поранення під час виходу колишньої 51-ї бригади з Іловайського котла влітку 2014-го. У його тілі 22 осколки, а діагноз надзвичайно важкий

«Свою дистанцію я присвятив загиблому в Іловайську побратиму Вадиму Засєкіну. Він із села Копилля Маневицького району. Для мене пробіг не тільки змагання, але й боротьба з пораненням, частина реабілітації. Хоч лікарі мені казали, що ніколи не буду займатися спортом, але наступного року готуватимуся до Ігор Нескорених, які відбудуться у Сіднеї. Тільки спочатку потрібно трішки підлікуватися після марафону», - каже волинянин.

Отже, минулої неділі на дистанцію 10 км вийшли Вадим Свириденко, Дмитро Блохін, Юрій Дмитренко, Павло Солоха й Артем Лукашук. Повноцінний марафон пробігли Микола Рудик, Єгор Терехов, Олександр Маланіч та Юрій Писарчук. Олександр Чалапчій проїхав на спеціалізованому ручному велосипеді. Усі десятеро українців фінішували дуже пристойно, американські вболівальники увесь час підтримували їх оплесками.

«Мене вразила кількість учасників пробігу. На Марафоні було більш як сім тисяч людей на 10-кілометрову дистанцію, а понад 25 тисяч – на 42-кілометровий марафон! На фініші й під час проходження траси нас чекала велика українська діаспора. Підтримав і особисто начальник Генштабу, генерал армії Віктор Муженко, приїхав на забіг і український посол у США Валерій Чалий», – розповідає Павло.

Участь у марафоні – не єдине, заради чого українці прилетіли до США. Крім цього, заплановано зустрічі з пораненими бійцями й ветеранами з інших країн, а також ознайомлення із сучасними методами фізичної та психологічної реабілітації. Свої невійськові перемоги учасники забігу присвятили тим, хто повернувся з війни пораненим і, можливо, зневірився та впав у депресію.

Довідка:

Марафон морської піхоти США ще називають «Марафон-меморіал». Це традиційний захід не тільки для американців. Щороку розширюється географія його учасників. Забіг відбувається у штатах Вірджинія і Вашингтон як пам’ять про всіх загиблих морських піхотинців. З 2016 року участь у ньому беруть й українські військові. Засновником марафону є американський військовий діяч, полковник Корпусу морської піхоти у відставці, ветеран воєн у Кореї та В’єтнамі Джеймс Лофтус Фаулер.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
14

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні