Волинянин розповів, як відкрити піцерію в Італії

6
11
Волинянин розповів, як відкрити піцерію в Італії
В минулому волинянин Андрій Злотко вже 14 років живе в Італії. У Римі чоловік відкрив власну піцерію.

Коли Андрій Злотко приїхав на заробітки в Італію, йому не було ще й вісімнадцяти, - пише Depo.ua.

Він родом з Іваничів Волинської області – смт із багатою історією і небагатими людьми. Там майже кожен знає когось, хто поїхав на заробітки чи у великі українські міста, чи за кордон. Мама і сестра Андрія на той час вже працювали в Римі, він приїхав до них. В неповнолітнього хлопця, який не знав мови і не мав професії, вибір роботи був невеликий і мама влаштувала його в піцерію. Він був, що називається, на підхваті, допомагав на кухні, прибирав, мив посуд, нарізав складові для страв, спостерігав, як працюють італійські піцейоло і потроху вчився.

Не те щоб Андрій колись горів мрією стати кулінаром. Просто хотів якомога краще працювати, щоб заробляти більше грошей. Отак, наполегливо працюючи і постійно навчаючись, через десять років випускник сільської школи відкрив в центрі Риму власний ресторан.



Незважаючи на те, що Андрій – власник ресторану, він готує сам. Годує відвідувачів піцею, пастою, ньоккі, лазаньєю і равіолі, а ще – потроху привчає італійців до його рідної кухні, наприклад котлет.

Українською розмовляє з італійським акцентом. 32-річний Андрій прожив в Італії половину життя.

- Трохи дивно, що ви – власник ресторану, і готуєте самі

- Зараз дуже велика проблема з персоналом: знайти людей, які справді хочуть працювати, а не починають байдикувати як тільки керівник за двері. Я навіть піцейоло не маю і не хочу більше брати.

- Це італійці ледащі чи емігранти також?

- Ні, то всі зараз так вже навчились.

- А якщо українців набирати?

- В мене українець був останній піцейоло, і все те ж саме. Людині допоможеш, витягнеш, а вона не хоче працювати. В мене зараз тільки одна українка працює, отак виходить.

Думали з часом розширятися, але і тут все впирається в персонал. Я поки їздив в Україну на три тижні, тут продажі впали на 30%. Я з того часу більше нікого не беру на роботу і тепер якщо кудись їду, то просто закриваю на цей час ресторан. На даний час я не знайшов людей, які працювали б так само як я.

- Скільки особисто ви зараз працюєте?

- День починається о 7.30: я їду закуповувати харчі на піцерію, потім завожу дітей в школу, їду на піцерію, відкриваю, працюю, о третій забираю дітей зі школи, о шостій вертаюся знов в піцерію і о дванадцятій повертаюся додому.

- Ви пройшли шлях від помічника до піцейоло, і від піцейоло до власника піцерії. Розкажіть трохи, як ви його проходили?

- Я одразу потрапив працювати до Лауро Перно - чемпіона світу з піци, власника однієї з найдавніших піцерій в історичному центрі Риму – їй вже більше 50 років і вона досі відкрита. Людей в нього працювало не багато, тут нема такого, що один - прибиральник, другий посуд миє, інший готує. Ти приготував і за собою треба прибрати. Піцейоло робить усе сам.

Побачивши, що я вмію не тільки прибирати, а маю хист до готування і хочу вчитися, господар запропонував більше обов'язків і прибавку до зарплатні: замість 104 євро за тиждень - двісті. Після злиднів, в якій я жив, ці гроші здалися мені величезними, я купив перший в своєму житті мобільний, а після прибавки - машину. Двотижневої зарплати вистачило на старенький "Форд".

Згодом мене допустили не тільки до оформлення, але й до приготування піци, а незабаром запропонували перейти в іншу піцерію - вже за 500 євро на тиждень. Я погодився. Потім знайомий сказав, що є люди, які відкрили піцерію, але справи йдуть погано і вони хочуть задешево її продати. Чи не хочу я купити? Однак купити не вийшло: за день до підписання договору я потрапив в аварію: на дорозі мене підрізала машина, я врізався в металеву опору, отримав переломи ніг, ребер і серйозну травму руки. На відновлення пішло більше півроку. Звичайно ж, мене ніхто не став чекати, піцерію продали іншим людям, а я вже встиг звільнитися з попереднього місця роботи. Спробував знайти таку ж, але безуспішно. Довелося навіть кілька місяців побігати кур'єром. Така торба була, навіть інколи не мали що їсти, але ми з дружиною все подолали разом. Я знайшов роботу піцайоло, навчився для цього робити акробатичну піцу.



Але потім ми усе ж таки купили піцерію в історичному центрі Риму, яка занепадала, і підняв. Спочатку ми з дружиною працювали удвох, зараз, слава Богу, в нас вже 12 співробітників.

- Як ви її підняли, в чому секрет?

- Треба не тільки добре робити піцу, треба вміти продавати, з людьми спілкуватися. Людина має зайти і побачити, що всередині красиво. В мене пунктик, що їжа має бути свіжою – якщо щось залишається звечора, ми все викидаємо і з ранку готуємо наново. Треба робити рекламу, давати страви на дегустацію. Ну і важливо, щоб робота подобалася, інакше не вийде.

П'ятий рік вже маєм справу, слава Богу і не жалуємся, люди ходять. Навіть кажуть – ми ідемо до українців їсти. Інколи щось своє підкидаєм, можемо котлети по київськи зробити їм, чи просто звичайні котлети. Їм дуже подобається.

- Наскільки складно в Італії започаткувати бізнес не громадянину?

- Треба знати, звісно, всі закони, дуже добре в них орієнтуватися, знати, коли ще треба сплатити, заповнити, відправити, інакше можеш потрапити в халепу навіть коли чесно працюєш. Я вивчив законодавство, звернувся до професійного бухгалтера і взяв кредит в банку. Щоб купити бізнес в Італії, мені як громадянину іншої країни, потрібно було оформити купу документів: довідки з посольства, поліції, санітарних служб. Зібрати їх - справа навіть не одного тижня.

Але треба хотіти і тоді можна досягти чого хочеш. От наприклад нещодавно написав мені хлопець з Одеси, що він не має грошей і досвіду, але дуже хоче навчитися, мовляв, чи можу я приїхати у вас навчитися і відробити. Таких людей я поважаю і готов допомагати. А є люди, які сидять і чекають чогось. На що вони чекають?

- Тобто, Андрію, ваш секрет успіху – це просто багато працювати?

- Треба не те що багато працювати, треба працювати добре. І той, хто має побачити, як ти працюєш, помітить це. От я також працював на одній роботі, в мене була зарплата 700 євро і мною всі командували. Буквально через рік в мене була зарплата 2 400 і вже я командував тими, хто мною командував.

Треба робити своє діло. А той, хто має побачити, він побачить



- Яке було ставлення італійців до вас як до піцейоло? Вони не проявляли снобізму, мовляв, справжня піца може бути тільки в італійця?

- Ні-ні-ні! Ні! Тут люди дуже прості, якщо тобі робота добре вдається – тим їм подобаєшся. Друзі наді мною зараз навіть піджартовують, що я наполовину українець, а наполовину італієць - я 16 років, половину свого життя тут провів. І зараз були змагання - чемпіонат з піци, який я в 2010 році виграв, так в цьому році я вже сам сидів у журі і судив італійців. (Андрій переміг на італійському абсолютному чемпіонаті з піци в номінації "Рizza Аlla pala" — виду піци, яка печеться у печі без бляшки. Піцу, яку він тоді готував навіть назвали на його честь "Andrea", - ред).

- А що це за чемпіонат, в чому полягають змагання?

- Орендується велике приміщення, ставлять духовки, з'їжджаються піцейоло з усієї країни і кожен робить свою піцу. Журі оцінює, як вона спечена, чи гармонічно сходяться інгредієнти один з одним. Піца має бути нормально пропеченою, мати золотавий колір, бути хрусткою знизу і м'якою зверху.

- В Італії багато піцерій? Італійці часто їдять піцу чи це все для туристів?

- О, тут піцерія на піцерії! Біля мене дві з обох боків за двісті метріві за сто. Італійці дуже часто їдять піцу. Вона, наприклад, пов'язана з футболом – якщо дивляться гру, то замовляють додому як попкорн в кінотеатрі.

- А скільки коштує?

- Зазвичай від 5 євро за найдешевшу (Маргарита) до 10 євро. Для порівняння, шматок м'яса в ресторані коштує близько 40 євро. Я не занижую ціни, а навпаки підвищую, бо ми наголошуємо на якості. Нецікаво працювати з низькоякісними продуктами заради здешевлення, нам цікавіше зробити хорошу піцу, щоб людина добре почувалася і знову до нас прийшла.

В піцерії за 500 метрів від нашої "Маргарита" коштує три євро. Але щось там нема ніколи нікого, а в нас все забито.

- Робота піцейоло в Італії -це престижна робота? За неї добре платять?

- Зараз зарплати трошки впали, якщо порівнювати з 10 роками тому, але це непогана робота. Звісно не офісі, але ти можеш заробити більше, ніж в офісі – все залежить від того, як ти вмієш працювати. Якщо нормально працюєш, можеш 70 євро за день заробити. І не за весь день, не так як в нас в Україні, що виходиш о восьмій ранку і працюєш до восьмої вечора. Робочий день – 8 годин. А якщо тобі треба гроші, ти за один день можеш відпрацьовувати два робочих дня - це як я колись робив: зранку в одній піцерії і в другій – в вечорі.

- В Україну часто їздите?

- Того року був три рази, а раніше дуже рідко. Україна зараз піднялася, це дуже добре видно. Мені сподобалося особливо у Львові, кухня дуже класна, наші українські кухарі понабиралися досвіду і молодці, піднімаються.

- А українська піца вам як?

- Ні, я вареники їв. Піци я і тут можу поїсти.

- І не цікаво було, як українська піца на смак, як її в нас готують?

- Ну а як може в Україні людина навчитися робити піцу, коли вона ніколи не куштувала, якою вона має бути? Вона може бути доброю, але це все одно буде не та піца. Це так само як я би став в Італії робити суші, коли я справжніх японських ніколи не їв.

Так само і в Україні, люди ходять в піцерію, для них все добре, але вони не знають, наскільки може бути краще.



Родина Злотків: дружина Яна, сини Крістіан і Даніель. Андрій з Яною з одного села, познайомилися, коли їй було 17. Вона приїхала до нього в Рим і залишилася. Все, що мають, вони зробили разом

- За Батьківщиною не сумуєте, не думали повернутися, відкрити тут піцерію?

- Діти вже тут в школу пішли. Не знаю… може колись. Зараз стільки роботи, що нема коли про це думати, треба працювати-працювати-працювати!

Я колись давно вже задумав, що в Україні я би хотів відкрити школу піцайол. Потім можна було б проводити всеукраїнський чемпіонат. Але якщо запускатися в Україні, то все доведеться починати з нуля, розбиратися з законодавством, з логістикою. Я ж в Україні вважайте що новенький.

- Вже отримали італійське громадянство?

- Немає часу і, мабуть, великого бажання – воно мені, в принципі, нічого не дає. В мене є документи на постійне проживання і так. Та і це ж треба буде відмовитися від українського громадянства, а я ж там народився.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
11

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Друзья, я последние несколько лет от слова совсем не смотрю ТВ Ящик!!! И считаю его Злом, так как вся информация подается так как нужно руководству страны. А мы это кушаем.
В последнее время все больше смотрю Ютуб и выискиваю там информацию по крупицам. А так же ищу независимые новостные сайты, которые подают информацию более независимо, такие как Радио свобода или myukraina.com.ua.
Выбирайте и читайте информацию, отсеивайте лишние, перебирайте источники и только тогда Вы сможете найти полезную новость.
Кстати недавно прочитал очень интересную статью, которая касается каждого из нас: https://myukraina.com.ua/
Відповісти
Советую Вам настоящую пасеку, на которой покупаю большой ассортимент продукции как для себя таки для своих родственников.
Пчеловоды делают всю продукцию пчеловодства на пять, советы как принимать по важным вопросам дают. Очень много качественных статей на блоге, Вот несколько из них:
https://med-na-dom.com/pilca-perga/42-zloupotreblenie-k-primeneniyu-pylcy-peredozirovka-pylcoy.html
https://med-na-dom.com/propolis/481-kak-ochistit-propolis-ot-voska-i-primesej-v-domashnih-uslovijah.html
https://med-na-dom.com/matochnoe-molochko/294-kak-prinimat-matochnoe-molochko-nativnoe-adsorbirovannoe-i-suhoe-pravilno.html
https://med-na-dom.com/med/322-kak-prigotovit-bezalkogolnuyu-medovuhu-v-domashnih-usloviyah.html
https://med-na-dom.com/pchelinyi-podmor/211-kak-lechit-serdechno-sosudistye-zabolevaniya-pchelinym-podmorom.html
https://med-na-dom.com/trutnevuy-gomogenat/304-v-chem-polza-trutnevogo-molochka-dlya-zhenschin-trutnevyy-gomogenat.html
https://med-na-dom.com/pilca-perga/255-kak-pravilno-prinimat-pylcu-sosny.html

Одним словом они молодцы и я их советую.
Вот их блог где я покупал продукцию - https://med-na-dom.com/
Відповісти
Занимаюсь оздоровлением уже более 10 лет.
И вот недавно узнал информацию что пчелопродукты очень полезны и отлично повышают иммунитет.
Перечитав большое количество информации на сайте http://www.pchelandiya.net/, я узнал много полезного для себя.
А так же нашел множество народных рецептов на основе пчелопродуктов.
Вот кстати несколько полезных статей: http://www.pchelandiya.net/lechenie-produktami-pchelovodstva/lechenie-propolisom/708-lechenie-nevralgii-trojnichnogo-nerva-propolisom.html
http://www.pchelandiya.net/lechenie-produktami-pchelovodstva/lechenie-propolisom/426-lechenie-propolisom-yenureza-i-nederzhaniya-mochi.html
http://www.pchelandiya.net/lechenie-produktami-pchelovodstva/lechenie-propolisom/393-lechenie-propolisom-pri-ponose.html
http://www.pchelandiya.net/lechenie-produktami-pchelovodstva/lechenie-propolisom/744-propolis-i-bronxialnaya-astma-po-siniakovu.html
http://www.pchelandiya.net/matochnoe-molochko/1404-kak-pravilno-prinimat-matochnoe-molochko-v-granulah.html

Думаю Вам будет полезно...
Відповісти
Друзья, я последние несколько лет от слова совсем не смотрю ТВ!!! И считаю его Злом, так как вся информация подается так как нужно руководству страны. А мы это потребляем.
В последнее время все больше смотрю Ютуб и выискиваю там информацию по крупицам. А так же ищу независимые новостные сайты, которые подают информацию более независимо, такие как Радио свобода или myukraina.com.ua.
Выбирайте и читайте информацию, отсеивайте ненужные, перебирайте источники и только тогда Вы сможете найти полезную новость.
Кстати недавно прочитал очень интересную статью, которая касается каждого из нас:
https://myukraina.com.ua/goroskop/chto-zhdet-krysu-v-2017-godu-po-vostochnomu-goroskopu.html
Відповісти
Как и многие наши сограждане искал как отправиться в Польшу и найти работу.
Перечитал массу интернет страниц, пересмотрел много фильмов на Ютубе, но больше всего мне понравился ресурс https://hochuvpolshu.com/.
На нем я нашел несколько вариантов для работы, вычитал отзывы и истории тех мужчин и женщин,
которые делятся своим опытом пребывания в Польше. Так же узнал как сделать документы.
И всегда это на одной сайте.
Вот одна из свежих и интересных статей: https://hochuvpolshu.com/otdyh/otdyx-v-gdanske-na-more-2017.html
Відповісти
Друзья, я последние несколько лет вообще не смотрю телевизор!!! И считаю его Злом, так как вся информация преподносится так как нужно правительству. А мы это кушаем.
В последнее время все больше смотрю Ютуб и выискиваю там информацию по крупицам. А так же ищу независимые СМИ сайты, которые подают информацию более независимо, такие как Радио свобода или myukraina.com.ua.
Выбирайте и читайте информацию, отсеивайте ненужные, перебирайте источники и только тогда Вы сможете найти полезную новость.
Кстати недавно прочитал очень интересную статью, которая касается каждого из нас:
https://myukraina.com.ua/finansy/zarplata/kakaya-budet-zarplata-medsestry-v-ukraine-v-2020-godu.html
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні