Скандальний закон «Про освіту» розгляне комісія Ради Європи

1
2
Скандальний закон «Про освіту» розгляне комісія Ради Європи
Уряд України направив закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію – консультативний орган з конституційного права при Раді Європи.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ефірі телеканалу "1+1", - пише УНІАН.

Міністр також зазначив, що закон був офіційно направлений саме в четвер, оскільки 28 вересня він лише набув чинності, а також завершили його переклад.

Того ж дня Клімкін викликав на консультації посла України в Угорщині Любов Непоп через реакцію цієї країни на новий український закон про освіту в частині навчання мов національних меншин.

У цьому Законі Статтею 7 визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська. Згідно із законом, особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах для здобуття освіти поряд з державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд з державною мовою.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив про намір його країни блокувати зближення України і ЄС через мовні положення закону про освіту.

Петро Порошенко доручив МЗС та Міністерству освіти і науки провести з приводу цього закону необхідні консультації з європейськими партнерами, в тому числі з Радою Європи.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявила, що Україна 28 вересня направляє новий закон про освіту на експертизу до Венеціанської комісії.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я б порадив би " стурбованим" краіінам перед тим як піднімати "виття" переглянути свій закон про освіту і дати відповідьяка в них державна мова,і чи є в них громадяни які не володіють державною мовою!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні