ТОП-5 гучних справ Миколи Сорокопуда

15
-2
ТОП-5 гучних справ Миколи Сорокопуда
Без малого тридцять років Микола Сорокопуд працює адвокатом на Волині. За цей час представляв інтереси сотень місцевих мешканців, і що важливо – не відмовляв навіть особливо «складним» клієнтам, тим, кого, здавалося б, важко виправдати за законами моралі.

У 2012 році Миколу Сорокопуда обрали головою Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Волинської області – органу, який видає посвідчення адвокатам, а також стежить за їхньою законослухняністю.

У середу, 28 вересня, його затримали правоохоронці під час отримання хабара дві тисячі доларів за нібито успішне складання іспитів одним із претендентів в адвокати.

Поки триває слідство, пропонуємо список найгучніших справ, над якими працював Микола Сорокопуд.

1. БІЗНЕСМЕН-ВБИВЦЯ
Торік Микола Сорокопуд представляв у суді інтереси одіозного бізнесмена Сергія Копитка, який із мисливської рушниці застрелив свого товариша і бізнес-партнера Олега Бахматенка.

За цей злочин у 2013 році Копитка посадили за грати на 12 років. Як з’ясувало слідство, причиною вбивства став борг. За словами вбивці, під час суперечки за гроші Бахматенко приніс до кімнати рушницю і погрожував вбити товариша. У нього, як в мисливця із 8-річним стажем, спрацював рефлекс, він вихопив зброю і тричі вистрілив: двічі – в груди, один раз – у голову.

Протягом десяти днів Копитко навідувався у будинок вбитого, годував собак, відповідав на телефонні дзвінки, запевняючи спільних знайомих, що Бахматенко поїхав у відрядження. Проте згодом сам пішов у міськвідділок і зізнався у вбивстві.

Та навіть потрапивши за грати, Копитко не уникнув ряду інших судових справ, зокрема, фінансового характеру. У 2016 році прокуратура висунула обвинувачення Сергію Копитку у фіктивному підприємництві. Захищав у суді Копитка Микола Сорокопуд, досягнувши звільнення від чергового криміналу у зв’язку із тим, що минули терміни давності вказаного злочину.


2. ВАТАЖОК БАНДИ МАРГАНІЯ
Микола Сорокопуд є захисником Даура Марганії, якого називають ватажком злочинної банди, в «послужному списку» якої – численні квартирні та офісні крадіжки, і навіть стрілянина в поліцейських.

На «гарячому» банду впіймали, коли в січні цього року Даур Марганія та Вадим Пігалюк через вікно проникли до помешкання 61-річного лучанина, звідки викрали гроші, ноутбук, відеокамеру та ювелірні вироби.

Наразі Луцький міськрайонний суд розглядає справу, в якій фігурує 13 потерпілих. Серед них, до слова, окрім пограбованих мешканців – один із «Офісів розвитку кварталів» Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та магазин «Свій час».

Микола Сорокопуд у коментарі виданню «Волинь24» розповідав, що і раніше представляв інтереси Даура Марганії.


3. МІЛІЦІОНЕР-ХАБАРНИК З ВОЛОДИМИРА
У 2011 році Микола Сорокопуд захищав начальника кримінальної міліції у справах неповнолітніх Володимир-Волинського міськвідділку Василя Шалапаюка. Міліціонер вимагав і отримав хабар 300 доларів від матері затриманого за хуліганство, аби «зам’яти справу» і не відкривати кримінал.

Суд встановив, що Шалапаюк «грубо порушив принципи (…) своїх службових повноважень, використовуючи своє службове становище в особливо корисливих цілях 02.06.2011 року одержав для перевірки матеріали за фактом вчинення хуліганських дій неповнолітнім ОСОБА_5. Того ж дня, близько 16 години, переслідуючи корисливий мотив, спрямований на одержання хабара, викликав матір неповнолітнього під приводом проведення профілактичної бесіди та у своєму службовому кабінеті поставив вимогу передати йому 300 доларів США за прийняття рішення про відмову в порушенні кримінальної справи щодо її сина».

Хабарника засудили до п’яти років позбавлення волі умовно, із трьома роками випробувального терміну (вирок Володимир-Волинського міського суду від 24.11.2011 р. у справі № 1/0301/150/11). У 2014 році Василя Шалапаюка звільнили від покарання. Згідно з відомостями із декларації, наразі він працює військовослужбовцем у Володимир-Волинській в/ч.


4. «ШКІЛЬНА» ТРАГЕДІЯ В ЯРЕМЧІ
У 2014 році Микола Сорокопуд захищав у суді луцьку вчительку, яка під час екскурсії у м. Яремче недогледіла за однією із учениць: 14-річна дівчинка підсковзнулася на мокрому камінні біля водоспаду, впала у річку і загинула.

«Є такі злочини, коли ти без вини винний», – коментував ситуацію захисник вчительки Микола Сорокопуд. Мовляв, з одного боку, вчителька дійсно несла відповідальність за життя усіх учнів, з іншого – не могла залишити решту школярів, щоб контролювати, чи не станеться лиха із трьома дітьми, які самовільно відбилися від групи.

Зрештою, суд визначив дати педагогу три роки умовного ув’язнення. До слова, вчителювати не заборонив – жінка продовжила роботу в школі.


5. «ЗЕМЕЛЬНИЙ» ХАБАРНИК ІЗ КОВЕЛЯ
Торік Микола Сорокопуд захищав у суді ковельського посадовця-хабарника Дмитра Бручу, який «торгував» землею.

Суд встановив, що наприкінці 2014 року заступник начальника відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища виконавчого комітету Ковельської міської ради Дмитро Бруча пообіцяв директору ПП «Резон сервіс» за винагороду «вирішити» питання із землею під автомийку. Ціною послуги визначив 7 тисяч доларів.

Влітку 2015 року зам Бруча дочекався, поки начальник відділу піде у відпустку, приступив до виконання його обов’язків. У тому числі – на користь підприємства «Резон сервіс» організував земельний аукціон. За оборудку встиг отримати лише 300 доларів авансу.

Своєї вини Дмитро Бруча у суді не визнав, пояснював, що лише консультував бізнесмена щодо земельних питань. Тим не менше, суд вину хабарника визнав і присудив до штрафу в 17 тис грн із забороною працювати в державних органах два роки (рішення Ковельського міськрайонного суду від 23.11.2016 р. у справі № 159/939/16-к).

Людмила ЯВОРСЬКА (для «Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А ця справа для Миколки буде самою гучною і останньою.
Відповісти
Молодець, Людмила. Нехай люди почують про "гучні" справи його і його дружини. Це вона заявила про так звані гучні справи свого чоловіка. Порядний адвокат ніколи не розміняється на захист бандитів. Нехай врятує від вязниці сільського хлопця, який з мотивів матеріального безвихіддя вкрав в сусіда мішок картоплі чи зняв акумулятор з автомобіля. Він за таку справу не візьме, тому що там не пахне баблом.
Відповісти
Дуже поважаю Ірину та її батьків, але зневажаю іі чоловіка. Є за що. І Бог на світі є.
Відповісти
Розмовляв зі справді відомими адвокатами міста. Хором (ніби домовились), заявили, що цей ненаситний мародер ні перед чим не зупиниться. Забере останню сорочку. (образи модеруються - Адм.)
Відповісти
А чому б не написати які адвокати? Нищеброди заздрісні?
Відповісти
Згідно ч.2 ст.6 "Право на справедливий суд" Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція): "Кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку".
Згідно п.п.б,с ч.3 ст.6 Конвенції: "Кожний обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має щонайменше такі права: б) мати час і можливості, необхідні для підготовки свого захисту;
c) захищати себе особисто чи використовувати юридичну допомогу захисника, вибраного на власний розсуд, або - за браком достатніх коштів для оплати юридичної допомоги захисника - одержувати таку допомогу безоплатно, коли цього вимагають інтереси правосуддя".
Адвока́т (від лат. advocates — прикликаний від лат. advoco — запрошую) — юрист, що надає професійну правову допомогу громадянам та юридичним особам шляхом реалізації права в їх інтересах (Вікіпедія).
Робота така в адвоката - надавати правову допомогу, в т.ч. особам, що звернулися до нього з таким проханням. Сорокопуд - не виключення. І якщо Шалапаюк, Бруча та ін. звернулися до адвоката з проханням надати правову допомогу, то адвокат може її надати, незважаючи на те - подобається чи ні це іншим, особливо патріотам, активістам, громадськості, які теж звертаються до адвоката, коли припече.
Крім того, згідно ч.2 ст.6 Конвенції: "Кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку".
Ми ж за європейські цінності. Чи - ні? Чи справи Леніна-Сталіна живуть і перемагають, на жаль.
Відповісти
усі люди мають право на захист, осуджувати адвоката за тих, кого він захищав примітивно. це якби писати про лікаря якогось і зазначати, а знаєте кого він оперував
Відповісти
А хто засуджує? Робота адвоката - працювати зі злочинцями. Не для того, щоб "відбілити", а для того, щоб у змагальному процесі зі стороною обвинувачення встановити істину. Як на мене, треба бути дуже сміливою і рішучою людиною, щоб братись за подібні справи. Так що - жодного осуду.
Відповісти
Констанкевич - Нас попереджали не красти, але з нами Бог.
Відповісти
Є дві професії, представники яких наживаються на чужій біді: адвокати і хірурги... Щодо винуватості чи не винуватості - вирішить самий гуманний... суд.... А по факту НІХТО НЕ ВІРИТЬ, що не брав і не вимагав....! Тільки подивіться на яких авто він пересувається зі своєю дружиною!!!! Які ще треба докази? Адвокатська практика так добре обплачується? Чи зарплати нардепа вистачить заправити позашляховика Костанкевич? Лицеміри!!!! Шкода, якщо викрутиться...
Відповісти
Велика журналістка Яворська! Щоб ми робили, якби вона не відкрила нам очі??? А по справі Марганія ще йде слідство і рішення не винесено!!!В нас як заможна людина з професіею,то крадій. А як голодранець, п'яниця,то чесний. А можливо жаба не дає жити, а мізків заробити не має? А Сорокопуду ще не оголосили підозру, тому не спішіть вішати!
Відповісти
Велика лучанка, а ти готова труси з дупи зняти і хрест з шиї зірвати, щоб сорокопуду не оголосили підозри. Отак і живемо - як при Івані Грозному. В Марганії - десятки злочинів. Йди в храм, молися, падай на коліна, щоб його випустили. І буде тебе грабувати і зуби вибивати в центрі міста і світлий день. До того йдеться. Завдяки таким плакальникам за долю бандитів і хабарників.
Відповісти
Примітивний хаме!!! Мабуть голий, босий і простоволосий! Можливо вам податися в судді чи боги??? Ви навчені тільки знімати труси!!! Насмішили!!!І ще нажимати клавіші на клавіатурі! Заздрісні мужчинки, в яких нічого нідене склалося!!! Ха, ха, ха!!!!
Відповісти
Які наші люди гнилі !!! Коли треба допомога, всі бігли до Миколи, а як тільки його підставили, зразу осуджують, це просто не підвладно здоровому глузду!!! Знаю його як порядну і чесну людину і кваліфікованого адвоката. Зараз скажуть, що пишу на замовлення, але знову ж таки це напишуть люди для яких осуд - основна професія!!!
Відповісти
Підтримую!!!!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні