Що робити з машинами на «бляхах»: думки відомих луцьких автомобілістів

13
6
Що робити з машинами на «бляхах»: думки відомих луцьких автомобілістів
«Литовці», «поляки» – в українських реаліях це не лише національності, а й неформальні назви автомобілів, нелегально ввезених в Україну з ближнього зарубіжжя.

Так звані «бляхи» – автомобілі з європейськими номерами давно заполонили українські дороги, а їх власники сміливо заявляють про свої «права», вимагаючи дешевшого розмитнення і дозволу возити в Україну машини старіші 2010 року.

«Волинь24» поцікавилось у відомих автомобілістів, що вони думають про «бляхи», чи місце їм на українських дорогах та чи справді їх водії порушують правила дорожнього руху частіше.


Михайло Бучак, священик, військовий капелан:

Оскільки на сьогоднішній момент в Україні таких автомобілів вже більше трьох мільйонів, держава повинна впорядкувати їх розмитнення. Однак це палка в двох кінцях. По-перше, велика проблема, що під час аварії такі машини не мають місцевої страховки та інших документів. З іншого боку, є велика соціальна напруга.

На мою думку, примусово вилучати такі автомобілі не можна – держава просто повинна прийняти цивілізоване рішення і встановити розумну ціну за розмитнення. Вважаю, що у нас є приклад у вигляді Білорусі та країн Прибалтики, які у себе такі рішення прийняли. Від 300 до 500 євро, думаю, були б розумною ціною.

А з приводу того, що такі водії частіше порушують, я думаю, це суб’єктивна думка, сформована постійною напругою у цьому питанні. Думаю, якби вивчити питання предметно, виявилося б, що водії на європейських номерах порушують десь так само, як і на українських. Просто порушення на «єврономерах» більше кидаються в очі.

Володимир Пащенко, громадський діяч, медіаменеджер:

Я – за можливість ввозити автомобілі з-за кордону на доступних умовах. Нашій владі нарешті потрібно щось зробити для людей. Щось істотне і відчутне. Так, безвіз – це великий плюс, за який ми стояли на Майдані. Але цим не варто обмежуватися. Громадяни України мають повне право могти поміняти свої старі “Жигулі” і “Москвичі” на нехай не найновіші, але європейські авто. Які по якості все-одно на кілька порядків випереджають наш мотлох.

А щодо численних нарікань на масу аварійних ситуацій на дорогах через доступність “машин на бляхах” – то питання не до власників цих авто. Навести з цим порядок – обов’язок влади. Не пропускати автівок з відверто поганим технічним станом, жорстко карати за порушення правил дорожнього руху – і все налагодиться. Але забирати в українців можливість купити доступне авто в Європі – неправильно.

Віктор Корсак, співвласник групи компаній VolWest Group:

Частково люди праві в тому, що розмитнення задороге, зважаючи на наш рівень доходів. А з іншого боку виходить так, що податки, за які вчаться і лікуються всі, платить лише частина людей. Зрозуміло, що держава має не допускати того, щоб мільйонами в країну завозились нелегальні машини. Бо тоді виходить, що можна ніяких податків не платити. Тоді буде не країна, а якась анархія.

Я купую машини в салоні і не знаю, яка у нас вартість розмитнення. Але я знаю, що в таких країнах, як Сингапур, вартість розмитнення перевищує вартість автомобіля. І нічого – живуть. Хоча, зрозуміло, що там і зарплати у людей, які тільки закінчили вуз - кілька тисяч доларів.

Я навіть не так з цим боровся б. Я знизив би вартість розмитнення, а натомість підняв би акциз на бензин, щоб він коштував на рівні з європейським. Хто тоді їздитиме на «бляхах», якщо не зможе заробити на бензин? Тобто я зменшив би вхідний квиток у клуб автомобілістів, але підвищив би абонплату.

А якщо дозволити ввозити в Україну машини, старіші 2010 року, то потрібно зробити так, як у всіх країнах – щоб страховка на таку машину перевищувала вартість машини.

Не треба вигадувати велосипед – цивілізовані країни давно це все пройшли.

Звичайно, такі водії ведуть себе на дорогах гірше, бо для них цінність машини набагато менша. А ще такі машини купують люди, схильні до авантюризму.

Микола Яручик, депутат Луцької міської ради, бізнесмен:

Про самі «євробляхи» я не задумувався, та й до водіїв претензій не маю. А те, що вартість розмитнення у нас зашкалює – це правда.

Нам потрібно брати курс на європейські країни, в яких вартість розмитнення – мінімальна. Тому що зараз незрозуміло, куди ті гроші йдуть, де вони діваються. Для людей було б краще, якби вони могли дозволити собі купувати новіші і кращого класу автомобілі.

Олена Твердохліб, голова Княгининівської об’єднаної територіальної громади:

Я за кермом з 2012 року, хоч посвідчення маю вже 22 роки. Вважаю що всі автомобілі в Україні повинні мати українські номери.

Розмитнення дійсно має бути дешевшим. А от старіші 2010 року машини ввозити сюди не варто. Водії на «бляхах» постійно порушують ПДР.

Місяць тому їхала на Світязь і один такий водій два рази обігнав мене, пересікши суцільну смугу. Пізніше зустріла його на узбіччі дороги перед Любомлем. Від тої швидкості аж задимів. Я вже не говорю про те, як вони їздять в місті.

Я бачила в Чехії, як після потопу в 2004 році, авто підсушувались і відправлялися в країни східної Європи (тобто до нас).

Щоб купити автомобіль, мені особисто довелось десять років обмежувати себе в певних витратах. Зрештою коштів на омріяне авто все ж таки не вистачило і я брала кредит в 30 тисяч гривень, який вдалось швидко повернути. Хотілося новий автомобіль, з салону.

Сьогодні не дуже хотілось би, щоб якийсь водій, який розуміє всю безкарність своєї поведінки на дорозі, створив аварійну ситуацію, в результаті якої могло б постраждати моє, можна сказати, важко отримане авто.

Ігор Рицко, керівник волинського осередку «Громадсько-політичної платформи Надії Савченко», власник служби таксі «Люкс таксі»:

Питання «євроблях» двозначне. Підтримую таких водії чи ні? 50 на 50. Однозначно на українських дорогах під кермуванням водіїв, які є громадянами України, повинні бути автомобілі на українській реєстрації! Але розмитнення однозначно повинно коштувати менше. А може взагалі вистачило б лише акцизного збору.

Чомусь «Укравто» завжди намагається нам нав'язати свої умови: автомобілі низької якості за завищеними цінами, утилізаційний збір... Де ті кошти? Ввезення в Україну автомобілів, які старші 2010 року – це нормально і допустимо. Але це повинні бути безаварійні автомобілі, не металолом.

Щодо водіїв на «євробляхах» та дотримання ними ПДР, то здебільшого винуватцями ДТП стають саме водії автомобілів на європейській реєстрації. Доступне авто за невеликі гроші та невеликий стаж водіння призводять до важких наслідків, які ми всі спостерігаємо. Та й водії автомобілів на українській реєстрації також не завжди сумлінні.

Тому я вважаю, що автомобілі в Україні повинні бути тільки на українській реєстрації, зі всіма відповідними документами. Але потрібно надати можливість українцям сплачувати доступний акцизний збір (розмитнення) прозоро, без тіньових схем.

Ігор Алєксєєв, член Луцького міськвиконкому, громадський активіст:


Національний лохотрон організований фіскалами й митниками з 400% накрутками на вартість іномарки вже таки заіпав...!

Особисто мені зараз потрібен великий сімейний автомобіль, вартість якого в Європі три-чотири тисячі доларів, але я не можу його собі дозволити, ібо тут він обійдеться в дев’ять-одинадцять тисяч доларів. Що за нах?!!! Рило там на Банковій ні в кого не лусне від таких наварів?!!

З такими податками ми вже цілі квартали Бурдж Халіфами маємо забудовувати й їздити по мармурових дорогах, освітлених ліхтарями Swarovski!!

Я однозначно ЗА розмитнення в 500-700$ з автівки (як в Європі) й підтримую пацанів, котрі підіймають цю тему в Києві!!

p/s Щоб таки бути об'єктивним...

Деякі приморожені водії автівок на "бляхах" відверто дратують своїм бичачим стилем керування, й таких багато. Але сподіваюся, то минеться.

Роман Бондарук, віце-президент Всеукраїнської ради голів ОСББ:

«Євробляхам» не місце на українських дорогах. В будь-якому випадку їх потрібно розмитнювати і перереєстровувати. Ситуація, яка є зараз, дуже недобра, тому що ніхто не знає, хто їздить на цих машинах, їхні власники не сплачують жодного податку. До того ж у випадку аварії людина просто втікає з місця пригоди і знайти її фактично неможливо.

Хоча, зрозуміло, що сьогодні вартість розмитнення завищена. В Білорусі, Польщі, країнах Прибалтики все виглядає зовсім по-іншому, тому нам також потрібно зменшувати вартість розмитнення і відкривати ринок. Не може бути так, що розмитнення коштує стільки ж, як автомобіль.

Але я проти того, щоб ввозити автомобілі, старіші 2010 року. Тому що в нас і так їх вистачає – то ламаються вони, то стають посеред дороги, та й викиди в повітря які!

Сергій Григоренко, екс-заступник Луцького міського голови:

Питання неоднозначне. З одного боку, «євробляхи» – це старі, неекологічні автомобілі. А з іншого боку я розумію бажання багатьох українців мати дешеве авто. Тому я - за узаконення «євроблях».

Потрібно або запровадити адекватну ціну за розмитнення, або зробити щомісячний платіж за них – умовно 50-70 доларів на місяць. Таким чином вони будуть в рівних умовах з тими людьми, які купили нові автомобілі і сплатили відповідні платежі.

А так, як є зараз, коли ввозять в країну купу мотлоху і при цьому нічого не платять до бюджету, бути не може. Я за те, щоб все було узаконено і нормовано.

Вартість розмитнення, думаю, потрібно зменшити щонайменше вдвічі, бо зараз вона неадекватна. Старіші 2010 року автомобілі, думаю, ввозити можна, але тоді потрібно більше платити за їх розмитнення. Для новіших машин ціна повинна бути нижчою, бо вони екологічніші, а для старіших – більшою. Але все-одно потрібно поставити обмеження. Наприклад, не ввозити автомобілі старіші, умовно, 2000 року.

Щодо того, що такі водії частіше порушують, це правда. Я і сам неодноразово це спостерігав. Серед таких водіїв є багато дуже молодих людей – умовно 20-26 років, які купили першу машину. З одного боку – молодість, а з іншого – відчуття безкарності, тому що ідентифікувати таких водіїв нереально.

Як водій, я неодноразово помічав, що «підрізають», їздять неакуратно, не поважають інших водіїв, частіше водії на «бляхах». Хоча є серед них і багато тих, які ведуть себе коректно.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ДЕ ТУТ ВІДОМІ АВТОМОБІЛІСТИ??? Хоча - це вАш рівень )
Відповісти
Бляхам місце на штрафмайданчику. Нормальне авто зараз можна купити по Євро5. Хто не може купити та утримувати, для тих є громадський транспорт.
Відповісти
Дуже сподобалась відповідб Корсака. От якби він платив податки як в Європі
Відповісти
А григоренка де відкопали? Він їздити толком не вміє, теж мені відомий автомобіліст. Його молода дружина і то краще водить авто.
Відповісти
Ну то нехай заборонять старий радянський мотлох 60-70 років,він взагалі не під яке євро не підходить.
Відповісти
Хай держ службовці їздять , як уряди в европі на велосипедах, а не з зарплатою 5-10тисяч на лексусах і мерседесах.
Відповісти
А з села вижимають чим можуть,навіть сельську продукцію опускають чим дешевше,от і виживи на 2500,як би не закордоні заробітки тоб бомжували,а то самі пузи вигодували,а сільськи діти змалку роблять чи батьків не бачать щоб іх прогодувати за європейськими цінами,ось так держава дбоє про людей,чи засвоі крисла щоб не вигнали від корита бо ще не набрали,як Янукович.
Відповісти
Як дати українцям зарплау європейську то не будуть купляти бляхи закордоні,а як дадуть в селі 2500гр.то як прожити,з нашими цінами,той купляють дешевші щоб виїхати на базар і продати що згодував в селі,а ті що прикладі то можуть возмущатися за бляху закордонську, хай приїде весело і проживе за сільську зарплату тоді я побачу як він заспіває.
Відповісти
Хто ви такі щоб піднімати такі питання, диванні воїни добра? Ніхто з вас нічого не вирішує і таке право вам ніхто не давав!!! А ті хто кричить що бляхам в країні не місце - на лавку підсудних і перевірку на участь в революції, якщо приймав - компенсація нороду який не примав від $5000, саме із-за вас я втратив значні кошти, продав автомобіль на укр. реєстрації і змушенний пересуватися на так званних євробляхах...
Відповісти
Сергій Григоренко, екс-заступник Луцького міського голови, Ви бачили наші екологічні маршрутні таксі?
На)(уя городити таку нысенытницю.
Відповісти
100 Євро словацька страховка, 200-300 польска. Той хто таке говорить, то повний вибачте за слово Д*Б*Л!
Відповісти
Самий аварійний транспорт в Луцьку це маршрутки
.До відома учасників пройти технічний огляд в Литві і Польщі складніше ніж в Україні в 100 разів не порішаєш як у нас по 100 маршруток за 1 раз про таксі не знаю.На бляхах в кожного є Європейська страховка та українська .Мито в Литві з реєстрацією разом 43 євро на любий автомобіль.Технісний огляд витрати на ремонт, щоб його пройти від 300 євро до 1200 євро.Яка аварійність прозріти потрібно.Невідгласи пишуть ,а народ читає і вірить.Лапша і локшина на вуха громадянам від Васадзе і його пропіхнутих законів.Вистачить консультацій для усіх.
Відповісти
Треба було давно вже заборонити ці бляхи на законодавчому рівні! Мало того що вони сплачують податки, так ще й страхівка для них дешевша. Можете самі підрахувати на калькуляторі - https://parasol.ua/osago. А деякі звосім ії не оформлюють. Треба згортати цю лавку раз і назавжди!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні