Діти, піци і білі скатертини, або «Маленький Китай» у луцькій шкільній їдальні

3
11
Діти, піци і білі скатертини, або «Маленький Китай» у луцькій шкільній їдальні
Ранок. 8:50 на годиннику. Луцька гімназія № 4 імені Модеста Левицького. Піднімаюсь «веселковими» сходами у приймальню на другий поверх, де директор школи Олександр Мишковець порпається у своїх паперах:

– Ой, треба завірити особові справи першокласників. Так ви на нашу їдальню прийшли подивитись? Приховувати нічого, зараз вам усе покажуть і розкажуть.

Олександр Мишковець жартівливо називає учнів 1-2 класів, які першими смакують сніданком у їдальні, «маленький Китай».

– Їх так багато, вони всі активні і голосні. Зараз переконаєтесь. – І відводить до свого заступника Алли Садової, аби та провела «екскурсію у їдальню».


УСЬОМУ – СВІЙ ЧАС

Перший сніданок у гімназії розпочинається після другого уроку, о 10:10. Тоді їдять діти 1-2 класів – близько 150 учнів. Загалом на паралелі початкової ланки – 20 класів і шість груп продовженого дня.

На другій перерві – з 11:15 до 11:35 – їдять 3-4 класи. А на наступній перерві харчується середня ланка гімназії – 5-7 класи.

О 13:25 до 14:00 харчується група продовженого дня: суп або борщ, друге, полуденок.

«Це дітки початкової школи, вони ще маленькі, їх немає куди подіти батькам, тому вони залишаються за заявами у групі продовженого дня. Тут вони відпочивають, вчать уроки і до 18:00 знаходяться у гімназії. Через це ми додатково їх харчуємо», - поділилась заступник директора гімназії Алла Садова.

Окрім того, старшокласники звернулись до дирекції школи з проханням зробити ще одну велику перерву, адже останній урок у них може тривати до 15:30. Раніше ця перерва була лише 10 хвилин, а тепер – з 13:20 до 13:40.

Паралельно у їдальні гімназії працює буфетна торгівля: окрім гарячих страв можна придбати, наприклад, булочку чи піцу.



ПО ЧІМ СНІДАНОК ЧИ ОБІД?

Сніданок у гімназії коштує 13 гривень. Дітям обов’язково дають кашу (гречану, пшоняну, рис тощо), м’ясо, сосиску чи рибу, салат, чай або компот. Додатково можна придбати булочку за 4 гривні.

«Окремі класи погоджуються їсти сніданок з булочкою за 17 гривень, а окремі класи беруть сніданок за 13 гривень», - розповіла Алла Садова.

Для дітей, що знаходяться у групі продовженого дня, харчування обходиться дорожче: окрім 13 гривень за сніданок доведеться викласти ще й 15 гривень за обід.

Безкоштовно у гімназії годують школярів із малозабезпечених сімей (18 дітей), а також учнів, чиї батьки отримали статус інваліда війни чи перебувають у зоні АТО. Таких дітей у гімназії є п’ятеро.



«ЖОДНИХ НАРІКАНЬ ВІД БАТЬКІВ НА ЇЖУ НЕ БУЛО»

У гімназію № 4 імені Модеста Левицького продукти щодня постачає КП «Луцький комбінат шкільного і студентського харчування».

«Ми задоволені роботою комбінату, якістю продуктів. Жодних нарікань від батьків не було, якихось нюансів щодо протермінованих продуктів, скраг на здоров’я дітей теж не було», - наголосила заступник директора школи.

Підтвердила ці слова й завідувач їдальні Інна Дерев’янчук. Каже, що нічого два дні не залежується, усі продукти купують «сьогодні на сьогодні».



ОДИН, ДВА, ТРИ… У ЇДАЛЬНЮ МИ ПРИЙШЛИ

Тиша у шкільній їдальні поступово змінюється брязканням виделок – чергові учні прийшли допомагати накривати кухарям на стіл. Дзвінок. Тут настає «момент ікс»: усі чимдуж летять до свого столу, де заздалегідь стоять таблички з назвами класів.

Однак без миття рук до столу – зась.

Столи застелені біленькими скатертинами, мовляв, це й око тішить, і діти бережно ставляться до «білизни».

За словами Алли Садової, у шкільній їдальні харчуються й вчителі та директор. Тут для них є окремий стіл:

«Це зручно і для вчителя, і для дітей. Чогось гарячого дешевшого не знаю чи десь можна знайти».

Натомість на кухню їдальні не пустили, мовляв, потрібні медичні довідки та спеціальний одяг.



КАЖУТЬ, ЩО В ЇДАЛЬНЮ СТОРОННІХ НЕ ПУСКАЮТЬ

«Будь-хто з вулиці сюди зайти не може, як у студентських їдальнях. Це дитяче харчування і зовсім інші норми», - наголосила Інна Дерев’янчук.

Однак виявилось, що у цьому злукавили: «людей з вулиці» у їдальні годують. Але лише у спеціально визначений час - з 13:15 до 14:00.



ПІЦА І БУЛОЧКА З ШОКОЛАДОМ – УЛЮБЛЕНІ СМАКОЛИКИ ШКОЛЯРІВ

Завідувач їдальні каже, що на сніданок 21 вересня приготували улюблені смаколики учнів молодших класів – макарони з сосискою.

Старшокласники часто просять борщ, а ще – булочку з шоколадом.

Хіт у їдальні – піца.

«Діти найбільше її хочуть, за неї завше вишиковуються черги. Учні випрошують у батьків купити ще, крім сніданку, піцу. Там немає невідь чого, усе натуральне», - розповіла заступник директора.



А ПОСУД ЯКИЙ?

Нещодавно для їдальні закупили новенькі білі тарілки. Кажуть, що вони дуже якісні, адже попередні швидко надщерблювались, та й вигляд у них був «на трієчку».

Їжу ж готують у каструлях по 30-50 літрів, а м’ясні страви смажать на величезних сковорідках, куди вміщаються 80 котлет одночасно.



ЩОБ ПРИГОТУВАЛИ ЇЖУ КУХАРІ ПРОКИДЮТЬСЯ ВДОСВІТА

Усі кухарі, а їх тут шестеро, приходять на роботу на 6:00. Ранок у них починається не з кави, а з чистки овочів, перекручування м’яса на фарш тощо. Цікаво, що все тут чистять вручну, як от, наприклад, на один раз потрібно чотири 30-літрові каструлі картоплі.

Працюють кухарі в одну зміну і до 16:00, після чого прибирають свої робочі місця.



НЕДОЇДКИ ВІДДАЮТЬ ТВАРИНАМ

Усе те, що не з’їли школярі, віддають тваринам.

«Їх небагато лишається, можливо, десь відро. Ми віддаємо ці відходи на годування тварин», - зауважила завідувач їдальні.

ТЕ, ЩО ЇДЯТЬ ДІТИ, ПОСТІЙНО ПЕРЕВІРЯЮТЬ

За словами завідувача їдальні, якість і калорійність їжі постійно перевіряють:

«До нас у будь-який день може прийти перевірка, взяти булочки, гарніри, салати, і дослідити їх якість та калорійність. Дирекція школи та медсестра теж постійно приходять і дивляться, чи все добре. Батьки теж можуть подивитися, що їдять їхні діти».



«ТРЕБА ВКЛАДАТИ СВОЮ ЛЮБОВ У ЇЖУ»

«Треба любити цю професію. Треба вкладати свою любов у їжу, тоді буде смачна і каша, і котлети. У нас все злагоджено», - підсумувала Інна Дерев’янчук.

Надія МІЩУК («Волинь24»)

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
11

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Моя школа - найкраща. Що тоді, що зараз піца топ))) нічого не змінюється. Молодці! Так тримати!
Відповісти
Моя дитина теж каже що смачно готують
Відповісти
Моя донька розповідає вдома, які ж смачні котлети в школі!!!, і просить бабусю посмажити такі ж як у школі)))))
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні