«Пацієнт – завжди правий», - головний лікар луцької стоматполіклініки Олександр Кобись*

0
1
«Пацієнт – завжди правий», - головний лікар луцької стоматполіклініки Олександр Кобись*
Авторитет, досвід та професіоналізм – три головні риси найбільшої стоматологічної поліклініки міста та області - Луцької міської клінічної стоматологічної поліклініки.

Незважаючи на те, що заклад почав працювати в 1999 році, а це початок економічного занепаду медицини в країні, тут – найновіше обладнання, найбільший в Україні штат та найнижчі ціни.

Про те, як функціонує та чим пишається поліклініка розповів стоматолог із 50-річним стажем, головний лікар закладу Олександр Кобись.

ШТАТ, ЯК У ДВОХ КЛІНІК

– З чого починалась історія Луцької міської клінічної стоматологічної поліклініки?


– Поліклініка з’явилася давно, ще в 50-60-х роках, проте тоді мала інший статус. Лише з 1999-го, після реформування, її стали називати «Луцька міська стоматологічна поліклініка». Пізніше додали слово «клінічна», адже заклад став базою для навчання інтернів Львівського медичного університету імені Данила Галицького. Тоді і мене призначили на посаду головного лікаря.

На початку ми мали непривабливі стіни без ремонту, зношені машини, а спектр матеріалів був дуже бідний. Та що там – не було навіть жодних документів, які регламентують роботу поліклініки. Доводилося їздити і збирати законодавчі акти по всіх обласних поліклініках.



– Як вирішували ситуацію?

– По-трохи збирали кошти. Все робили своїми силами.

До речі, коли я став головним лікарем, ми поміняли усіх завідувачів відділеннями. Зараз думаю, що якби тоді цього не зробив, може ми б і не досягли того результату, що маємо сьогодні.
А сьогодні ми укомплектовані краще за будь-яку державну стоматологічну поліклініку в Україні. Це я можу вам сказати з повною відповідальністю!

Ми маємо два окремих пристосованих приміщення – на проспекті Волі та на вулиці Бандери. У них – капітальний ремонт, нові вікна, двері, підлога.

– Як набирали працівників?

– В основному брали молодих, адже прогрес не стоїть на місці. В нашій справі потрібно постійно вчитися – їздити на виставки та майстер-класи, дізнаватися про нові технології та матеріали . Ми постійно оновлюємо колектив – набираємо молодих та прогресивних працівників, які можуть і хочуть працювати з сучасними технологіями.

Тим більше, щороку інтернатуру у нас проходить близько 50 людей. Всі вони стараються потрапити до нас на роботу. Ми ж обираємо кращих.

Зараз маємо 107 лікарів – це штат двох середньостатистичих українських стоматполіклінік.

В нас є спеціалісти всіх профілів – терапевтичної стоматології ( включно з лікарями, які практикують ентодонтію – лікування кореневих каналів, а це ціла наука!), ортопедичної стоматології, протезування, хірургії (до речі, ми першими у Луцьку почали займатись імпплантологією).



– Що маєте з обладнання?

– Ми повністю забезпечені всією необхідною технікою. Луцька міська клінічна стоматологічна поліклініка має 50 стоматустановок на 45 кабінетів.

З апаратів - два мікроскопи, панорамний рентген, комп’ютер-томограф, два візіографи, діодний лазер, ортопантомограф, п’єзоелектричні та ультразвукові скейлери, відбілювальну систему «Zoom П» та ще багато всього – півгодини можна перераховувати.

До речі, слідкуємо за останніми модними тенденціями – можемо прикрасити ваші зуби декоративними прикрасами із дорогоцінних металів та коштовного каміння.

Нещодавно до нас приїжджали 13 стоматологів із Каліфорнії для лікування учасників АТО. Я запросив каліфорнійського професора, ми провели зустріч з колективом, показали поліклініку - він високо оцінив те, що побачив . Сказав, що технологічно ми лікуємо на рівні Америки. Це дуже висока і вагома для нас оцінка, адже її дав професіонал. Отже, можна сказати, що ми – маленька Америка у стоматології в Луцьку.



МІГ ОЧОЛИТИ КЛІНІКУ У КАЗАХСТАНІ, АЛЕ ПОВЕРНУВСЯ ДО ЛУЦЬКА

– Чому обрали для себе стоматологію?


– В часи, коли я вступав, обирати не доводилося. Я жив в селі. Батько мені порадив, то я й пішов у Львівський медичний інститут. Потім сподобалося. Старався навчитися, тому і освоїв ортопедичну та хірургічну стоматологію.

– А де працювали після університету?

– Мене направили працювати в Казахстан, де я пробув шість років. Там мені (двічі навіть!) пропонували бути головним лікарем обласної стоматполіклініки в Астані, але я відмовився. Потім повернувся до Луцька, десять років пропрацював ортопедом і став заввідділенням ортопедичної стоматології. А вже з 1999 року – головним лікарем.

– Які найскладніші випадки були у вашій практиці?

– Коли я працював хірургом, постійно доводилось мати справу з складними травмами, переломами, складним видаленням зуба мудрості.
Був випадок аварії на мотоциклі. Молодий чоловік, що був за кермом, полетів на лобове, яке дуже спотворило лице.

Коли я на нього подивився, я мало сам свідомості не втратив! Але полікував його.

Після того, він дякував мені сотні разів та їздив до мене, як додому.

Подяк, насправді, мав багато.



ПАЦІЄНТ ЗАВЖДИ МАЄ РАЦІЮ

– Зараз ви задоволені вибором професії?


– Звичайно! Дивіться, що зараз робиться! Кожен намагається вступити на стоматологію. Я вже посміююся, що зубів скоро на стоматологів не вистачить!

Я ніколи не старався зривати зорі з неба, але отака постійна цілеспрямована робота дала результат. Зараз маємо найкращу державну клініку в Україні!

– Чи важко вам керувати таким великим колективом?

– Якщо робота налагоджена, кожен знає, що йому робити, потрібно тільки контролювати виконання поставлених завдань. От коли нічого не було, коли ми тільки починали, тоді було важко, а зараз – вже інші проблеми, вирівнювання амбіцій серед завідувачів відділень.



– Відчуваєте конкуренцію з боку приватних клінік?

– В Луцьку – більше сотні приватних кабінетів, але ми витримуємо конкуренцію з успіхом. Вийдіть в коридор і подивіться – в нас завжди людно! Хоча ми боремося з чергами.

Ми на голову вищі будь-якої приватної клініки з методики та якості праці, комплектації матеріально-технічної бази.

Інколи люди просто заходять, заглядають в кабінет, бачать, що там – нова, красива установка і йдуть записуються.

– Якими принципами керуєтеся у своїй роботі?

– Є таке правило – «пацієнт завжди має рацію». Ми користуємося ним на всі сто відсотків. Ми завжди підтримуємо пацієнтів, розбираємось у ситуації і виправляємось, якщо щось не так.



– Чому лучани повинні лікуватися саме у вас?

Не повинні, але ми їх запрошуємо.

– По-перше, наша поліклініка має авторитет та досвід, а це – головне. В нас високопрофесійна школа лікарів.

По-друге, наш прейскурант найнижчий у Луцьку та серед усіх державних поліклінік в Україні.

По-третє, ми з розумінням ставимось до усіх наших пацієнтів навіть, якщо вони приходять до нас роздратованими. До того ж лікуємо в сучасних умовах і з ненав’язливим сервісом.

Ми бережемо імідж поліклініки, думка пацієнтів для нас дуже важлива, ми прислухаємося до цієї думки. Повага поліклініки можлива лише тоді, якщо ми будемо з милосердям і розумінням відноситися до пацієнтів.

Ольга ВІРУК



Контакти:
пр. Волі, 43, тел. 24-05-60
вул. С. Бандери, 6, тел. 72-30-50
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ


Топ 5 міфів про ваші зуби Топ 5 міфів про ваші зуби
15 вересня, 2022, 18:55
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні