День подяки зібрав в центрі Києва до півмільйона протестантів

3
20
День подяки зібрав в центрі Києва до півмільйона протестантів
Відсвяткувати 500-річний ювілей Реформації – руху, що дав поштовх для розвитку протестантських церков – до Києва з’їхалися віруючі з усієї України.

За різними оцінками, до Дня подяки, який відбувся у центрі столиці 17 вересня 2017 року, долучилося від кількох сотень тисяч до півмільйона протестантів.


Традиційно День подяки християни-протестанти святкують восени, аби віддати шану Богові за врожай. У багатьох країнах – зокрема, у США та Канаді – цей день протягом багатьох століть є національним святом. В Україні День подяки вперше відсвяткували на загальнодержавному рівні.

«Звичайно, хотілося вірити, що буде багато людей, але масштаби вразили. Можна сміливо сказати, що це вперше в Україні відбулася християнська подія таких масштабів. День подяки став також святом єдності, об'єдналися християни багатьох конфесій, незалежно від різниці у теології. Євангельські церкви об'єдналися навколо ідеї донести надію і сподівання, що наше суспільство зміниться, люди будуть більше читати Слово Боже і будуть жити так, як говорить Писання», – розповів Павло Миронюк, пастор луцької церкви «Фіміам».


День подяки розпочали зі спільної молитви керівників різних протестантських церков – баптистів, адвентистів, євангелістів, п’ятидесятників та інших.

Протягом дня на Хрещатику організували інтерактивні та спортивні розваги: грали у вуличний хокей, змагалися у силових вправах, проводили різноманітні конкурси. Також в рамках святкування відбувся фінал Всеукраїнського двотижневого автопробігу. За 14 днів автомобілі з прапорами руху «Реформація-500» проїхали понад 5000 кілометрів різними містами та селами в 24 областях України, і завершили пробіг величезною колоною на Хрещатику.


Привітати українців із Днем подяки приїхали протестанти з усього світу: зокрема, депутат парламенту Великобританії Марк Прітчард, віце-президент Парламентської Асамблеї Ради Європи Валеріу Гілецькі, президент Християнського Центру державного управління при Конгресі США Джордж Роллер та інші.

«Ми провели дослідження і з’ясувалося, що протестантські країни мають більші доходи: в середньому на 13,5 тис доларів в рік на кожного мешканця. Для порівняння, мусульманські країни мають мінус 7 тис доларів, католицькі – плюс 3,5 тис доларів. Доведено, що це – не збіг, а результат тих змін, які відбулися 500 років тому на користь біблійних принципів», – розповів Роман Шеремета, кращий науковець України за версією журналу «Форбс» у 2015 році.


Кульмінацією українського Дня подяки став виступ легендарного світового спікера Ніка Вуйчича. Як відомо, чоловік народився із суттєвими фізичними вадами: без рук і ніг. Проте це не завадило йому досягти життєвого успіху, стати одним із найуспішніших мотиваційних лекторів, одружитися і стати батьком.

Послухати Вуйчича в центрі Києва приїхали сотні неповносправних, для яких організували спеціальну віп-зону.


«Справжня вада – це не коли немає рук чи ніг, а коли немає серця і віри… Замість того, щоб нарікати на те, чого не маєш, треба дякувати за те, що в тебе є», – розповідаючи про життєвий шлях, Нік Вуйчич на сцені продемонстрував свій улюблений «трюк». Спершу впав, а тоді – зробив, здавалося, нереальну річ: не маючи рук та ніг піднявся без жодної сторонньої допомоги.


У рамках святкування 500-річчя Реформації цього року запланували ряд інших заходів. Зокрема, незабаром у луцькій церкві «Фіміам» відбудеться Міжнародна конференція «За межею страждань», де міжнародні організації будуть ділитися досвідом роботи із людьми з інвалідністю.


Фото: автора, «Української правди», «Укрінформу»
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
20

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вуйчич прикольний пацан.
Відповісти
читайте Макса Вебера "Протестантська етика та дух капіталізму"
Відповісти
Я була там. Справді, ніколи не бачила такої кількості позитивного народу. Дуже сподобався Нік Вуйчич!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні