Палиця, іди на роботу! або Хто засекретив табелі відвідуваності

10
-4
Палиця, іди на роботу! або Хто засекретив табелі відвідуваності
Чи ходить на роботу Ігор Палиця? Наскільки сумлінно виконує обов’язки голови обласної ради? І взагалі – як часто буває на території Волинської області?

Видання «Волинь24» вирішило дати відповідь на ці запитання.

З початку вересня журналіст видання Василь Бідун щодня навідувався в стіни обласної ради. Та зустрітися з Ігорем Палицею не вдалося: то він нібито був на якійсь робочій зустрічі, то – охорона банально не пускала до кабінету.

Підлеглі голови Волиньради також не могли присвятити журналісту бодай п’ять хвилин свого дорогоцінного часу і все наполягали на письмовому запиті. Мовляв, напишіть і – буде вам щастя.

Ми повірили представникам влади. Написали запит. Але з цього вийшов черговий величезний пшик.

* * *

Відповідь на запит надіслали в останні хвилини останнього відведеного для відповіді дня.

Ледь не з тремтячими руками відкривав лист від обласної ради, проте швидко зрозумів: діалогу не буде. Практично всі питання, які цікавили, залишилися без відповіді.

Нагадаю, у запиті ми поцікавилися табелем відвідуваності голови Волиньради, його участі в публічних заходах, робочими зустрічами, планами на вересень.



Насамперед, нас цікавив табель відвідуваності голови Волинської обласної ради, який дав би нам можливість пересвідчитися, наскільки самовіддано Ігор Палиця з’являється на роботі.

І хоча головний бухгалтер облради Олена Мельничук на камеру запевняла, що задовільнити цікавість ми зможемо, якщо навідаємося до неї разом з керуючим справами радою Дмитром Дубняком, проте у відповіді на запит згаданий посадовець не поділив думки колеги і заявив: табель обліку робочого часу є внутрішньоорганізацийним актом й не підлягає оприлюдненню.


Головний бухгалтер Олена Мельник рекомендувала підходити за інформацією з Дмитром Дубняком
Головний бухгалтер Олена Мельник рекомендувала підходити за інформацією з Дмитром Дубняком


Що ж, може, справді? В такому разі, можливо, нам хоча б розкажуть, в яких заходах голова обласної ради брав участь цього літа.

Але й тут сподівання – марні. Аргументація представника облради напрочуд проста: така інформація не належить до публічної.

Пригадуємо, як у вівторок, 5 вересня, радник голови Волиньради Вячеслав Рубльов сказав, що Ігор Палиця в цей момент має робочі зустрічі, а деталі порадив запитати в керуючого справами облради. Але Дмитро Дубняк – чоловік послідовний: знову запевнив, що інформація не є публічною.



Також нам повідомили, що голова Волиньради персонально робочих планів на вересень немає. А все тому, що плани складають для всієї обласної ради спільно.



На наше бажання дізнатися, хто і на підставі чого не пропускає до кабінету голови облради, нас люб’язно відіслали… до комунальної установи, підпорядкованої Волинській обласній раді. Посприяти нам і перенаправити питання своїм підлеглим в органі місцевого самоврядування бажання не виявили.



На ще одне питання: які обов’язки має голова обласної ради, отримали поради почитати закони і підзаконні нормативно-правові акти. Добре, що хоч назвали які.



Чи не єдиним випадком, коли Волинська обласна рада дозволила зазирнути в свою документацію, є надання у відповіді копій розпоряджень голови облради Ігоря Палиці та окремих проектів рішень, які, якщо вірити офіційному сайту ради, подавав особисто голова.

І тут виникають запитання. Адже в отриманих копіях розпоряджень ми так і не побачили підпису керівника області: лише печатку загального відділу та напис праворуч друкованими літерами «І. П. Палиця». То що виходить: голова обласної ради не підписує свої розпорядження?

Як запевняє медіа-юрист ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін, без підпису голови розпорядження не є чинним.



А коментуючи загалом відповідь Волинської обласної ради на «публічний» запит Олександр Бурмагін твердо заявляє: «Зазначені відповіді порушують гарантії Закону України «Про доступ до публічної інформації».

«Вся запитувана інформація стосується здійснення службовою особою органу місцевого самоврядування посадових повноважень і виконання посадових обов'язків», – запевняє він.

Зі слів медіа-юриста, таку інформацію не можна віднести ні до конфіденційної, ні до службової і тим паче – до таємної.

«Вона є публічною і відкритою за порядком доступу. Про це зазначено, крім норм Закону «Про доступ до публічної інформації», в Рішенні Конституційного Суду України від 20 січня 2012 року № 2-рп/2012 у так званій Жашківський справі та статті 5 Закону України «Про захист персональних даних», – коментує Олександр Бурмагін.

Медіа-юрист Олександр Бурмагін
Медіа-юрист Олександр Бурмагін


***

Додамо, що аналогічний запит із проханням показати табель відвідуваності, назвати події та заходи, в яких брав участь влітку та оприлюднити план роботи на вересень, ми звернулися до голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика.

І в цьому випадку отримали вичерпні відповіді на всі питання. Навіть табелі обліку робочого часу голови ОДА за 2015-2017 роки на 21 сторінку відсканували, не апелюючи до якихось аспектів законодавства.



Підсумок. До останнього мав надію, що запит на публічну інформацію виявиться гарним інструментом і таки допоможе з’ясувати, чим в робочий час займається голова обласної ради.
Але й тут ми наштовхнулися на підступну підніжку з боку органу місцевого самоврядування Волині.

Чомусь на думку відразу спадають слова Ігоря Палиці, якими той пояснював на нещодавній прес-конференції ненадання його благодійним фондом «Тільки разом» фінансової звітності на запити журналістів: «Фонд принципово, із врєдності не дав звіт. Мене спитали: «Давати?». Я говорю: «Нєт». Із врєдності».

Схоже, голова Волиньради «принципово, із «врєдності» не хоче розповідати, чим займається в робочий час. Демонструючи тим самим зневагу до професії журналіста та громади області.

Василь БІДУН (для «Волинь24»)

Повний текст відповіді
Повний текст відповіді



Про наші спроби знайти голову Волинської обласної ради на роботі читайте тут:

Палиця, іди на роботу! або У пошуках голови Волиньради

Палиця, іди на роботу! або «Темна» рада і загадкові робочі зустрічі голови Волиньради

Палиця, іди на роботу! або Неприйомний день голови Волиньради

Палиця, іди на роботу! або «Секретна» підготовка до сесії Волиньради


Палиця, іди на роботу! або Швейцарський голова Волинської облради
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
До тоіі палиці потрібно взяти добрячу палицю!Ото вже вибрали пофігіста...
Відповісти
А вибрав хто - ті, кого ви обрали, продажні "Свободівці", "БЮТ", та "Радикали" місцевого розливу. Що тепер скаржитись? Як завжди кажуть і це підтверджується: на яку владу заслуговуєте - таку і маєте... Сумно... :(
Відповісти
А яке прізвище виконавця листа влучне)
Відповісти
Ідіть усі нах... Маєте лавочку в парку ідіть та сидіть, чекайте
Відповісти
Люди. Схаменіться, як можна так жити. Він пограбував нас і обсівся охороною, шоб вразі чого розстріляти нас з вами. Чого ми не можемо його виперти з нашої області раз і на завжди?
Відповісти
Я б до палиці не палицю взяв, а добрячого дрючка
Відповісти
А як його з Одеси виперли? Треба в людей попитати, бо таке враження, що з Волині його ніяк не випреш так вкоренився
Відповісти
Який же він все таки Андон
Відповісти
Писаки коментів, звертаюсь до вас. В липинську лікарню інтернет провели ??? техніку вам вручили, щоб мали звідки свою параною писати?? Краще б ви лікувались. Вам це потрібно!!!!
Відповісти
давно пора нахуй в швейцарію
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні