Прийшов, побачив …спітнів. Репортаж із першої прес-конференції голови облради Ігоря Палиці

16
22
Прийшов, побачив …спітнів. Репортаж із першої прес-конференції голови облради Ігоря Палиці
Цієї розмови насправді чекали два роки. Саме стільки знадобилося бізнесмену і екс-нардепу Ігореві Палиці після того, як він став рядовим головою облради, щоб зважитися на звичайнісіньку прес-конференцію.

Раніше вони були традиційними. Офіційними. Сухими. Часто навіть із фуршетами. З мало не обов’язковою присутністю головних редакторів.

«Можете задавати будь-які запитання», - красномовно зауважив Ігор Палиця, зайнявши місце у президії. Зняв піджак, повісив його на спинку стільчика. Взявся за ручку, що лежала перед ним із чистим листком паперу. Нічого, правда, за понад дві години емоційної розмови так і не записав…



ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Журналістам можна всьо». ТОП-20 «перлів» з прес-конференції Ігоря Палиці

***

Перша прес-конференція голови Волинської облради відбулася 7-го вересня.

Тут варто сказати, що відповісти на питання журналістів під прицілом камер Ігор Палиця вирішив після низки публікацій «Волинь24» під рубрикою «Палиця, іди на роботу!», в яких посадовця кілька днів поспіль безрезультатно шукали у кабінетах Білого дому в той час, як той традиційно працював далеко за межами роботи. Подейкують, у Швейцарії. Ще раніше провести прес-конференцію наполегливо вимагала журналіст Ірина Мусій.



…За півгодини до 16-ї у залі вже присутні деякі журналісти і навіть охоронець Ігоря Петровича. На столи розкладають серветки, розставляють склянки і пляшки з водою. Голові облради – «Девайтіс». Усім іншим – «Моршинська».

Працівники прес-служби налаштовують мікрофон на стійці. Кажуть, будуть представники ЗМІ підходити і озвучувати. Бо - «як в Києві»… Та зрештою вирішують мікрофон просто підносити кожному, хто захоче поспілкуватися.

А охочих, до речі, чимало. Левова частина – журналісти місцевих інтернет-видань. Не прийшли цього разу ні власкори, ні редактори районок, ні керівники телеканалів.



Овальна зала (через велику кількість журналістів чи з якої іншої причини проводити зустріч у кабінеті голови, як анонсували, не стали). Ігор Палиця спізнюється. 16.10. Керівник апарату облради Дмитро Дубняк поглядає на годинник. У залі з’являються депутат облради і лідер фракції УКРОП Вячеслав Рубльов із головою правління благодійного фонду «Тільки разом» Олександром Товстенюком.

«Раз мушу – зібрав», - починає голова облради і найперше попереджає: можна запитувати про все. І це вже потім він у традиційній йому манері говоритиме: «Давайте тільки цікаві…».

Ігор Палиця: про бурштин, гроші, фонд і синагогу
Ігор Палиця: про бурштин, гроші, фонд і синагогу


Та попри все журналісти цікавилися, чому більшість робочого часу голова облради проводить не на Волині, коли вже нарешті давно створене комунальне підприємство «Волиньприродресурс» почне видобувати бурштин і заробляти гроші, як Ігор Палиця прокоментує підпал ресторану «Патіо ді фіорі», що скаже про скандальні відео, які підтверджують, що «Варта порядку» на чолі з Олександром Тиводаром стежила за лучанами…

Уже на першому запитанні Ігор Палиця розстібає ще один верхній ґудзик білосніжної сорочки. Згодом вийме з кишені таку ж білосніжну хустинку. Витиратиме піт і не випускатиме її з рук до кінця розмови.

«Я не вважаю за потрібне сидіти на робочому місці, яке знаходиться тут на третьому поверсі, у вашому розумінні. В моєму розумінні, воно знаходиться там, де можна хоч щось зробити для області в той час, коли область немає навіть грошей для того, щоб вирішити всі потреби, які існують. Можливо, я помиляюсь і ви мене переконаєте в зворотньому. Побачимо, хто правий», - каже Ігор Палиця.

Згодом він підтвердить, що працює навіть зі Швейцарії, де живуть його діти і «бувша» дружина.

«Я розлучений. Не знали? Подивіться в декларацію!» - зауважить зверхньо.



Декларацію волинські медійники давно знають «на зубок». А тому цікавляться, яким чином засновник фонду «Тільки разом» наповнює цей фонд. За рік на благодійність витратили 300 мільйонів, а в декларації голови облради у 2016-му витратив на такі цілі тільки 9-ть, а в 2015-му взагалі – нуль…

«Усі, хто хоче надати гроші, всі допомагають. В тому числі батьки і знайомі. Фонд прозорий. Всі операції є в податковій. Якби там щось було неправильно, вже давно мене посадили у в’язницю, знаючи мою позицію», - зазначає голова обласної ради.

Згодом додає: «Якщо ви думаєте, що в мене є достатня кількість грошей, тим більше в сьогоднішній економічній ситуації, коли бізнес вмирає, щоб просто комусь роздавати кешом, то ви помиляєтесь. …В мене немає на все грошей, і часто є конфлікт з Товстенюком , тому що він мені дає рахунки на десятки мільйонів, а їх немає , ми навіть закриваємо відділення по місту, тому що ми не можемо задовольнити потреби всіх».



Наголошує: готовий вже сьогодні стати «рядовим депутатом», але прагне, щоби волинянам після Палиці лишився «Волиньприродресурс» з його заробітками на бурштині, торфі та міді. Переговори про будівництво в області заводів у команді Палиці ведуть навіть з китайцями.

«Коли я виступав і обіцяв, що до кінця року підуть мінімум 500 мільйонів в бюджет, я не володів настільки технікою, як почати працювати. Якби це була якась приватна конторка, маючи ліцензію, вже би вони давно вийшли в поле, при допомозі поліції СБУ, прокуратури почали видобувати. Ми робимо все по закону. Але на всі ці питання стоїть адміністративний незаконний стоп», - переконує Ігор Петрович.

У спілкуванні з журналістами голова облради використовуватиме давно відому тактику. Подейкують, особливо популярною її свого часу зробив Михайло Горбачов: на кожне запитання відповідати зустрічним запитанням. Тому свої відповіді Ігор Палиця часто починав з «А що було?», «А ви самі як думаєте?»…

Ігор Палиця, звичайно, не Горбачов, але тримати удар старався. І, що цікаво, найбільш емоційно реагував, коли його запитували навіть не про Швейцарію. А про бурштин, гроші до фонду «Тільки разом» і …синагогу. Мовляв, фонд принципово не дає гроші на ...церкви, але на луцьку синагогу Ігор Палиця виділити кошти не відмовив би, якби люди звернулися, бо "мама - єврейка".

«Я не хожу ні в сінагогу, нікуди не хожу. …Мені, щоб спілкуватися з Богом, посередників не потрібно. Хто б то не був: чи равін, чи мулла, чи священик. У мене є запитання, і я сам знаю, як їх задати», - емоційно так...

«Варта порядку», за версією Ігоря Палиці, - патріоти. Ті, хто стежили за людьми, - майбутні журналісти (а «журналістам можна всьо»). А Олександр Товстенюк, якого поліція затримала п’яним за кермом, у Швейцарії і порушником не був би.

***
…Попри дві години розмови головою облради «за кадром» лишилося ще десятки й десятки запитань. Хтось задавав їх кілька і невтомно. Хтось чомусь волів промовисто мовчати…

«Самі придумайте графік. Якщо буде цікаво (наголошуючи на ЦІКАВО, - авт.), я завжди готовий зустрітися», - на цих словах голова облради взяв до рук піджак і вийшов.

А доки тривала розмова, невпинно чатував спокій «патрона» вірний охоронець Ігоря Палиці. У порожньому коридорі. За дверима.


Олена ЛІВІЦЬКА («Волинь24»).
Фото автора.

Півсотні журналістів. Телекамери. Ажіотаж ще той
Півсотні журналістів. Телекамери. Ажіотаж ще той
Кому спекотно - водичка
Кому спекотно - водичка
На стіні - проекція на синьо-жовтий стяг
На стіні - проекція на синьо-жовтий стяг
І ручка була, і папір був. Не було, що записати...
І ручка була, і папір був. Не було, що записати...
Прес-секретар Оксана Лукашук була модератором розмови
Прес-секретар Оксана Лукашук була модератором розмови
''Дівчинко, ви шо...'' - ще одна журналістка (Міла Роспопа) заслужила у Ігоря Палиці його коронне ''дівчинко''...
''Дівчинко, ви шо...'' - ще одна журналістка (Міла Роспопа) заслужила у Ігоря Палиці його коронне ''дівчинко''...
Олександр Товстенюк і В'ячеслав Рубльов серед журналістів
Олександр Товстенюк і В'ячеслав Рубльов серед журналістів
Дмитрові Дубняку, схоже, не дуже було цікаво
Дмитрові Дубняку, схоже, не дуже було цікаво
Поки медійники ставлять запитання, Олександр Товстенюк читає новини прес-конференції з телефону і обурюється: моляв, такого не казали. Але - казали
Поки медійники ставлять запитання, Олександр Товстенюк читає новини прес-конференції з телефону і обурюється: моляв, такого не казали. Але - казали
Дві години розмови. Він іде. Але далі обіцяє зустрічатися частіше. Якщо будуть цікаві питання...
Дві години розмови. Він іде. Але далі обіцяє зустрічатися частіше. Якщо будуть цікаві питання...

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
22

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну петрович вміє тримати удар... Але Крапка його вибісила просто)
Відповісти
це було жалюгідне видовище, здавалося що ось ось і він пошле усіх на х...
Відповісти
а з тиводаром не спалився)
Відповісти
Цікаві питання йому задавай... А такі, що стосуються області - то не треба?
Відповісти
Ооо,його величність намалювалися...А наступна зустріч через два роки..?
Відповісти
Не вірю жодному слову.Ізя чи Ігор?Людина приховує своє походження?Для чого?В нас що фашизм?
Відповісти
Нарешті хоч щось міняється, головні редактори розуміють що "прогіб" не зарахують, як раніше тому і не прийшли. "..І ручка була, і папір був. Не було, що записати..." і справді не було що записувати, в основному запитання були рівня бульварної газетки... подивився сьогодні відео, сумно... журналістика вмирає.
Відповісти
Класно відмітили про платок і про чистий листок))))))
Відповісти
Як це гидко виглядало. Фу пахне каналізацією і гам...м в яке залізли журналісти.
Відповісти
А я вважаю, що навпаки журналістика росте, раніше всьо було гладко і схвачено, а зараз мусить відповідати на каверзні запитання.
Відповісти
ДУже негативне вражння від Палиці раніше вважала що він адекватний чоловік а зараз бачу що він ще й антисеміт... так так пане Палице ви АНТИСИМІТ і антисемітизм ваш проявляється в зневазі до УКРАЇНЦІВ як нації не потрібно своє Єврейське коріння ставити вище іншого народу ...
Відповісти
Антисемітизм виражається у зневазі до євреїв, а не українців.
Будучи євреєм по матері чого йому зневажати євреїв?! Він їх згуртовує , спрямовує і підтримує...
Відповісти
Чи не єдиний політик, який вміє адекватно спілкуватися з журналістами, хоча останні не податок... Чітко відповідає на запитання, інколи в своєму стилі, але ж не з папірця...
Коли вже будуть з позитивом люди зустрічатися, з ціллю щось збудовати, а не зруйнувати???
Відповісти
Я хочу відповісти "Аноніму" на "вміння тримати удар". По-перше, не було ніякого удару. Прийшли дві групи журналістів. Одна з них задавала запитання, не почувши на них відповіді, інша з цікавістю спостерігала за "цирком". Те, що відбулось, складно назвати прес-конференцією. На жодне запитання не пролунала правдива відповідь. Напівправда, третина правди, брехня… Натиск, зухвалість, хамство – головні риси Палиці. Він на цьому завжди вигравав і виграє, але в короткостроковому варіанті. В довгостроковому варіанті виграє чесність, відкритість. Мене завжди відверто забавляла вражаюча всеїдність таких ось «ефективних менеджерів». Їм абсолютно без різниці, чим керувати: театром, кіно, ринком, міськими вбиральнями, сауною чи пляжем. Головне для них – «тримати вигляд». Палиця – людина нашого страшного часу, тому й чудово в нього вписався. Нинішній стан нашої держави – чи не найкомфортніший для таких людей час. Якщо щось буде мінятись у кращу сторону, вони назавжди зроблять м’яку посадку на шовковому парашуті в Швейцарії, Австрії, Канарах, навіть в Австралії.
Відповісти
Єврейський мовчазний фашизм проти українців ! для євреїв -злодюг державної казни ми бидло ...
Відповісти
Заголовок повинен звучати так: "Прийшов, побачив, набрехав...".
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні