Волинська письменниця вперше оприлюднила листи Роксолани українською мовою

0
5
Волинська письменниця вперше оприлюднила листи Роксолани українською мовою
Ідея написання книжки «Листи Роксолани: любов та дипломатія» у волинянки Олександри Шутко (Патай) виникла з виходом її дослідження «Роксолана: міфи та реалії».

Про це повідомляє "Таблоїд Волині".

"На той час я вже дописувала перший том свого роману про іншу султану-українку – Хатідже Турхан (ця книжка є номінантом конкурсу Форуму видавців). Відтак назбирала достатньо матеріалів – листів, спогадів сучасників, архівних документів, що дали мені змогу оцінити роль жінок з українських земель в управлінні Османською імперією протягом ХVI – XVII століть. Утім, спершу вирішила зосередити увагу тільки на любовному листуванні Роксолани (Хюррем)", – пояснює авторка.

Усього збереглося вісім любовних листів цієї султани. Будучи фавориткою, а потім дружиною султана Сулеймана, вона не соромилася висловлювати свої почуття під час особистого листування з наймогутнішим правителем світу.

Як засвідчує авторка книжки, завдяки вивченню текстів листів, сповнених щемливих стогонів од розлуки з коханим, їй вдалося відкрити для себе зовсім іншу Хюррем – не вмілу гаремну інтриганку та незламну повелительку, з якої в Османській імперії почалась епоха «Жіночого султанату», а вразливу, чуттєву, пристрасну жінку.

Із виходом книжки «Листи Роксолани: любов та дипломатія» усі шанувальники цієї султани-українки зможуть ознайомитися з її посланнями до султана Сулеймана.

У ній також наведено й дипломатичні послання Роксолани польському королеві Сигізмунду ІІ Августу 1548 – 1549 років та перській принцесі Султан Бейгюм 1555 року. Останні два листи вдалося перекласти з фарсі за допомоги іраністки, викладача кафедри сходознавства Львівського національного університету ім. Івана Франка Надії Вишневської.

Водночас висвітлено нові факти з біографії Роксолани та нащадків, що випливають не лише з її особистого листування, а й із недавніх відкриттів турецьких учених.

Під час презентації книжки, яка відбудеться 15 вересня у Будинку архітектора міста Львова, авторка обіцяє поділитися світлинами оригіналів листів, написаних власноруч Роксоланою, та інших раритетних документів тієї доби.

Утім, земляки Олександри Шутко зможуть почути й побачити все це вже 12 вересня під час чергової її лекції у Центральній міській бібліотеці Нововолинська.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні