Самки динозаврів несли кольорові яйця

0
0
Самки динозаврів несли кольорові яйця
Птахоподібний динозавр, що жив на території сучасного Китаю 145-65 мільйонів років тому, відкладав блакитно-зелені яйця, виявили вчені.

Це перші дані про колір яєць динозаврів. Інформація була опублікована в журналі PeerJ, як повідомляє УНІАН із посиланням на "Газета.ру".

Виявлені вченими яйця належали маленькому коротконосому овірапториду Heyuannia huangi, який жив на території сучасного Китаю.

Раніше дослідники вже знаходили у великій кількості яйця, відкладені представниками цього виду, але на яйця зі збереженою пігментацією натрапили вперше.

Команда припустила, що яйця могли забарвитися від відкладень, в яких знаходилися, але аналіз не виявив у них ніяких кольороутворюючих сполук.

В шкаралупі містився пігмент білівердин, який і відповідав за забарвлення. Враховуючи, що білівердин вразливий до вологи і за час перебування яєць у відкладах міг вимитися зі шкаралупи, яйця спочатку повинні були мати досить яскраве забарвлення.

Знахідка свідчить про те, що пігментація яєць у динозаврів з'явилася набагато раніше, ніж передбачалося раніше, відзначають дослідники. Можливо, це сталося одночасно з розвитком гніздування, коли динозаври перестали закопувати яйця в землю і залишали їх частково на поверхні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні