На Волині знайшли гриби з радіацією

0
3
На Волині знайшли гриби з радіацією
У 5 пробах грибів та ягід із 67 відібраних у межах Камінь-Каширського району протягом 5 місяців цього року виявили перевищення вмісту радіоактивних елементів.

Про це розповів радіолога Камінь-Каширської РДА Володимир Ільчук, - повідомляє газета "Полісся".

До слова, Камінь-Каширський район має статус забрудненого внаслідок Чорнобильської катастрофи. Відповідно і більшість вирощених тут продуктів харчування містять у особі певний відсоток радіації.

"Якщо раніше майже при кожній сільській раді району був спеціаліст, що проводив радіологічний контроль безпечності продуктів харчування, то на сьогодні в штаті працює лише двоє чоловік.

Ви самі розумієте, що в таких умовах здійснювати перевірку надзвичайно складно. Однак точність її достатня, і підтверджується обласними спеціалістами", - повідомив Володимир Ільчук.

За словами чоловіка, з 1 лютого до 1 липня 2017 року було відібрано 67 проб грибів та ягід. З них лише у 5 пробах виявлено перевищення.

Так, у пробі із села Нуйно воно склало 4240 бекерель/1кг (при нормі для сухих грибів – 2500), трохи більше у селі Полиці, де показник – 4820 бекерель на кілограм, далі у селі Карпилівка – 13850 бекерель/1 кг.

Найбільше перевищення виявили у пробі, що була відібрана у місті Камені-Каширському – 15100 бекерель/1кг.

За словами Володимира Семеновича, перевищення вмісту радіоактивних елементів є локальними проявами, тому не потрібно боятися грибів, зібраних у лісі.

Якщо ви вирішили зайнятися “тихим” полюванням, експерт радить пам’ятати і дотримуватись елементарних правил.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні