Цікаві факти про велодоріжки у Луцьку

10
-1
Цікаві факти про велодоріжки у Луцьку
Десятки кілометрів велосипедних доріжок уздовж міських вулиць, численні пункти прокату та паркування велосипедів, дотримання правил дорожнього руху і культура їзди – усе це не про Луцьк.

Перша велодоріжка з’явилася у Луцьку лише три роки тому – у 2014 році на проспекті Соборності. А масштабних велопарковок у місті немає й донині.


КВИТОК В ОДИН КІНЕЦЬ

Усі велодоріжки у Луцьку – односторонні. Тобто їхати ними можна тільки в один бік. Зробити двосторонні не дозволяла ширина тротуарів.

Лише на проспекті Соборності велодоріжки є з обох боків. На проспектах Відродження, Молоді та від РАЦСу до вулиці Єршова – лише одна велодоріжка.

Допомогти зрозуміти напрямок руху велодоріжки повинна розмітка. Якщо їдеш доріжкою і піктограма з велосипедом намальована догори ногами – значить мчиш проти руху.

Загальна протяжність велосипедних доріжок у Луцьку – близько шести кілометрів.



РОЗМІТКА В НІКУДИ

Луцькі велодоріжки мають неякісну розмітку. «Розмітка має «кидатися в очі». Знак велосипеда повинен бути через кожні 20-30 метрів. Те, що доріжку відділяє бруківка іншого кольору – не надто «читається» на місцевості. Бруківка сіріє, стирається малюнок» - каже віце-президент «Асоціації велолюбителів міста Луцька Юрій Моклиця.

«Це проблема проектів, адже дорожники мусять виконувати те, що намальоване в проект», - додає він.



БЕРЕЖИСЬ ПІШОХОДА

«Піші» лучани часто ігнорують велодоріжки. Кожен луцький велосипедист знає: на доріжці запросто можна зустріти маму з дитячим візочком чи просто пішохода. Через це велосипедистам доводиться виїжджати на дорогу чи тротуар.

«Перш за все, це проблема культури. ….Дуже багато пішоходів сприймають велодоріжки як претензію на їх територію, хоча місця вистачає всім. І розмітка – хай і не надто якісна - є», - нарікає Юрій Моклиця.



ОБ’ЇХАТИ ВЕСЬ ЛУЦЬК ВЕЛОСИПЕДОМ НЕМОЖЛИВО

У Луцьку може з’явитися перша велодоріжка, збудована на проїжджій частині. За планами, складеними луцькою мерією ще за часів Миколи Романюка, ця доріжка має з’єднати центр міста з мікрорайоном ЛПЗ.

Загалом схема луцьких велодоріжок повинна була повторювати рух по тролейбусному маршруту № 15. У планах мерії було «закільцювати» цей маршрут упродовж двох-трьох років. Втім, виявилось, що збудувати велодоріжку на вулиці Винниченка неможливо – замало місця.

Нині ж, за словами екс-віце-мера Тараса Яковлева, луцька влада не згадує про цю проблему. Виконуються лише ті договори з будівництва велодоріжок, які підписали ще торік.


















Цікаві факти:

- у кожної з велосипедних доріжок у Мальме (Швеція) є назва. Зробили це спеціально для того, аби було легше знайти їх по GPS;

- у Токіо всі приватні велосипеди реєструють у поліції, їм присвоюють унікальний номер, а на раму наклеюють табличку з ім'ям власника;

- щороку в Боготі (Колумбія) проводять день без автомобіля – Ciclovia. Тоді в місті перекривають рух машин і охочі пересідають на велосипеди. Те ж саме відбувається щонеділі на центральних вулицях міста;

- у Крайстчерчі (Нова Зеландія) є кінотеатр під відкритим небом для любителів покрутити педалі. Якщо хочеш подивитися фільм - крути педалі на велотренажері, інакше «електрика скінчиться».


Надія МІЩУК
Фото автора
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
що шлях в один кінець. Даже при наявності цих доріжок велосипедисти дикі люди і їдуть всупереч ПДР по проїзджій частині де їдуть автомобілі, а ще й створюють ДТП та лишають на асфальті частину свого здоровя, а іноді і життя створивши таким чином проблеми невинним людям.
Відповісти
Йовбаку, велосипедисти мають повне право їздити по дорозі. Йди вчи ПДР
Відповісти
В ПДР сказано, що якщо є велосипедна доріжка, то велосипедист має їхати по ній, а не по проїздній частині.
Відповісти
Ну то перестаньте,перехожа і вам подібні,ходити по велодоріжках, може так на них більше велосипедистів.А то,думаю,комусь було б несолодко,якби я влетів у нього на велодоріжці при 30 км\год.
Відповісти
Я пів-року як живу в Німеччині... ,то тут настільки розвинута інфраструктура(як для пішохода,так і для велосипедиста),що нам ще летіти і пукати..культура ізди на дорогах,повага до велосипедисдів і до пішоходів на найвищому рівні.Це треба відчути і побачити...Дай Бог нам дорости до того рівня .Я з великим задоволенням почала іздити на ровері ,долаючи великі відстані ,а гірська ізда-це просто супер,і привчаю свою доньку до цього виду спорту.До речі,усі дітки іздять в касках,і не тільки дітки.
Відповісти
Особливо дивує, коли велосипедист на повній швидкості переїзджає через дорогу,і не боїться, що його хтось зіб'є автомобілем. До цього нам ще далеко - сам бачив.
Відповісти
В місті не збудовано жодної велодоріжки. Під них пристосовують тротуари.
Відповісти
У деяких місцях доріжки злиті з тротуарами і розминутися нема як... На деяких поворотах мусиш пройти через доріжку і це неминуче щоб потрапити в потрібний двір... На Соборності страшно ходити з дітьми за руку навіть по пішохідній частині, тому що дехто так минає скупчення людей, що може з ніг знести і на пішохідній частині. А ще хамлять одне одному, не раз була свідком такої ситуації...Бабульки з торбами здається ніколи не вивчать де місце для велосипеда, їх мають всі минати де б вони не йшли... Дуже шкода, але доріжки не надто вийшли зручні. Я б сказала, що вони небезпечні...
Відповісти
Кожно дня катаюсь і хочу сказати одне. До поки пішохід не второпає що велодоріжка власне для велика.. А не для прогулянки. То фіг що буде
Як ходили стадом так і ходять.
Починаєш їхати по прохідний частині починає курва фиркати що для кого велодоріжки. І сама тварина стоїть на ній.
Треба як в одній із країн Європи ідеш по велодоріжках штраф, даже якщо тебе збив велосипедист всеодно штраф твій. Бо нема чого ходити по велодоріжках. Сідай на байк і вперед.
Згідний з тим хто сказав відносно 30 км. Якщо на такій швидкості їб@нути пішохода то можна ой як добряче його покалічити.

Дорогі пішоходи побережіть себе!
Відповісти
Відведення територій під велодоріжки на луцьких тротуарах, м’яко кажучи, унікальне. На одних вулицях вони знаходяться зі сторони проїжджої частина, а на інших з протилежної. Є місця, де на одній вулиці велодоріжка іде спочатку ліворуч від пішохідної, а потім несподівано переходить праворуч від неї.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні