Криваве літо 1943-го: спогади волинянки про розстріл у Кисилині

1
3
Криваве літо 1943-го: спогади волинянки про розстріл у Кисилині
У липні 1943 року в містечку Киселин на Волині, розстріляли близько 90 осіб, які прийшли на святкову месу. Остання очевидиця трагедії ділиться гіркими спогадами трагедії.

Про це йдеться в сюжеті програми «Історична правда з Вахтангом Кіпіані», - передає ZIK.

Остання очевидиця трагедії, яку пережило волинське містечко Киселин влітку 1943, Галина Ковтунюк згадує, як після радянської, а потім німецької окупації, відносини між українським і польським населенням краю тільки погіршувалися. Після того, як на польську поліцію містечка покладали обов'язки зібрати якомога більше продуктів для німецької армії, від грабежів почали страждати, перш за все українці.

«Навіть німецькі документи про це свідчили. Наприклад, мова йде про примусової мобілізації вивезення на роботи до Німеччини. Якщо староста був українцем, він посилав поляків. Якщо ж староста поляк, намагався вислати побільше українців », - розповідає історик Андрій Усач.

За словами кандидата історичних наук Ігоря Дерев'яного, наразі тільки можна уявити ту атмосферу загального страху, в якій людям довелося жити.

Тому саме страх і став вирішальним фактором трагедії, яка сталася в Кисилин 11 липня 1943 року. Тоді в містечку несподівано з'явилися люди зі зброєю.

«Ми як раз сиділи вдома, як повідомили, що в місті стріляють. Ніхто не знав, хто це і що роблять », - згадує Галина Ковтунюк.

Як тільки польське населення Кисилина і прилеглих колоній зібралися в місцевому храмі на святкову месу, озброєний загін оточив церкву. Людям наказали вийти. Близько тридцяти чоловік розстріляли відразу за дзвіницею. Решті ж вдалося закритися в костелі і протягом довгих одинадцяти годин тримати оборону.

«За що їх було розстрілювати? Нехай би собі люди молилися. Якихось таких знайшли нерозумних, ось вони і це зробили », - обурюється очевидиця.

Польські дослідники стверджують: під час нападу на костел загинуло 90 осіб. Однак відомо, що близько двохсот чоловік тоді змогли врятуватися. Вони знайшли притулок в сусідніх селах, де більшість населення становили поляки.

«Є документ, який свідчить про проведення антипольської акції в Локачинському районі в липні 43-го року. А, Киселин - це, власне, Локачинський район. Йшлося про те, що акцію провели погано, тому що всі польські активісти - ті, хто виступав проти українців чи учасники підпілля - втекли. А хто ж тоді постраждав, якщо ті втекли? Виходить, що постраждали якраз прості люди », - зазначає історик Андрій Усач.

Серед тих, хто зміг врятуватися під час облоги, був і сільський учитель Славек Дембський. Осколком гранати чоловікові поранило ногу. Від смерті його врятувала українська сім'я Галини Ковтунюк.

«Йому постелили в сараї, однак розуміли, що хтось із селян може нас видати. Тоді моя тітка з ще однією жінкою вночі вивезли його в Локачі і там поклали в лікарню », - розповідає Галина Ковтунюк.

Після одужання в рідне містечко Славек Дембський вже не повернувся - чоловік приєднався до польського підпілля. А українці з Кисилин ще довгий час були змушені ховатися від помсти поляків з сусідніх сіл.

«Забирали все, що було: борошно, сало - і в світ!», - згадує Галина Ковтунюк.

Городок Киселин так і не оговтався після війни. Тепер це маленьке, всіма забуте село. Люди повертаються сюди тільки заради одного - пам'яті про загиблих у Волинській трагедії.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
З'явився український документальний фільм у двох частинах про Волинську трагедію під назвою - "ЛУКАВЕ ЛЮДОБУЙСТВО" Україна, 2018. Він спроба історично правдивого дослідження трагічних подій 1943 року на Волині.
Переглянути фільм можна тут:
- частина перша фільму - https://youtu.be/r7gvee5ImU0
- частина друга фільму - https://youtu.be/4hx-N_VGJrs
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні