«Обзивали сепаратистом, бандерівцем та постійно згадували 1939-ий рік», - волинянин про польську тюрму

5
2
«Обзивали сепаратистом, бандерівцем та постійно згадували 1939-ий рік», - волинянин про польську тюрму
Волинянин провів 93 дні у польській тюрмі за перевезення чужих цигарок. Пригадує, що не завжди було добре, а часом взагалі - пекло.

"У 2014 році Роман перетинав кордон через пункт пропуску «Ягодин». Їхав на підсадку. До нього підійшла жінка і запропонувала підзаробити: сісти за кермо її автомобіля. Він погодився", -
пише Район.Любомль з посиланням на газету "Новий погляд+".

Волинянин розповідає, як на польській митниці в машині знайшли два ящики сигарет. Хоча власниця авто «божилася», що нічого не везе. Штраф виписали на нього, так як він за кермом. Через півтора року прийшов вирок суду - штраф у 9400 злотих. Оплачувати не було змоги, тому обрав тюрму.

За словами Романа, спочатку довелося сидіти «на замку» (як українське СІЗО) у Замості. Він пробув там півтора місяця. Потім відправили на 4-5 днів у Грубешов. Там на чоловіка чекало пекло.

«Одного разу завели в камеру, а там вже сиділо двоє охоронців і офіцер. Обзивали сепаратистом, бандерівцем та постійно згадували 1939-ий рік. Побили так, що по стінах йшов до «целі» (камери). Для того, аби викликали лікаря, змушений був порізати вени», − розповідає він.

Раніше чоловік працював прикордонником, зараз − на пенсії. Причиною побиття було те, що ніби теща польського офіцера колись їхала в Україну і на кордоні її оштрафували. От зять і вирішив таким чином помститися людині, зовсім до цього не причетній.

Потім на 5 днів перевели знову у Замость. Там він написав листа у прокуратуру. Через два тижні прийшла відповідь, що його перенаправили у Грубешов, так як це сталося там. Приїхав представник із цього міста, але довести нічого не вдалося.

«Годували добре і смачно, але мало. Наприклад, давали «росул» із м’ясом, макарони, котлети з ячною крупою. Краща їжа була на Паску. Якось хотів посповідатися, запросили ксьондза, але він не прийшов. Прийшлося мені там святкувати і день народження. Вітали «сокамерники» гучним: «Многая лєта».

Підйом у тюрмі був о 6:30 (за українським часом). Одразу перевірка. Сніданок. О 14.30 − обід (подавали перше, друге та багато хліба). Потім тиха година. Обов’язковою була тригодинна прогулянка щодня, зранку або після обіду. Щопонеділка три години дозволяли грати у волейбол. Два рази в тиждень ходити у лазню. Також три рази в день включали гарячу воду для миття посуду.

"У камері було 8 ліжок. Постійно ведеться відеоспостереження. Мобільних телефонів ні в кого з ув’язнених немає. Була в мене з собою машинка, щоб стригтися, то підзаробляв трохи перукарем. За ті гроші міг подзвонити додому. Але рідним не казав, що у тюрмі, не хотів, щоб хвилювалися", - каже чоловік.

Роман відсидів 93 дні.

"Як виходив, то дали 100 злотих на дорогу. Але, перебуваючи там, вкотре переконався, що ніколи не вір поляку", - підсумовує чоловік.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
У поляків гонор вище розуміння уроків історії!
* Отримали шматок Німеччини згідно Версальського договору...
* Відірвали шматок Чехословаччини (Тєшинську область)...
* Зрадник України Пільсудький друг Гітлера
* Планували напад на СССР...
* І, до речі, сотні тисяч поляків воювали разом з Вермахтом проти СССР...
* Сумнозвісна операція "Вісла"...
Багато чого можна нагадати полякам!
Відповісти
Прокляті навіки українцями прокурені, з жовтими від хербати зубами пшеки. Одвічні гнобителі українців. "Завдяки" польському гонору Польща тричі зникала з карти Європи. Щоб вона зникла назавжди!
Відповісти
Ця історія розрахована на лохів напевно. Уявляю, як колишній прикордонник на рівному місці сідає за кермо чужого авто, аби перетнути на ньому кордон. Зізнався б одразу, що віз "контрабас". А то робить тут з себе жертву обставин.
Відповісти
А як він дзвонив, якщо телефонів не було? Казка про білого бичка.
Відповісти
у Європі поляків також дуже "люблять" так як і румунів
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні