Кіберполіція назвала винного в розповсюдженні вірусу «Пєтя А»

1
3
Кіберполіція назвала винного в розповсюдженні вірусу «Пєтя А»
Українську компанію з податкового програмного забезпечення M.E.Doc звинувачують у тому, що саме вона стала причиною глобальної кібератаки вірусу Petya.A.

Про це в інтерв'ю Associated Press розповів начальник Департаменту кіберполіції національної поліції України Сергій Демедюк, - пише Газета.УА.

Розробники M.E.Doc знали про проблеми з безпекою, але ніяких заходів не вживали, каже Демедюк.

"Вони знали про це. Їм багато разів говорили про це творці антивірусів. Через таку халатність розробники зіткнуться з кримінальною відповідальністю", - сказав начальник Департаменту кіберполіції національної поліції України Сергій Демедюк.

Програмісти впевнені, що вірус Petya.A атакував українців за допомогою шкідливого оновлення програмного забезпечення M.E.Doc. Його використовують у бухгалтеріях на підприємствах на території України.

Довідково. Вірус Petya.A вразив українські комп'ютери 27 червня. Так, першими під атаку попали кілька українських банків, різні державні та комерційні підприємства. Зокрема, комп'ютерні системи "Укренерго", "Київенерго", мережі заправних станцій WOG, сайт "Нафтогаз Україна", аеропорт Бориспіль, "Укртелеком", "Нову пошту", "Ощадбанк" та навіть Кабінет міністрів України.

У групі ризику: комп'ютери й автоматизовані мережі під управлінням ОС Microsoft Windows. Також він поширюється через бухгалтерську систему M.E.Doc, як обов'язкова до використання для податкової звітності. Вірус шифрує файли користувачів, після чого виводить повідомлення з пропозицією оплатити в біктоінах $ 300 — за ключ розблокування даних. Станом на 29 червня 40 компаній уже перерахували по $ 300 у валюті біткойн інтернет-вірусу Petya. Це відслідкували за біткойн-гаманцем здирників. Повідомляють, що ключ для розшифрування даних у відповідь ніхто не надіслав.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А як же Путін?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні