Учені довели, що лінуватися корисно

1
9
Учені довели, що лінуватися корисно
Столiттями лiнь вважали однiєю з найгiрших людських вад. Її засуджували, викорiнювали, а нам з дитинства втовкмачували, що саме лiнощi заважають людинi досягти успiху в життi.

Проте науковцi реабiлiтували лiнивство, визнавши його захисною реакцiєю органiзму, - пише Експрес.

Команда дослiдникiв пiд керiвництвом Макса Донелана, професора факультету бiомедицини та фiзiологiї унiверситету Симона Фрезера (Канада), дiйшла висновку, що лiнь - це вроджена властивiсть нервової системи.

Мало того, саме ця риса допомогла людинi перемогти в боротьбi з iншими видами, адже тисячолiттями нервова система вибирала тип поведiнки, який допомагав не витрачати зайву енергiю.

- Ученi виявили, що в органiзмi людини дiють фiзiологiчнi механiзми, якi лежать в основi лiнощiв. Нам притаманно уникати труднощiв, це прадавнiй механiзм збереження енергiї. Ось чому нам важко змусити себе, скажiмо, займатися спортом - не через поганий характер, а через еволюцiйний механiзм. Що скажете?

- Вiдповiм словами Бiлла Гейтса: "Найскладнiшу роботу я доручу лiнивiй людинi, адже вона знайде найлегший спосiб її виконання", - каже Олена Головiна, гештальт-терапевт. - Адже лiнь виконує роль захисника, на даючи нам перевтомлюватися, шукаючи найлегший та найкоротший шлях досягнення мети. Врештi, весь науково-технiчнiй прогрес, як це не парадоксально, базується на лiнi, - вiн звiльняв людей вiд важкої роботи.

Крiм того, лiнь є захисним механiзмом, коли таким чином органiзм зберiгає свої ресурси - фiзичнi i психологiчнi. Небажання щось робити немов попереджає: мої сили вичерпалися, хочу вiдпочинку. Психологи кажуть, що не варто в такому разi працювати через "не можу" - краще вiзьмiть тайм-аут та вiдпочиньте як слiд. Те, що ви вважали лiнню, зникне, натомiсть з'явиться подвiйна енергiя для справ.

Лiнь може бути і наслiдком хвороби. Є чимало недуг, якi супроводжуються "занепадом сил" - людина не може i не хоче щось робити. Так буває при деяких ендокринних порушеннях, хворобах серцево-судинної системи, пiдвищенiй нервозностi, анемiї, депресiї. А от коли кожна почата справа не доведена до кiнця, настрiй по життю песимiстичний, а спосiб життя малорухливий, тодi лiнь може свiдчити про серйознi психологiчнi проблеми.

- Як боротися з лiнню? I головне - чи варто?

- Для кожної справи повинна бути мотивацiя, тобто чiтке усвiдомлення, навiщо ви це робите. Якщо такої мотивацiї нема, людина нiчого й не буде робити. Здатнiсть до визначення мети та бажання її досягати закладене в нас iз народження, а вдосконалюється пiд час виховання. Тому якщо дитина росте лiнькуватою - це прогалина у вихованнi, набута риса характеру.

Буває, що лiнь стає патологiчною (людина все життя нiчого не робить, нiде не працює, живе у бруднiй хатi), i з цим явищем слiд боротися. Якщо ж лiнь є захисною реакцiєю вiд перевантаження, прислухайтеся до цього сигналу. Будь-яку дiяльнiсть ми пiдсвiдомо оцiнюємо з погляду того, чи витраченi час та енергiя вiдповiдатимуть очiкуваному результату. Якщо людина має ресурси i мотивацiю, вона буде активною та дiяльною. Якщо ж лiнь перемагає, це означає, що проблема в якiйсь iз цих складових.

I ще одна порада: час вiд часу дозволяйте собi полiнуватися. Головне - не перетворити це на повсякденний ритуал.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
розкажіть про це працедавцям!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні