ТОП-5 волинських озер, або Не Світязем єдиним

17
32
ТОП-5 волинських озер, або Не Світязем єдиним
Cвітязь – хоч і найвідоміше, та далеко не єдине озеро на Волині. Насолодитись недоторканою природою, нагодувати комарів, порибалити чи поплавати можна у будь-якому районі області. Було б бажання.
Для тих, хто полюбляє тихий відпочинок із наметами та вогнищем пропоную декілька перлин Волинського краю, які сам перевірив.


ОЗЕРО ЛЮБЯЗЬ



Озеро Любязь, що поблизу Любешова, також можна віднести до «цивілізованих» - пляжі, бесідки та магазини в одноіменному селі поряд дадуть змогу закупитися в разі потреби.

З доїздом проблем нема – дорога асфальтована.

Влітку тут – море відпочивальників, тому місце зайняти досить важко.

Як і на всіх поліських озерах, тут вдосталь набридливих комах. Як кажуть місцеві: «Якщо ви не були на Любешівщині – вважайте, що ви комарів взагалі не бачили». І, зазначу, що це не перебільшення! З 20 до 23 години на вас очікує просто навала «вампірів». У денну пору вам набридатимуть ґедзі.

Щодо рибної ловлі, то тут немає що робити без човна. А ось із плавзасобом на вас чекають несподівані приємні сюрпризи. Риба тут водиться майже вся. Особливу увагу раджу приділити хижаку. А, якщо вже щука із окунем не схочуть клювати, то плітки ви завжди наловите.


ОЗЕРО ЧИСТЕ



Озеро Чисте в Ратнівському районі справді відповідає своїй назві. Вода та пісок, пірси і мінімальна інфраструктура – тут є. Дорога до села Гірники – асфальт, далі – добротна грунтовка без ризику застрягнути в дюнах до села Броди. До торгових точок порівняно – не далеко.

Тут дійсно гарно. Варто побродити навколишніми лісами, які усі, наче килимом, встелені різними мохами.

Загалом – чисто, тихо, гарно і спокійно.

А ось рибалкам тут робити нічого – на Чистому – вилов заборонено, бо місцева громада цього року зарибнила водойму. Зазначу, що поряд ще три озера: Кісобул, Мшане і Радожичі, які теж не порадують якимись більш-менш уловами. З рибою в цій частині Ратнівського району – не вельми

Фото: Сергій Павлюк.

ОЗЕРО ДОБРЕ



На озері Доброму, що в Камінь-Каширському районі пропоную вам два відпочинки – цивілізований і дикий. Для цивілізованого є «ціла» база «Динамо» із зручним пляжем, пірсами та, певно, що закладами харчування (не знаю, на тому березі не був).

А хто хоче, щоб його взагалі ніхто не бачив і не чув – прошу на інший берег. Так, треба буде попітніти водію із кружлянням та потраплянням в лісі в правильний поворот, але воно того варте. Вода тут чиста та «добра». Не знаю чому, але вона постійно тепла, навіть у відносно прохолодну погоду.

Щодо рибної ловлі, то, крім плітки, нічого іншого не бачив. Та й, чесно кажучи, не надто намагався приділяти увагу цьому виду відпочинку.


ОЗЕРО БІЛЕ



Озеро Біле, що в Любешівському районі – велика, чиста водойма.
Можуть виникнути проблеми із доїздом. Їхати краще через Ветли, після цього села треба втрапити у потрібний поворот в ліс. Всі інші – теж приведуть на озеро, проте дороги піщані й «перспективних» місць, де ви відкопуватиме своє авто з піску, вистачає.

Але, якщо без пригод дістатися та вибрати місце, то вас дійсно здивує прозора чиста вода, піщаний пляж, а навколо сосновий ліс.

Проте є величезний нюанс – гедзі. Ці комахи не дадуть вам спокійно жити без якихось спецзасобів. Для зменшення привабливості для цих упирів раджу тримати тіло чистим і сухим. Після купання потрібно відразу витиратися. Не зайвими будуть москітна сітка чи тент.

Якщо серед компанії є затяті рибалки, то це для них – рай. Якщо у вас є плавзасіб, то без риби ви не залишитеся.

Хоча озеро на дві третини українське, краще на човні далеко не запливати – можуть виникнути проблеми із білоруськими прикордонниками.

І на українській стороні варто посидіти на ляща, спробувати удачу спінінгіста і насмикати окуня, а по плітці поблизу комишу можна бити рекорди.

ОЗЕРО НОБЕЛЬ



Щось схоже можна написати і про Рівненське озеро Нобель. Таке ж велике, можливо, трішки менш чисте і також Мекка для рибалок.
Негативна сторона – дуже далека дорога – аж 4 години, з яких перші дві до Вараша (Кузнєцовська) ви пролітаєте майже непомітно, а ось останні 50 кілометрів «гравєйкі», як її тут називають місцеві, просто видадуться вам дорогою до пекла. Дві години «родео» навіть у найкомфортнішому авто, певно, у потрібні для того, щоб оцінити усю красу і велич Нобеля.

Вибір місця – хто що любить: є й великий пляж, і відкритий берег, і соснячок.

Плавати човном на Нобелі можна і треба. Дуже рекомендую ставити мотор – відстані чималі. Особливу увагу варто приділити щуці.
Серед плюсів – тут значно менше гедзів та комарів.

***

Є ще дві досить популярні серед волинян водойми: озеро Біле, що на Рівненщині, та водойма поблизу села Свинюхи Маневицького району. Обидва плеса користуються неабияким попитом влітку. Проте сам я на них не був, а, відтак, писати про них не маю права. Можливо, в рекомендаціях на наступний рік поділюся враженнями і про ці озера.

І найголовніше! Куди б ви не поїхали, витратіть декілька гривень і купіть великі пакети для сміття й не забудьте їх на березі, а довезіть до смітника. Природа і справжні туристи вам скажуть велике дякую.

Гарного відпочинку, теплої водички та помірної засмаги.

Костянтин ЯВОРСЬКИЙ (Волинь24).




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
32

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Згоранські озера не входять в Шацький національний парк і перебування тут безплатне.
Відповісти
Погоджуюсь. Помилився
Відповісти
А що, у нас є село Свинюхи?
Відповісти
Малося на увазі озеро Засвинське)) В народі його кличуть Свинюхами.
Відповісти
І ніхто неразу не згадав за озеро за 40км від Луцька.. Окорське.. Люблю його..
Відповісти
Знаю за Окорськ, проте не був, тому не писав. Як сам побуваю - напишу)
Відповісти
А що за нього згадувати? Болото-болотом, скрізь очеретом поросле, вода каламутна.
Сумніваюсь, що з минулого року щось змінилося.
Любов зла, вопщєм.)
Відповісти
Спасибі, Костя, за корисний матеріал, беру в закладки.
Відповісти
Шкода, що авторські фото використовуються без вказання автора. Дрібниця, але ж приємно
Відповісти
дуже хтілосяб прочитати скікі в нвс залишилось озер.де можна половить без хазяинабез отого давай 150 гривень а зловиш чи не зловиш то немоя справа..як правило орендаторі бувши прокурорі судьи менті иі іхні кумі.ведуть себе нагло зажрано..водоемі не зарібляють чистять іх сетями аж гай шумить..а так деколі хочеться посидвти з вудкою шоб не бачити це бидло...
Відповісти
а є такі озера ,щоб тиша і ніяких набридливих відпочивальників,ну хіба що рибалка з протилежного боку,і щоб мобіла не "тягнула"...?)
Відповісти
Є....с. Поворськ.. дуже гарне озеро і навіть мобільний телефон дуже рідко тягне
Відповісти
Ніколи в Люб'язі не було багато відпочивальників, тим більше аж так, що й місця не можна зайняти. На рахунок комарів і мух - це правда.
Відповісти
До озера Чисте доїдете лише трактором. Дорога туди "зійшла" вже три роки тому.
Відповісти
А чому у Самарах не написали про озеро Луки.
Відповісти
Самарівське озеро Луки певно одне із самих чистих озер. Ми для приготування ухи завжди воду набирали з озера.
Відповісти
А мені подобається озеро Пісочне що в Шацькому районі.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні