Останки в’язнів Луцької тюрми перепоховають на подвір’ї монастиря

1
9
Останки в’язнів Луцької тюрми перепоховають на подвір’ї монастиря
Після ексгумації тіла розстріляних у 1941-му бранців Луцької тюрми поховають у крипті як святих мучеників.

Про це під час прес-конференції під стінами колишньої Луцької тюрми, що відбулася 14 червня, заявив митрополит Луцький і Волинський, керуючий Волинською єпархією УПЦ КП Михаїл.

Під стінами колишньої Луцької тюрми, а нині Замкового Свято-Архангельського чоловічого монастиря УПЦ КП, з 12-го червня триває ексгумація останків розстріляних бранців. У величезній вирві з-під снаряду - місиво з кісток, черепів та вцілілих решток одягу та взуття.

За оцінками фахівців, у знайденій ямі покояться останки більше сотні людей. Після ексгумації (а над цим працюють фахівці львівського КП “Доля”) буде проведена судово-медична експертиза, тоді остатточно можна буде говорити про кількість загиблих.

Як заявив під час прес-конфренції в.о. Луцького міського голови Ігор Поліщук, останки планують перепоховати на території монастиря. Це місце вшанування пам’яті жертв розстрілів у Луцькій тюрмі, де є таблиці із іменами загиблих. Там же мають намір розташувати крипту з останками знайдених патріотів.

Їх поховають, наголосив владика Михаїл, як “святих мучеників”.
Крім того, на першому поверсі монастиря, повідомив владика, планують облаштувати музей Луцької тюрми. Реставрація приміщення вже триває. Артефакти обіцяють зібрати в окрему кімнату. Також там можна буде побачити світлини людей, які загинули під час розстрілів, хоч багато з них досі залишаються неопізнанними і невідомими.

Коли відбудеться перепоховання, невідомо. Як наголосив історик і краєзнавець Сергій Годлевський, це точно не будуть робити до дати розстрілу бранців.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а як кістки викинуті в парку під атракціонами з подвір'я Свято-Троїцького собору та з підвалів монастиря бернардинів? Не печуть?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні