«Чисто по-інтелігентному», або Лебедина пісня Рабана. Репортаж із сесії Луцькради

6
-5
«Чисто по-інтелігентному», або Лебедина пісня Рабана. Репортаж із сесії Луцькради
Квітнуть петунії і братики. Майорять прапори. Серед них і революційний червоно-чорний. Ще з часів Майдану. Революції у міській раді чекали і цього дня. Напередодні стало відомо, що укропівці пробуватимуть замінити голів депутатських комісій. Хоча насправді, яка це революція? Це вже суто наслідки...

Але в.о. мера і лідер луцьких укропівців Ігор Поліщук помітно нервує. Цього дня час від часу робитиме зауваження до присутніх у залі, часто стукатиме у мікрофон ручкою і закликатиме до дисципліни. Ні, з фракційною дисципліною - все гаразд. Більшість вправно голосувала, попри те, що депутати від “Солідарності” покинули сесійну залу задовго до фінального Гімну.

Останній день весни у Луцькраді (а чергова сесія відбувалася 31-го травня) відпрацювали сповна. Розійшлися за хвилин 20-ть по 18-й. Донедавна голови комісій Павло Данильчук (бюджетної), Алла Надточій (освітянської) та Петро Нестерук (підприємницької) покидали міськраду вже в іншому статусі.

“Розжалували” й оком не моргнули.




***

Луцькі обранці сходилися на сесію неохоче. Інтрига дня - аж ніяк не внесення змін до бюджету (хоч це надважливе питання порядку денного, бо “розказує”, на які потреби міста і скільки коштів виділять з місцевої казни). Напередодні стало відомо про чергове сенсаційне рішення земельної комісії: заміну голів депутатських комісій.

Чому земельної? Тому що наразі вона найбільш “зручна” для роботи з утвердження у міськраді нової влади. Очолює комісію депутат Євген Ткачук, який “побив горшки” із “Солідарністю” на користь укропівців, хоча й сам лишається позафракційним. Комісія ж має право вносити у порядок денний рішення “з-під поли”. Чим, власне, й користуються.

Секретар міської ради Ігор Поліщук оголошує сесію відкритою. Помітно “не в настрої” Павло Данильчук (лідер фракції “Народного контролю”). Ще б пак: ризикує втратити посаду голови бюджетної комісії. А ще недавно з усмішкою тиснув руку голові фракції УКРОП після спільного успішного голосування за створення центру патріотичного виховання, яке довго лобіював.

Тим часом обранці “тасують” порядок денний. Ігор Поліщук попереджає про “трошки інший” перелік питань. А найперше приступають до бюджету. Меншість вправно готується “в пух і прах” розбити основні позиції. Натомість секретар доводить до відома: 5,5 мільйона гривень рада цього дня виділяє на підтримку ОСББ, 5 мільйонів - на ремонт прибудинкових територій, 3 - на ремонт місцевих доріг. У планах - відкрити ще один ЦНАП. Точніше - філію у стінах РАЦСу. Для очистки каналів у центральному парку надумали придбати насос. До осені обіцяють відкрити оновлену жіночу консультацію при луцькому пологовому (подейкують, це має бути основний об’єкт гордості від кандидата на посаду мера від УКРОПу напередодні виборів). Крім того, ремонт туалетів у таборі “Ровесник”, капремонт будинку вчителя...

Включається у процес Павло Данильчук і просить “не продовжувати практику попереднього керівництва” і давати можливість обранцям не просто погоджувати існуючий розподіл, а брати участь у розподілі.

- Обов’язково врахуємо, - дипломатично, але промовисто реагує Ігор Поліщук.

Зрештою, меншість наполегливо шукає привід для критики і згадує “дражливе” питання про облаштування ліфта в навчально-реабілітаційному центрі (деякі мами мусять носити сходами своїх дітей буквально на руках). Про потребу ліфта у міськраді знають. Раніше домовилися тему фінансування відкласти, поки НРЦ не узаконить на землю, на якій розташований.

- Питання з ліфтом стоїть всім років... - наголошує депутат Анна Мовяк (“Народний контроль”.

- Не знаю, чому, але з боку окремих фракцій іде педалювання цього питання, - включається в дискусію Григорій Пустовіт (“Батьківщина”), заступник міського голови.

- В армії легше приймати рішення. До проблем дітей треба підходити глибше та індивідуальніше, інтелігентно, а не просто давати вказівки, - промовисто натякає на військове минуле Григорія Олександровича Алла Надточій (“Самопоміч”).

- Чисто по-інтелігентному: ви все перекрутили, - незворушно відповідає Пустовіт

Ігор Поліщук просить “маленьку ремарочку”:

- Давайте хоча б до питання ліфта чи ремонту НРЦ не приплітати політику, - каже.

Павло Данильчук уже не голова бюджетної комісії
Павло Данильчук уже не голова бюджетної комісії
Олександр Козлюк недаремно, схоже, покинув Солідарність, тепер голова комісії з підприємництва
Олександр Козлюк недаремно, схоже, покинув Солідарність, тепер голова комісії з підприємництва


***

Зрештою, і зміни до бюджету прийняли, і зарплату Григорію Пустовіту затвердили (23 тисячі, якщо з максимумом надбавок). Але “не приплітати політику” все ніяк не виходило.

На сесію покликали директора Луцького підприємства електротранспорту Ігора Грицюка. Ніби, щоб почути звіт. Поки той розповідає про здобутки і проблеми, у дверях з’являється “жменя” тролейбусників. Ігор Поліщук перебиває директора повідомленням про те, що керівництво міськради “веде роботу по його звільненню”. А борги людям (ЛПЕ традиційно боргує зарплату), мовляв, виплатять, як тільки до роботи приступить новий керівник.

Закинули директорові і лізинг, і борги, і проблеми з валідаторами, і нездорову атмосферу в колективі (хоча таке враження, що вона там споконвіку нездорова).

- Знайдіть, зрештою, розумного керівника. Інакше ми зупинимо тролейбуси, - заявляє жінка-водій тролейбуса, яка попросила слово.

Хтось із працівників навіть пробує аплодувати. Марно. Ігор Грицюк іде. Люди, які прийшли його “звільняти” ховають очі, пропускаючи його на вихід. А обранці за мить приймають рішення рекомендувати Ігореві Поліщуку звільнити директора. З другої спроби, правда.

Працівники ЛПЕ у сесійній залі
Працівники ЛПЕ у сесійній залі
Поки директор тролейбусного КП дякував за увагу, подякували - йому. Звліьнили
Поки директор тролейбусного КП дякував за увагу, подякували - йому. Звліьнили


***

Щойно справи доходять до переформатування комісій, Тарас Шляхтич (“Самопоміч”) просить перерву на 20 хвилин. Фракція мусить порадитися, каже він. Позаяк на часі - обід, перерву оголошують на годину.

Після паузи місію озвучити вердикт земельної комісії щодо зміни голів доручають депутату Микиті Рабану (УКРОП).

Петра Нестерука, голову підприємницької комісії, пропонують замінити на Олександра Козлюка (віднедавна позафракційного). Аллу Надточій, голову освітянської комісії, на батьківщинівку Майю Шостак. Народноконтролівця Павла Данильчука, який керував бюджетною комісією, - на Бориса Смаля (УКРОП).

Майже театрально, спершись на трибуну, Микита Рабан вправно відповідає на численні депутатські запитання.

- Яка мотивація зняття з посади Алли Надточій? - цікавиться Тарас Шляхтич.

- Можу тільки на себе відповісти. Щоб конструктив складався якнайкраще. Тут потрібна співпраця голови з профільним заступником. Чесно кажучи, з Пустовітом у Шостак буде більше конструктиву!

Павло Данильчук цікавиться, що спонукало до змін у “бюджетці”.

- Бюджетна комісія - це не та, де говорять... Тут треба суха, тверезомисляча людина. Не переймайтеся. У вас так само лишиться вплив. Один голос, - “піймавши хвилю” відповідає Рабан.

- Ви не вважаєте, що попахує диктатурою? - додає жару Артем Запотоцький (“Солідарність”).

- Ми з вами разом працювали в групі компаній “Континіум”... - продовжує у відповідь Микита Тарасович

У залі триває сміх.

- Шановні колеги, зупиніться, в сесійній залі такий шум... - перебиває Микиту Рабана на незручній фразі секретар ради.

Зрештою, 23 за. У залі вітають новообраних, тим часом уже вчорашні голови називають це рішення “суперполітичним”. УКРОП упевнено займає ключові позиції у міській раді. Це логічно, каже один із депутатів провладної тепер фракції Микола Дендіберін, “міровая практіка”. Не заперечиш.

Микита Рабан за трибуною. Каже, зняли Надточій, бо у Шостак з Пустовітом спілкуватися виходить ліпше.
Микита Рабан за трибуною. Каже, зняли Надточій, бо у Шостак з Пустовітом спілкуватися виходить ліпше.


***

Решту порядку денного луцькі обранці долали вже не так натхненно.

Прийняли звернення до Луцької райради та сусідніх тергромад, щоб ті долучилися до фінансування добудови школи №13. Відмовили вірменській громаді у будівництві церкви у сквері на Окружній. Розібралися у низці земельних питань. Дійшли до запитів.

Сонце котилося на захід. Сергій Леоньтєв (депутат облради, який не минає жодної (!) сесії Луцькради) наліво-направо роздавав цукерки.

Людмила Коновальчук: А звідки цукерки?
Людмила Коновальчук: А звідки цукерки?


- А де ви берете цукерки? Все виймаєте і виймаєте... - спантеличено спитає бізнесмена, гостра на язик місцева активістка Людмила Коновальчук, яка теж частий гість на сесіях.

- В Порошенка. Он приїжджав, - хотів пожартувати Леонтьєв.

- Що ви?! В Порошенка? Я маю принципи. Я не їм! - широко відкрила очі сивочола жінка.

Не приплітати політику не виходить навіть у таких питаннях. Таке життя: одним - принципи, іншим - коли хочеться їсти, то...
Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.

Міська рада. Останній день весни.
Міська рада. Останній день весни.
Павло Данильчук налаштовується на боротьбу.
Павло Данильчук налаштовується на боротьбу.
Ігор Поліщук оголошує порядок денний. Каже: буде трохи інший.
Ігор Поліщук оголошує порядок денний. Каже: буде трохи інший.
У залі стає спекотно...
У залі стає спекотно...
Алла Надточій запевняє: сумувати з приводу втрати посади не буде, бо корону не носила ніколи.
Алла Надточій запевняє: сумувати з приводу втрати посади не буде, бо корону не носила ніколи.
А тим часом більшість тисне на кнопки...
А тим часом більшість тисне на кнопки...
Анна Мовяк. Сумно.
Анна Мовяк. Сумно.
Борис Смаль. Новий голова бюджетної комісії міськради.
Борис Смаль. Новий голова бюджетної комісії міськради.
Юлія Дацюк (УКРОП).
Юлія Дацюк (УКРОП).
Петро Нестерук теж позбувся посади.
Петро Нестерук теж позбувся посади.
Самопоміч цього дня працювала без Юлії Вусенко.
Самопоміч цього дня працювала без Юлії Вусенко.
Тетяна Янчук (УКРОП).
Тетяна Янчук (УКРОП).
Заступник міського голови Григорій Недопад, депутат Андрій Покровський (Солідарність) та в.о. міського голови Ігор Поліщук. Перерва - час для перемовин.
Заступник міського голови Григорій Недопад, депутат Андрій Покровський (Солідарність) та в.о. міського голови Ігор Поліщук. Перерва - час для перемовин.
Андрій Авраменко (Солідарність).
Андрій Авраменко (Солідарність).
Був на сесії і Андрій Максим'як, віднедавна - новий юрист Луцькради.
Був на сесії і Андрій Максим'як, віднедавна - новий юрист Луцькради.
Наталія Бунда (Солідарність) зі Львова на сесії до Луцька їздить справно.
Наталія Бунда (Солідарність) зі Львова на сесії до Луцька їздить справно.
Артем Запотоцький.
Артем Запотоцький.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Гідні учні свого вчителя - "майстри недружніх поглинань"
Відповісти
в залі стояв їдкий сморід укропу що виїдав очі але усі його вдихали
Відповісти
БПП - це відображення фото Нестерука..
Відповісти
ГЕРОЙ ІНТЕРНЕТУ мер Конотопа Артем Семеніхін РОЗПУСТИВ міську раду а ви гниди укропівські колупаєтеся в гамні....
Відповісти
Невдахі колишня братва Романюка
Відповісти
Рабан на Бендера схожий.то і поганяло буде правильне
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні