За три роки в Польщі пошкодили 15 українських пам’ятників

3
-1
За три роки в Польщі пошкодили 15 українських пам’ятників
Протягом трьох років у Польщі було зруйновано або осквернено 15 українських пам’ятників.

В Інституті національної пам’яті створили карту руйнувань як українських пам’ятників у Польщі, так і польських – в Україні, передає УНН з посиланням на прес-реліз Інституту національної пам’яті.

“Упродовж трьох років у Польщі зруйновано або осквернено 15 українських пам’ятників. В Україні — 4 польських, і всі відновлені коштом української сторони. Натомість у Польщі — жоден”, — йдеться у повідомленні.

В Інституті нагадали, що наруга над пам’ятником воїнам УПА на цвинтарі польського села Грушовичі поблизу Перемишля, що відбулася 26 квітня, була санкціонована місцевою владою та отримала схвалення у Варшаві.

Зокрема, як ідеться у прес-релізі у станови, начальник відділу обліку та збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд розповів, що надмогильний пам’ятник воякам УПА у Грушовичах зазнавав нападів 5 разів: тричі він був помальований, згодом пошкоджений, а останнього разу — зруйнований.

“Щоразу меморіальний знак відновлювали зусиллями української громади. Усього з 15 українських пам’ятників 3 було знищено, 5 пошкоджено й 7 помальовано. Польська сторона не відновлює пам’ятні знаки українців, що зазнали нападів. Ці акти вандалізму залишаються без розгляду польськими правоохоронними органами”, — додав він.

В Інституті наголосили, що відсутність належної реакції польської влади на системне нищення українських місць пам’яті в Польщі, а у випадку із вандалізмом у Грушовичах — офіційне схвалення таких дій — змусили Український інститут національної пам’яті призупинити процес легалізації польських меморіальних об’єктів на території України. Таких польських місць пам’яті в Україні щонайменше 105.
В установі сподіваються, що розмова Президентів України та Польщі дає надію на швидке врегулювання ситуації.

Як відомо, 27 квітня у Польщі на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля розібрали надгробний пам’ятник воїнам УПА.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А в нас відбудовують костели і ставлять що хочуть, скоро ешелонами будуть завозити осадників. Це усе робиться на державному рівні креси, креси, креси........
Поляки не сплять це вам не свині українські що не можуть корито поділити та навіть мера вибрати не кажучи про обласну владу клоунів та гузьо-лапінів в Києві.
Відповісти
Значить ми того варті.
Відповісти
ідіоти і боягузи. лише з памятниками і воювати вміють. коли скажеш - путєн іде, то видно як поляк тікає
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні