Як обіграти Путіна і підняти село: нардеп-«батьківщинівець» Вадим Івченко у Луцьку

3
7
Як обіграти Путіна і підняти село: нардеп-«батьківщинівець» Вадим Івченко у Луцьку
Новостворені об’єднані громади повинні провести повну інвентаризацію землі, а переселенці – подавати до міжнародних судів про відшкодування Російською Федерацією за зруйновані будинки та знищений бізнес.

Про головні соціальні, економічні та політичні напрямки розвитку України із волинськими журналістами спілкувався народний депутат від фракції «Батьківщини» Вадим Івченко.

ПРО СІЛЬСЬКІ ГРОШІ

Народний обранець розповів, що одне із питань, яке найчастіше задають селяни під час зустрічей – чи стане в селах краще жити після утворення об’єднаних громад.

Вадим Івченко чесно зізнався, що існує ряд загроз, насамперед – фінансових.

«Основні податки, якими наповнюється бюджет – податок на доходи фізичних осіб та податок на землю. Якщо ви не сформували нормативно-грошову оцінку землі і орендна плата – мінімальна, відповідним буде і бюджет», – зауважив нардеп.

Він наголошує: далеко не всі сільські землі обліковані, і відповідно – бюджет не отримує податки з багатьох ділянок.

«Якщо у вас буде три тисячі гектарів, а з них офіційно оформлена лише тисяча – решту дві тисячі будуть в «сірій» зоні. Хтось їх використовує, отримує прибутки, але сільрада від цього нічого не має. Так і вийде, що бюджету буде недостатньо, щоб покривати комунальні витрати та оплату заробітної плати своїм працівникам», – сказав Івченко.

Його порада об’єднаним громадам: провести повну інвентаризацію земельних масивів, з яких будуть отримувати податки.

ПРО НАСТРОЇ В ПАРЛАМЕНТІ

Вадим Івченко розповідає, що люди часто запитують і про війну, демонструючи при цьому зневіру та відчай. У контексті цього журналісти поцікавилися, якими є настрої в Верховній Раді: чи зміниться щось в державі?

«Якщо ми здамося – краще не стане. Ні нам, ні країні, ні нашому майбутньому. Я рахував: приблизно 245 нових людей зайшли в Верховну Раду. Хтось молодий, хтось більш досвідчений, але ці люди вперше в парламенті. І третина з них – дійсно, люди, які патріотично налаштовані і готові працювати», – переконує депутат.

Але проблема, яка «сковує руки» навіть найбільш ідейним та відповідальним – прив’язка до своїх обіцянок.

«Мажоритарники мають обов’язки перед виборцями. Вони їм обіцяли дороги, обіцяли вікна, ще якісь поліпшення. І щоб взяти кошти на ці потреби – їм треба бути в коаліції. Але я пояснював, що за ці вікна вони потім змушені підтримувати рішення, які не йдуть людям на користь. Забирають пільги, оподатковують пенсії, продають землю, продають останні державні підприємства…» – пояснив нардеп.

ПРО АНТИРЕЙДЕРСЬКИЙ ШТАБ

Вадим Івченко також розповів про одну із ініціатив «Батьківщини»: створення Антирейдерського штабу.

«Проблема сільського господарства, насправді – в колосальній прибутковості. От, наприклад, маючи 90 центнерів кукурудзи при ціні майже 5 тисяч гривень, орендар отримує прибуток 30 тисяч гривень, а власник землі – лише 1800 гривень. Колосальна прибутковість породжує в Україні такий рух, як масове бажання займатися сільським господарством. Розуміється на цьому чи ні, а кожен хоче взяти землю, засіяти кукурудзою чи соняшником і отримати за вісім місяців 300% прибутку», – розповів депутат.

Така висока прибутковість привернула увагу менш сумлінних громадян, які не гребують йти на юридичні зловживання, аби заволодіти землею чи навіть відразу – готовим врожаєм. Крім того, в Україні є непоодинокі випадки, коли господарства захоплюють озброєні люди.

«Використовують різні методи для отримання землі: реєстратори-нотаріуси, суди, в тому числі – і збройні бойові батальйони, які приїжджають в господарство, ставлять комбайни і під дулом автоматів збирають урожай. І в цьому є наша проблема. Люди фізично охороняють господарства, але держава не дає їм юридичну захищеність», – каже Івченко.

Завдання Антирейдерського штабу – фіксувати кожен такий випадок і надавати йому розголосу. А на всеукраїнському рівні – розробляти механізми юридичного захисту.

Із вже зробленого – зобов’язали нотаріусів перевіряти справжність підписів, а також повідомляти власників підприємств, якщо відбуваються якісь зміни.

ПРО СХІД І ПЕРЕМОГУ НАД ПУТІНОМ

Поділився нардеп і власним баченням, як виграти у протистоянні, яке відбувається на Сході України.

«Що потрібно Путіну? Не Крим і не Донбас, а Київ. Танками він сюди не піде. Але яку зараз розігрує карту? Запропонував Україні угоду: зупиняємо кровопролиття, а ви проводите вибори на цій території. Що це означає? Оберуть мерів, депутатів місцевих рад, легалізуються органи місцевого самоврядування. Через два роки – вибори президента. За законодавством про особливості місцевого самоврядування, вони хочуть, щоб вихідці з їхнього регіону охороняли кордони, були в органах прокуратури, СБУ, судах… Це те ж саме, що Волинь має поставити на «Ягодині» своїх хлопців. Не держава, а Волинь», – розповів нардеп.

«На Сході і раніше не любили Україну, їм по-різному доносилася інформація. А після цих трьох років, точно не будуть любити сильніше. А тепер порахуйте. У парламентських виборах взяло участь 17 мільйонів людей. На Сході – 5 мільйонів мешканців. Плюс – півтора мільйони рейтинг «Опозиційного блоку», плюс – куплені голоси, плюс – депутати, які продадуться… виходить до восьми мільйонів голосів. І це вже – фактично виграш їхнього кандидата в президенти. І ми з вами знову опинимося в ситуації, коли розпочиналася «Партія регіонів». Ось вам і стратегічний план Путіна», – поділився міркуваннями Вадим Івченко.

Також він розповів про свій «план», як можна отримати перемогу в протистоянні.

«Ми можемо задушити Путіна економічно. Люди, які живуть на прифронтовій території, втрачають житло, бізнес. Прийнявши закон «Про окуповані території», ми можемо чітко сказати, що на цій території є окупант. І відшкодовувати втрати людям буде не державний бюджет. Якщо ці мільйон вісімсот тисяч переселенців, які лишилися без житла, подадуть в міжнародні суди, ми щороку будемо з них стягувати колосальну суму грошей, і Росія цього тиску не витримає», – переконаний нардеп.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Бютівська секта вже всіх обіграла. Привела коломойців до влади у Луцьку.
Відповісти
Яка "мама",такі й діти.
Відповісти
Яка "мама",такі й діти.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні