Білі троянди й іконки на згадку: у Луцьку прощаються з Ніфонтом. РЕПОРТАЖ

0
5
Білі троянди й іконки на згадку: у Луцьку прощаються з Ніфонтом. РЕПОРТАЖ
Тіло покійного митрополита Ніфонта вже другий день перебуває у стінах Свято-Покровського храму УПЦ. Під кінець дня біля церкви - черга вірян...


Ця церква займала особливе місце духовному житті владики. З його спогадів, вона була єдиною "не захопленою", на момент його приїзду у Луцьк у 1992 році, будучи призначеним правлячим архієреєм на Волинську кафедру.

"Церковця" - казав він про неї, як про когось найріднішого. З її стін йому належить відправитися в останню путь...

Тіло владики Ніфонта перебуває у Свято-Покровському кафедральному храмі УПЦ
Тіло владики Ніфонта перебуває у Свято-Покровському кафедральному храмі УПЦ


...Увечері 23-го березня до цієї церкви невпинно йдуть люди. Чим ближче до кінця робочого дня - тим більше. Біля воріт церкви - кілька автівок: дехто приїздить здалеку. На подвір’ї одразу видно приїжджих, вони тримаються гурту. Часто до храму прямують цілими родинами.



Тут же, біля іконної лавки, продають свічки, молитовники та збирають пожерти на будівництво Храму Всіх Святих Землі Волинської.
Більшість людей несе у руках квіти. В основному - білі... У храмі біля труни теж, до речі, багато квітів. При вході до церкви - кілька вінків.

Серед тих, хто прямує віддати шану людині, яка стала для Волині цілою епохою, - чимало відомих краян. Зокрема, серед інших можна було побачити екс-прокурора області Андрія Гіля.

Серед вірян, які прийшли прощатися, і колишній прокурор області Андрій Гіль
Серед вірян, які прийшли прощатися, і колишній прокурор області Андрій Гіль


До храму цього вечора прийшов і колишній голова обласної ради Володимир Войтович (до речі, він мешкає на Рожищенщині, певний час був головою Рожищенської РДА, а митрополит Ніфонт свого часу служив у церкві села Рудка Козинська цього ж району).

Останню шану митрополиту приходив віддати й голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик. Можна було зустріти й інших посадовців: колишнього мера Луцька, а нині керівника ДП “Волиньстандартметрологія” Богдана Шибу, депутата облради, колишнього першого заступника Луцького міського голови Святослава Кравчука, депутата облради, колишнього заступника голови облдержадміністрації Олександра Курилюка (який до речі, як і митрополит Ніфонт, родом зі Старовижівщини).

Депутат облради Святослав Кравчук та екс-голова облради Володимир Войтович біля церкви
Депутат облради Святослав Кравчук та екс-голова облради Володимир Войтович біля церкви


Труна з тілом митрополита - посередині храму. Невпинно триває молитва. Церква заповнена дощенту. До труни постійно підходять люди. Більшість із присутніх в церкві - жінки старшого віку. Однак віддати шану духівнику підходять і чимало молодих людей. А також батьки з малими дітьми. Час від часу прощаються із митрополитом і священики. Хто особливо близько знав покійного, не може стримати сліз.




ЧИТАТИ ТАКОЖ: "Чому владику Ніфонта хоронять із закритим обличчям"

Біля тіла покійного постійно стоять семінаристи, кожному із людей дають іконки, підтримують за руки стареньких, якщо ті немічні, час від часу переносять квіти у ємності з водою.



24 березня волиняни прийдуть провести митрополита УПЦ в останню дорогу. Нагадаємо, за його ж таки заповітом, поховають Ніфонта у рідному селі Галина Воля Старовижівського району.

Як повідомили у Волинській єпархії УПЦ віряни, які схочуть поїхати на цвинтар, зможуть це зробити, якщо попередньо записалися. Організатори похорону подбали про автобуси.

Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Тітка плакала: "Станеш монахом – фамілії не буде", – відверті спогади владики Ніфонта"


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні