Заробили на свою голову: у Нововолинську власник магазину обдурив продавчинь

2
2
Заробили на свою голову: у Нововолинську власник магазину обдурив продавчинь
Жительки Нововолинська Аліна Наконечна та Ірина Сельмашук були задоволені обіцяними зарплатами в магазині «Єдина ціна».

Втім, невдовзі з’ясувалось, що за нову роботу їм доведеться розплачуватись навіть після звільнення, - пише БУГ.

До журналістів звернулися мешканки Нововолинська, які розповіли, як влаштувались на роботу в своєму місті і чого їм це вартувало.

Проходячи повз магазину «Єдина ціна», який тільки відкрився на проспекті Перемоги, Ірина Сельмашук побачила оголошення на дверях. Йшлося про те, що потрібен продавець. Зарплату гарантували від 3-х тисяч гривень, працювати потрібно було 4 через 2 дні.

Такі умови їй сподобались і невдовзі спробувала поспілкуватися з роботодавцями. Мужчина у магазині представився власником, запросив на стажування. Тож Іра вже першого грудня вийшла на роботу. Приходила відповідно до внутрішнього розпорядку та режиму роботи магазину, прогулів не було.

ОФОРМЛЕННЯ НА РОБОТУ БУЛО НЕСТАНДАРТНИМ

Як і всі нові працівниці, вона писала заяву без числа на листі паперу і в той же час про звільнення на іншому. ЇЇ та інших дівчат обіцяли оформити офіційно першого січня, коли вступлять в дію нові закони. Працівники мирились із незручностями, адже у магазині не було кнопки виклику та касового апарату. Готівку складали просто в коробочку, чеки писали від руки. Приміщення не опалювалось. Власник сказав, якщо кондиціонер намотає більш як на тисячу гривень, то дівчата платитимуть самі. Змирилися навіть з тим, що не було охорони.

Чоловік, який з перших днів представлявся директором, у ході спілкування був то менеджером, то ревізором. Прохання працівниць встановити камеру відеоспостереження виявилися безуспішними. Проте найцікавіше чекало попереду.

«ВЛАСНИК» ЗНАХОДИВ ВСЕ НОВІ НЕСТАЧІ

«Першу ревізію здійснили 18-го грудня, ми перерахували весь магазин, ніяких проблем не було. А от під час наступної 26-го січня виявили нестачу 6 200 гривень. Власник сказав, що, можливо, вони помилилися, бо у них таке траплялось. В Червонограді була точно така сама ситуація, коли 6 тисяч зникло, а при наступній перевірці вони появилися, як сказав директор, чудом», – розповідає Ірина.

Аліна Наконечна прийшла працювати в магазин першою. Два з половиною дні стажувалася і 15-го жовтня вийшла на роботу. Вона згадує, що на ревізію приїхало двоє людей – чоловік і жінка.

Казали, що недостачі в їхньому магазині бути не може, лише раз не дорахувалися 800 гривень, бо виявилося, що працівниця крала з каси гроші.

«Нам відразу сказали, що будемо проходити детектор брехні, я завжди попереджала про це всіх новачків, які приходили на роботу», – говорить Аліна.

15-го лютого працівниці зателефонували до власника з питанням, чи буде зарплата.

«Сказав, що ні. Вони приїхали робити наступну ревізію і в результаті виявили недостачі ще на 1 300 гривень. Разом з попередньою це 7 500 гривень. Нам запропонували варіанти: або ми 7 500 ділимо на трьох (працівників було троє), з нас вираховують і працюємо далі, або йдемо проходити детектор», – каже колишня працівниця магазину.

ТЕСТ НА ДЕТЕКТОРІ БРЕХНІ

З висновками ревізії продавці не погодилися, адже гроші завжди здавали в повному обсязі, згідно касової дисципліни. Дівчатам відразу запропонували підписати згоду на детектор брехні. Коли попросили дозволу подзвонити до адвоката, позиція власника шокувала: «Раз хочеш говорити з адвокатом, значить на детектор вже може ніхто не їхати – все зрозуміло».

Працівниці боялися, що під час проходження поліграфу все буде домовлено, тому Іра знайшла незалежного поліграфолога. Проте, з її слів, власник сказав не проявляти дурної ініціативи.

«Спочатку він говорив, що поліграфолог – його знайома, потім що її не знає. Після того, як на поліграфі виявилось, що ми гроші не брали, казав, що вона «мошенніца» і він їй не вірить. Хоч поліграфолог звертається до нього Льоша…», – розповідають колишні продавці.

Незважаючи на результати перевірки детектором, дівчатам зарплату за січень дали з вирахуванням 2 500. Хоча згідно із законодавством, підприємець зобов’язаний розрахуватися повністю, потім за фактом недостачі порушити кримінальну справу, передати це діло в суд і тільки тоді, якщо доведуть вину, вираховувати кошти.

ОФОРМЛЕННЯ НА РОБОТУ БУЛО ЛИПОВИМ


Дівчата підозрюють, що набирати нових, «збивати» гроші і виганяти – це «бізнесові» методи підприємця. Липовий запис в трудовій книжці Аліни Наконечної, який ніде не фіксується – нібито ще один доказ, що бізнес не дуже прозорий.

Вона зверталася в податкову та інші інстанції, де зі слів дівчини, підтвердили, що її офіційне працевлаштування в магазині “Єдина ціна” – чиста вигадка. Ірина Сельмашук стверджує: власник говорив, що купив трудову книгу та її оформив. Наказу про звільнення, кажуть дівчата, не існує взагалі.

Отже, продавці працювали без оформлення тривалий час, хоча їм говорили протилежне. А через те, що задавали багато питань, власники опинилися у не дуже зручному становищі.

З вищевказаного виходить, що підприємець має борг перед своїми колишніми працівниками, а місцевий бюджет недоотримав значну суму податків та зборів, які не сплачуються до сьогодні.

У ВЛАСНИКА – СВОЯ ВЕРСІЯ ПОДІЙ

Власник мережі магазинів «Єдина ціна» у Нововолинську Олексій Саленко пояснив ситуацію наступним чином:

«У правовій державі є можливість поставити питання в податковій інспекції, показати ідентифікаційний код Аліни і все дізнатися. Хай зробить запит в податкову, коли працевлаштована, а коли звільнена, і це питання вирішиться. Що стосується Іри, то вона, здається, приховала, що була працевлаштована офіційно на державному підприємстві. Прийшла до нас, написала заяву, ми її прийняли, а вона ще й шантажувала нас тим, що не мали права, бо не принесла трудову. Тому це питання до податкової і до неї, як вона могла працювати в двох місцях».

Він додав, що податки платить чесно. А в тому, що у магазині не було касового апарату та камери, бізнесмен не вбачає проблеми.

Також чоловік запевняє, що з продавчинь нічого не вираховував, мовляв заплатив стільки ж, як і обіцяв.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вже починають вилазити наслідки ведення бізнесу переселенців на Волині. Що таке чесність і порядність знають тільки одиниці з них.
Відповісти
А що ви від сепара хотіли, надіялись що він прийме вашу культуру, звички, світогляд. Вних ми всі винні і всі должні. Цю бидлоту треба гнати назад звідки повилазила. І не треба кричати що ми один народ, і там є нормальні люди. Так є нормальні на 100 чоловік один.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні