Влада хоче котролювати інтернет чи блокувати російські соцмережі

0
3
Влада хоче котролювати інтернет чи блокувати російські соцмережі
В Україні не припиняються спроби влади щось закрити або заблокувати.

Минулого тижня радник глави МВС Зорян Шкіряк запропонував закрити в Україні доступ до популярних соціальних мереж ВКонтакте і Одноклассники.

А вихідними набув чинності указ президента Петра Порошенка, яким він доручив розробити законодавчу базу для блокування інтернет-сайтів за рішенням суду.

Корреспондент.net розбирався в тому, що загрожує свободі інтернету в Україні.

Наказ Президента

Подбати про кібербезпеку держава вирішила за підсумками засідання РНБО.

Порошенко доручив Кабінету Міністрів розробити законопроект, який передбачатиме блокування операторами і провайдерами інформаційного ресурсу за рішенням суду.

Такий законопроект має надійти на розгляд Верховної Ради протягом трьох місяців.

Також Порошенко доручив Кабміну затвердити протокол спільних дій суб'єктів забезпечення кібербезпеки, об'єктів критичної інформаційної інфраструктури під час виявлення запобігання і припинення кібератак і кіберінцидентів, а також при усуненні їхніх наслідків.

Уряду спільно з СБУ доручено підготувати пропозиції про обмеження використання на об'єктах критичної інфраструктури програмного забезпечення та телекомунікаційного обладнання, вироблених в Росії.

Крім того, в рішенні РНБО містяться 2 секретних пункти.

Ініціатива Шкіряка

Україна повинна захистити свій інформаційний простір від російської пропаганди, заблокувавши соціальні мережі, повністю підконтрольні спецслужбам РФ, заявив на брифінгу радник голови МВС Зорян Шкіряк.

За його словами, 2017-й має стати роком захисту інформаційного простору України від російської пропаганди.



"Особисто я переконаний, що одним з перших рішень має стати блокування російських соціальних мереж "ВКонтакте", "Одноклассники", які сьогодні повністю підконтрольні і керуються російськими спецслужбами. Безумовно, сподіваюся, що і Міністерство освіти також приєднається до цих процесів і буде пояснювати щонайменше через своїх викладачів, психологів, вчителів про шкоду для наших учнів бути користувачем саме цих двох соціальних мереж", - сказав Шкіряк.

Порошенко також зазначав, що в соціальних мережах, які адмініструються в Росії, поширюють заклики до заворушень в Києві на річницю Революції Гідності.

"Показово, що групи в соціальних мережах, які поширюють заклики до масових заворушень на річницю Революції Гідності, адмініструються з Москви", - написав гарант на своїй сторніці в Твіттері.


Стець все заперечує

Міністр інформаційної політики Юрій Стець відкинув можливість закриття в Україні доступу до російських соціальних мереж Одноклассники і ВКонтакте.

"Якщо ми почнемо це робити, де гарантія, що влада не добере смаку і не почне закривати все почпіль? А, може, інший скаже: «Закрий Фейсбук!»? Не буде такого. Інакше ми дограємося. Інтернет - це вільне поле», - сказав він.

При цьому він визнає, що парламенту буде запропоновано низку змін до Закону про інформацію, або будуть запропоновані нові закони, які врегулюють можливість впливу на поширення інформації в Мережі.

"Божевілля, яке коїться в інтернеті, - не може коїтися. Але шашкою наголо теж не може бути ", - додав Стець.


Реалізувати важко

На думку експертів, говорити про ефективне блокування можна, якщо ресурс зберігається в дата-центрі під українською юрисдикцією. Втім, в останні роки, через вилучення серверів з вітчизняних дата-центрів, дані масово "переїхали" в інші країни.

"Ефективно блокувати доступ до зовнішніх ресурсів неможливо. Навіть в Китаї, який витратив на блокування величезні бюджетні кошти, користувач з початковою кіберграмотністю в змозі обійти Великий китайський файрвол. В Україні для блокування зовнішніх інтернет-ресурсів немає ні технічних, ні фінансових, ні юридичних можливостей. Але при цьому у держави є інші механізми впливу на бізнес-проекти, які працюють в нашій країні і порушують українське законодавство", - зауважив виконавчий директор Інтернет асоціації України (ІнАУ) Володимир Куковський в коментарі порталу UBR.


Будуть обходити заборону

Можливість обійти блокування є завжди, оскільки мережеві технології доступні кожному користувачеві.

Використовуючи VPN-технологію і зарубіжний сервер, можна отримати доступ на будь-який заблокований ресурс, а відстежити, які сайти відвідує той чи інший користувач, неможливо.

За словами експертів, ніщо не завадить російським спецслужбам працювати у Facebook, працювати в українській соціальній мережі, якщо вона зможе набрати популярність, стояти за створенням української соціальної мережі.

Чи справді в Україні дозволять блокувати сайти? Коментує керівниця Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М'ясникова.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні