--> Як лучани «хазяйнують» у висотці в самому центрі міста | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як лучани «хазяйнують» у висотці в самому центрі міста

3
3
Як лучани «хазяйнують» у висотці в самому центрі міста
Про «жити як в Європі» зараз не говорить, хіба лінивий. А що для цього потрібно? Правильно, брати на себе відповідальність та врешті робити щось власноруч.

Далеко не в останню чергу це стосується власного житла, яке багато хто чомусь досі вважає не своїм. Ну аякже, квартира – це моя фортеця, а от сходова клітка, підвал чи горище – це вже «головний біль» комунальників.

Втім, є й зворотні приклади. Все ж таки українці починають розуміти, що краще за них у їхньому будинку ніхто нічого не зробить. Тоді вони створюють об’єднання співвласників багатоквартирних будинків і починають самостійно «хазяйнувати».

Яскравим взірцем є луцькі ОСББ, які вже давно не довіряють «ЖЕКам» і наводять лад у будинках самостійно.


«Волинь24» побувало на зборах співвласників шістнадцятиповерхівки, що на Словацького, 12.

НА ЗБОРАХ ГОВОРИЛИ МОВОЮ ЦИФР

Луцьке ОСББ «Центральна вежа» створили лише у жовтні 2015 року. А вже минулого року це об’єднання отримало у кредит 3,5 мільйони гривень на встановлення індивідуального теплового пункту, заміну вікон та балконних дверей у під’їздах, утеплення будинку.

Як зазначає очільник Ради голів ОСББ Луцька Роман Бондарук, будинок на Словацького, 12 унікальний тим, що взяв найбільший в Україні кредит на модернізацію.

«На жаль, вони не встигли доробити утеплення і повною мірою економити в сезон холодів, але все-одно це приклад того, що мешканці і маленького, і середнього, і великого будинку повинні збиратись разом, вирішувати питання, що стосується утеплення, енергозбереження в цілому. Сьогодні ми маємо усі необхідні програми та можливості, аби зробити свій будинок теплим та ощадним, не залучаючи власних коштів», - наголошує експерт.
Про використання коштів мешканців звітувались і раніше
Про використання коштів мешканців звітувались і раніше

Наразі мешканці вирішили підвести перші підсумки спільної роботи та обговорити плани на майбутнє.

Організували збори в суботу, 4 лютого, у приміщенні бару, який раніше працював у їхньому ж будинку.

Розпочали з сумного – хвилиною мовчання вшанували пам’ять покійного міського голови Миколи Романюка та загиблих на сході військових.
Далі вирішили змінити бухгалтера, мовляв попередній не жив у цьому будинку і не так відповідально ставився до роботи.

А от потому присутні на зборах заговорили мовою цифр. Виявилось, що за рік будинок «заробив» аж 439 тисяч гривень. Цьому посприяла здача майна в оренду, пільги, субсидії мешканців, надходження від депозитів, відшкодовані міською радою відсотки за кредитом, а також ремонтний фонд жителів.

А от витратила багатоповерхівка за рік 345 тисяч гривень. За ці гроші облаштували кімнату консьєржа, платили зарплату працівникам, за вивіз сміття, прибирання, обслуговування ліфтів, банківські послуги. Також серед витрат – купівля будматеріалів, світлодіодних світильників, віконних конструкцій, ремонт системи водопостачання та виготовлення проектно-кошторисної документації на утеплення будинку.

УСІ ПОГОДИЛИСЬ, ЩО УТЕПЛЕННЯ – РІЧ НЕОБХІДНА


Чи не найбільше часу голова ОСББ Сергій Кудрявцев на зборах планував приділити обговоренню кредиту, який взяли на утеплення будинку. Зокрема, він розповів, що за 3,5 мільйони гривень вже встановили індивідуальний тепловий пункт, придбали матеріали для утеплення. З цієї ж суми заплатять робітникам.

Банк дав піврічну відстрочку на погашення кредиту, тому виплачувати його почнуть лише з квітня 2017 року – по 30 тисяч щомісяця. Відсотки ж погашатиме міський бюджет, а держава повинна компенсувати 1,2 мільйона гривень після виконання усіх робіт завдяки програмі «Теплі кредити». До слова, до середини весни утеплення планують вже й завершити!

Сергій Кудряцев каже, що хоч кредит розрахований на десять років, його можна погасити раніше, але не варто. Очільник ОСББ пояснює, що за такий тривалий час українська валюта може ще більш знецінитись і повертати доведеться незначну суму.
У під'їзді вже встановили енергозберігаючі вікна
У під'їзді вже встановили енергозберігаючі вікна
На подвір'ї - стоси мінеральної вати
На подвір'ї - стоси мінеральної вати

«Є сумніви в декого щодо кредиту, але я порахував, що без сторонньої допомоги такий великий будинок утеплити ми не змогли б. Хоча, якби міська рада не погашала нам відсотки (22,7% річних), я і сам казав би, що такий кредит ми не потягнемо. Але міська рада нам допомагає, бо бачить, що ми і самі щось робимо. А байдужих будинків і так вистачає», - наголосив керівник «Центральної вежі».

Втім, попри очікуваний шквал запитань і заперечень, мешканці погодились з тим, що утеплення їм просто необхідне.

«Я заплатив за грудень за опалення 1193 гривні, а моя донька, яка живе в неутепленому будинку, більше двох тисяч. І це ж ми ще не завершили утеплення, тільки вікна поставили в під’їздах та ІТП. То які тут можуть бути сумніви?», - каже мешканець будинку на Словацького, 12.

Також Сергій Кудрявцев розповів про плани на наступний рік, серед яких – завершити утеплення, відремонтувати систему каналізації, огородити двір. А в перспективі тут планують поставити навіть сонячні панелі та тепловий насос для забезпечення будинку електроенергією та гарячою водою. Натомість плату мешканців вирішили не піднімати, лишень об’єднали членські внески (дві гривні з квадратного метра) та ремонтний фонд (3 гривні з квадратного метра) в один платіж.

ЖИТЕЛІ СКАРЖИЛИСЬ НА НАХАБНИХ СУСІДІВ, ПРОВОДИ І СМІТТЯ

Опісля звітів керівництва ОСББ присутні на зборах взялись обговорювати свої проблеми. Хтось жалівся на нахабних сусідів, чиї діти серед ночі «грають у футбол» і на зауваження не реагують, а хтось – на нечупар, які смітять на сходовій клітці, хтось – на погану систему вентиляції.
За кілька місяців будинок планують повністю утеплити
За кілька місяців будинок планують повністю утеплити

Були й скарги на те, що в давно закритому приміщенні знайшли сотні проводів, які невідомо кому належать і невідомо до чого підключені. З останніми вирішили вчинити просто – спершу написати орендарям приміщень з проханням позначити свої, а тоді – відрізати усі зайві.

Зрештою, після кількох годин обговорення усі питання вичерпались, мешканці розійшлись по домівках.

Попри те, що на збори прийшло близько півсотні жителів будинку, керівник ОСББ Сергій Кудрявцев не дуже задоволений такою явкою, адже всього співвласників тут більше 170.

«Я очікував більшу активність, адже мені, як мешканцю було б цікаво почути, на що витрачені мої гроші. Але ми оприлюднимо усю інформацію, аби решта мешканців могла з нею ознайомитись», - каже посадовець.

Він запевнив, що жителів будинку і надалі збиратимуть для обговорення спільних проблем та планів.

Віталія САХНІК

Читати також: "Луцьк енергоефективний: чому жити у теплих будинках дешевше".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
напишіть скільки будинок заплатив за ІТП куплений у Бондарука 500 тисяч чи 250 як він насправді коштує?
Відповісти
Та нє купили у БОШТЕПЛО і який ще не запустили , бо фігню купили!!!НЕ фуричить!!!
Відповісти
Сподіваюся що голова ОСББ на Карпенка-Карого теж читає цю статтю і робить певні висновки. Окрім нових сміттєвих баків і прибирання недопалків нічого не змінилося.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні