Хто винищує волинських зубрів?

0
-4
Хто винищує волинських зубрів?
На території заказника «Зубр», де мешкають «червонокнижні» тварини зубри, дозволене полювання.

Про це йдеться у сюжеті «Громадського. Волинь».

ЗУБРИ І ПОЛЮВАННЯ

Як стверджує координатор волонтерів Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) в Україні Андрій Плига, існування зубрів на Волині – під загрозою. А все тому, що у 2013 році Волинська облрада віддала численну кількість мисливських угідь в користування приватним фірмам. Так, територія, де мешкають зубри, а це заказник «Зубр», увійшов з дуже дивних причин у межі відання мисливського угіддя ТзОВ «Майдан мисливський», на території якого відбуваються полювання.

Коли червонокнижні зубри бігають лісом, біля них стріляють із рушниць по інших звірях. Як зазначає директор Національного природного парку «Цуманська пуща» Ігор Квач, у заказнику полювання обмежене, але частково дозволене. Так там можна полювати на диких тварин, окрім червонокнижних, притому – індивідуально, а не групами.

Натомість на території заказника волонтери-природоохоронці знайшли численні плями крові уздовж просіки лісу, чули часті постріли, бачили виставлені мисливські номери. Ці ознаки вказують на заборонені облавні полювання, які відбуваються з залученням загонщиків.

Активістам навіть вдалося побачити одну групу таких загонщиків на чолі з екс-начальником Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Богданом Колісником.



ЗУБРИ – ТУТ, ПАРК – ТАМ

ТзОВ «Майдан мисливський», на терниторії якого знаходиться заказник «Зубр», останні два роки не подавала звітності щодо чисельності зубрів на її території, хоч мала би це робити згідно умов користування угіддями, – заявляє Ігор квач. До слова, облрада віддала ці угіддя в користування на 25 років.

Працівники НПП «Цуманська пуща» переймаються тим, що ніхто до цього 2017 року не знав, скільки існує зубрів на Волині, і, що ніхто їх тут не охороняє. Адже зубри мешкають попід парком, але не на його території, хоч сам він був створений саме для охорони і збереження вимираючого волинського зубра, який уже понад півстоліття мешкає у цих лісах.

Тож, основним завданням парку сьогодні є поставити під сумнів законність рішення обласної ради і повернути заказник «Зубр» у зону захисту від мисливців – включити заказник у територію парку.

«ЇХ НАВІТЬ БІЛЬШЕ, НІЖ МИ ОЧІКУВАЛИ»

28 та 29 січня працівники Національного природного парку «Цуманська пуща» спільно із волонтерами та працівниками Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) в Україні рахували зубрів, які живуть на території Волині.

Волонтери та природоохоронці методом загону першого дня виявили стадо із дев’яти зубрів із телям. Наступного дня у інших кварталах лісу за, приблизно, сім кілометрів вони виявили ще одне стадо із семи зубрів також з телям. Окрім них, відомо, що у, створеному обласною програмою, вольєрі понад сім років тому, мешкає два зубри чоловічої статі, які доступу до інших зубрів фактично не мають.

«Їх навіть більше, ніж ми очікували», – поділився враженнями координатор волонтерів WWF в Україні, зоолог, Андрій Плига.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні