Те, що не зробили комуністи, тепер роблять вільні демократи, - Олександр Середюк про рішення Волиньради

3
4
  Те, що не зробили комуністи, тепер роблять вільні демократи, - Олександр Середюк про рішення Волиньради
Директор Рокинівського музею-скансен розкритикував рішення волинських депутатів, яким вони фактично залишили установу без фінансування.

Про це Олександр Середюк написав у відкритому листі до депутатів Волинської обласної ради.

«В цьому році минає 40 років моєї музеєзнавчої роботи. З них – 38 років я віддав Рокинівському Музею історії сільського господарства Волині-скансен. З чистого паперу, з нуля, я створив повноцінних два музея: стаціонарну експозицію, що розміщується у семи залах будинку культури площею понад 500 кв.м. і експозицію просто неба – «Козацький зимівник» на території парку «Байрак»», - розповів історик.

Він зауважив, що за цей час реставрував більше десяти дерев’яних архітектурних споруд, в тому числі – вітряний млин, церкву і кузню з ковальським міхом, хати і клуні, льох і стодолу. А щоб музейні об’єкти не були пусткою, придбав свійських тварин – коней і кіз, гусей і курей, собак й котів.

«Науковці музею організовують і проводять етнографічні обрядодійства, майстер-класи традиційних ремесел, козацьких бойових мистецтв тощо. Це один з найбільших і найпривабливіших музеїв краю. За всіма показниками, ми впевнено займаємо передові позиції», - наголосив Олександр Середюк.

Водночас, зі слів засновника музею, волинські депутати минулого року розпочали над ним експеримент, знявши фінансову дотацію на півроку. А 2 лютого 2017 року – взагалі забрали фінансування, залишивши кошти лише на два місяці.

Зі слів чоловіка, ця дотація допоможе хіба розрахувати працівників.

«Ніколи не думав і навіть не снилося у поганому сні, що представники самої демократичної влади Волині розпочнуть процедуру по знищенню науково-культурного закладу краю, якому я віддав найкращі свої молоді літа. Те, що не змогли здійснити комуністи, «бандюковичі» тепер успішно проводять вільні демократи», - наголосив Олександр Середюк.

«Такі «мудрі» дії вам повернуться із сторицею. Тоді і ми побачимо, яку вам дадуть люди оцінку на виборах до місцевих рад…», - резюмував музейник.

Читати також: "Або гроші музею, або - проценти Середюку: чого муштрують рокинівський скансен?"
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Більшість укропівська справжні "патріоти" полішва вибрала за 200 грн.
Відповісти
Невже ти сподівався , що Турак, Діброва чи Цейко будуть захищати музей, а не свій бізнес.? Для них музеї -власні хати і гроші. Але завжди так не буде, шановне панство.
Відповісти
В умовах війни з надпотужною нацистською Німеччиною прем’єр-міністр В. Черчіль відмовився урізувати витрати Великобританії на освіту і культуру, бо розумів, що ці дві галузі – основа нації, її патріотизму, виховання любові до своєї землі. Британія, на хвилі неймовірного патріотизму, єдності її громадян, вистояла, стала однією з країн переможницею у Другій світовій війні. В Україні ж в умовах війни, як військової, так і ідеологічної, з Росією, і подальшої ескалації напруги з Польщею заклади культури… закривають. Якщо наша культура нам не потрібна, за що ж воюємо? За гроші олігархів? Залишати без фінансування єдиний у Волинській області музей-скансен, де пропагується історія козацтва, українського війська… Невже у доцільність цього всерйоз можна повірити? Сумно і гірко…
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні