--> На Волині є морж з півстолітнім стажем | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На Волині є морж з півстолітнім стажем

0
9
На Волині є морж з півстолітнім стажем
Волинський морж-довгожитель Костянтин Чесноков моржує вже 50-ту зиму.

У 2017 році 92-річний житель Шацька вже 50 років занурюється у крижану воду, - повідомляє Район.Шацьк

Зима 2017 року стала 50-ю в історії моржування почесного жителя Шацька 92-річного Костянтина Чеснокова. На Водохреще, після того, як священик освятив плесо озера Велике Чорне, Костянтин Петрович, не змінюючи своїй піввіковій традиції, тричі занурився в крижану воду. Зробив це легко, урочисто, без поспіху – так, що й молоді позаздрили.



Морж з 50-річним досвідом відчуває велике задоволення від самого процесу, який називає енергетичним стресом для організму, а також усвідомлює, що саме моржування є для нього джерелом життєвої енергії і сил.

А ще здоров’я і світлого розуму. В свій поважний вік Костянтин Чесноков є активним громадським діячем, справжнім інтелігентом, його думки та дії завжди помірковані, йому довіряють люди, його поважають як особистість.

"До того, як я почав купатися в крижаній воді, мене мучив радикуліт. Якось в журналі «Огонек» побачив фотографію напівроздягнутого чоловіка на крижині. Його інтерв’ю мене вразило – завдяки моржуванню він позбувся багатьох хвороб, в тому числі і радикуліту. Цього ж року, взимку 1966-го, я перший раз покупався в озері Велике Чорне", - розповідає Костянтин Петрович.

Його купання тривали тоді до перших морозів – шачанин побоявся занурюватися в ополонку. Проте результат від загартовування з’явився відразу – радикуліт почав відступати, здоров’я нормалізувалося. Наступного року моржував уже так, як належить, а
через деякий і хвороба відступила.

Купання в озері стало для нього життєвою необхідністю. Причому озерну купіль Костянтин Чесноков приймав влітку, восени, взимку і навесні.

"Мужик як втягнеться, то й смолу буде пити – писав свого часу Степан Руданський! Так само і я – відчував щоденну потребу в купанні. Ставив особисті рекорди – купався в озері в 27-градусний мороз, їздив у місто Мурманськ Російської Федерації, щоб покупатися в Північному Льодовитому океані", - згадує Костянтин Петрович.



Довелося купатися в зимовий період у багатьох водоймах Волині, проте найчастіше – на шацькому озері Велике Чорне. Коли був молодшим, то завжди перед зануренням у крижану воду бігав.

"Візьму в руку сокиру – ополонку ж потрібно було рубати – і біжу потихенько сосновою посадкою, що біля самого озера. Одного разу щось хотів запитати в чоловіка і побіг за ним (із сокирою!), то він не знав, куди втікати від мене!" – були й такі казуси.

Зразу люди не сприймали чоловіка, який бігав до зимового озера купатися, часто крутили пальцем біля скроні. А потім зрозуміли, що моржування – це здоров’я і почали складати йому компанію, долучати друзів. Сьогодні послідовниками шацького моржа є багато жителів Шацька, Світязя та інших сіл району. Купаються, обливаються крижаною водою.

Традиційним для багатьох стало занурення в озерну воду на Водохреща. Буває, що моржі колоритні свята організовують на кризі – з самоваром, гарячим чаєм і фотосесією.



Особливо Костянтин Петрович пишається тим, що декілька років тому моржувати почав його внук Сергій, взявши приклад з діда.

Наостанок попросила Костянтина Чеснокова дати декілька порад тим, хто хоче почати купатися взимку, але не знає, як правильно і без шкоди для здоров’я це зробити.

"Влітку купаєтеся в озері? Тоді просто не переставайте цього робити ні восени, ні взимку. Обов’язковою перед зимовим зануренням є розминка, під час якої потрібно розігріти м’язи. І найкраще йти купатися не поодинці, а групами. Звичайно, велику роль тут відіграє психологічний фактор, особисте налаштування, віра. Чому так багато купальників на Водохреще і майже зовсім немає в інші дні? Бо людина підходить до ополонки з вірою в те, що вода цілюща, змиє гріхи і позбавить від недуги. Якщо людина зважилася на моржування, вона повинна зрозуміти, що це не тільки методика загартовування, але й певний спосіб життя. І результат прийде лише тоді, коли крижані процедури будуть регулярними",- наголосив Костянтин Петрович.

Наостанок морж-довгожитель із Шацька побажав усім берегти своє здоров’я і моржувати з задоволенням.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні