Проректорку волинського вузу в Карпатах вчили зав’язувати хустку

0
4
Проректорку волинського вузу в Карпатах вчили зав’язувати хустку
Під час подорожі Карпатами проректорка Східноєвропейського національного університету Анна Данильчук відвідала місцевий музей вишиванки, де приміряла експонати: автентичне гуцульське вбрання.

У музеї-садибі «Вишиванка», що в селі Ільці Верховинського району, зберігаються стародавні гуцульські вишиванки, інший одяг, предмети побуту. Крім того, господиня знайомить відвідувачів з місцевими традиціями та історією.

«Коли гуцулка виходила заміж, зазвичай мала три сорочки: одну для роботи, одну на ніч і одну на свято. Спідниця-запаска складалася з тканих прямокутників. У Карпатах до звичайних вовняних ниток додавали іще дріт – люриксову нитку, що робило тканину дорогою. Хороша спідниця коштувала як кінь. Такі запаски називалися дротові і жодна гуцулка б на неї не сіла, аби не зам'яти, тому щоб сісти, плахту піднімали і сідали на сорочку», – переповіла почуте Анна Данильчук.

Особливим ритуалом як для гуцулок загалом, так і для гостей музею є в’язання хустки і перемітки. Як розповіла лучанка, з’ясувалося, що це надзвичайно непросте заняття.

«Одружені жінки носили намітку чи як ще її називають – перемітку і хустку. З намітки волосся не повинно виглядати. Замотати її – справжнє мистецтво. У намітці жінці дещо погано чути та й борода тісно обмотана. Чоловіки почувши таке, часто обіцяють повернути намітку в моду, аби стишити своїх молодиць. Хустку зав’язували теж не просто, а – без вузлів, щоб доля була щаслива. Китиці не ховали, бо то символ багатства», – розповіла жінка.

Головний убір з китичками у гуцулів називають короною
Головний убір з китичками у гуцулів називають короною
Корони одягали наречені
Корони одягали наречені
Намітки з хустками носили заміжні жінки
Намітки з хустками носили заміжні жінки
Хустку зав’язували без вузлів: щоб доля була щаслива
Хустку зав’язували без вузлів: щоб доля була щаслива
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні