Як святкують Новий рік у світі

0
3
Як святкують Новий рік у світі
Новий рік — одне із найулюбленіших свят для багатьох країн. І якщо українці не уявляють його без мандаринів чи дзенькання келихів з шампанським, то мешканці інших країн мають зовсім інші традиції, пише газета "Експрес".

В Італії у новорічну ніч мешканці викидають старі речі — посуд, меблі, щоб вивільнити місце для добробуту у домі. А у Шотландії Новий рік називають "Хогмані" і в новорічну ніч підпалюють бочки з дьогтем і котять їх вулицями, спалюючи таким чином Старий рік.

У Швеції на Новий рік б’ють посуд на щастя об двері своїх сусідів і всю ніч не гасять світла у квартирах, щоб ніхто не забував про свято. Естонці ж вірять, що щастя їм принесе сажотрус у циліндрі, що тримає в руках знаряддя своєї праці. Цікаво, що не тільки мешканці Естонії вбачають у сажотрусах добрий знак.

"У новорічну ніч в Німеччині заведено дарувати один-одному горщики з конюшиною — на щастя, фігурку свині — до грошей і добробуту, статуетку сажотруса — щоб рік був успішним, — розповідає 50-річна Ірина Шумахер, фотограф, яка мешкає в німецькому місті Юліх 10 років. — А коли б’ють куранти, німці не стукаються келихами, а цілуються. Потім їдять традиційний смаколик Нового року — закручену солодку випічку, посипану цукровою пудрою, яка називається брецель".

Звуку курантів з нетерпінням чекають і закохані пари Англії. Якщо вони хочуть одружитись, то мають поцілуватись під гілкою омели, яку з давніх-давен у європейському фольклорі вважають чарівною рослиною.

В Іспанії напередодні свята жителі країни збираються на площах Барселони та Мадрида, де потрібно швидко з’їсти 12 виноградин. Причому одна виноградинка споживається з кожним новим ударом годинника. Іспанці кажуть, що це має принести удачу в кожному місяці наступного року.

Проте найекзотичнішими традиціями святкування Нового року, можуть похвалитись мешканці азіатських країн. Для них це свято проходить в інший період, без звичних для нас снігу та ялинок.

Найбільше пощастило китайцям, адже ті святкують його не один, а цілих 15 днів. До того ж Новий рік у них завжди випадає по-різному, в період між двадцятами числами січня та лютого.

"Китайці називають це свято Чуньдзе, воно вважається початком весни, — розповідає 24-річний Юрій Крижановський, українець, який живе в Китаї більше року. — В сільській місцевості люди часто запускають феєрверки, бо вважають, що світ повен злих духів і саме на Новий рік їх треба відганяти".

За словами Юрія, основною стравою на фестивалі для китайців є м’ясні кульки, які обов’язково треба спробувати кожному, щоб завжди залишатись "разом зі своїм розумом". А до подарунків китайці невибагливі, у них заведено дарувати одне одному гроші, головне — у червоних конвертах. Адже цей колір символізує для них удачу та радість.

Та найпозитивніше зустрічають Новий рік мешканці Японії, адже у першу хвилину після бою годинника усі починають гучно сміятись, щоб радість панувала весь наступний рік.

"Замість ялинки у наших домівках біля входу ставлять Кадомацу — символ божества Нового року, — розповідає Юске Кашіваґі, японець з міста Нагоя. — Її роблять самостійно із бамбука, сосни і сплетених рисових соломинок, а прикрашають гілками папороті і мандарина. Діти молодшого віку у Новорічну ніч кладуть під подушку картинку з корабликом. За легендою, у ньому пливуть сім чарівників, які несуть новорічне щастя".

Юсуке каже, що в Японії ніхто не каже "З Новим роком", для них ця фраза звучить як "Вітаю з відкриттям!". Японці вважають, що кожен рік — це чиста сторінка їхнього життя, яку потрібно заповнювати добрими справами увесь наступний рік.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні