Луцькому судді Ковтуненку вже рік не можуть винести вирок

1
-8
Луцькому судді Ковтуненку вже рік не можуть винести вирок
Понад рік прокуратура Волинської області намагається притягнути суддю Луцького міськрайонного суду Віталія Ковтуненка до кримінальної відповідальності.

Про це повідомляє Громадське.Волинь.

Чергове судове засідання відбулося у Рівненському міському суді в понеділок, 26 грудня. Справу розглядає уже четверта суддя цього суду, а обвинувальний акт двічі повертався на доопрацювання прокурору.

Ковтуненка обвинувачують за ч. 1 статті 366 (службове підроблення) та ч. 2 статті 375 (завідомо неправомірні рішення) Кримінального кодексу України, – повідомив процесуальний прокурор слідчого відділу Віділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях прокуратури у Волинській області Сергій Поліщук.

На судовому засіданні прокурор оголосив клопотання про відвід судді Кристини Ореховської, адже раніше вона уже розглядала справу. Тоді вона відхилила обвинувальний акт прокурора, проте у апеляції, її ухвалу скасували. Тож, суддя не мала права розглядати справу проти Ковтуненка й сама би мала взяти самовідвід.

Прокурор Поліщук розповідає, що судове провадження зупинилося на стадії підготовчого засідання. Уже понад рік суди то повертають обвинувальний акт, то він назад повертаєтсья апеляцією на новий розгляд, а справу по суті досі не почали розглядати.

Додамо, що суддя Ковтуненко став відомим на Волині з часів Революції Гідності, коли саджав лідерів Луцького Євромайдану під домашній арешт та обмежував участь у мирних зібраннях. Згодом у місцевих та всеукраїнських ЗМІ повідомлялось про конфлікт із будинком, який він разом зі своєю дружиною, суддею Волинського окружного адмінсуду, Вірою Смокович, нібито, незаконно здобув у лучанки Ольги Таран.

А не так давно Вища кваліфікаційна комісія суддів України рекомендувала Вищій раді юстиції звільнити Ковтуненка з посади судді. У рішенні Вищої ради юстиції від 18 лютого 2016 року йдеться

«Комісія дійшла висновку про порушення суддею Ковтуненком В.В. присяги судді, а саме морально-етичних принципів поведінки судді, вчинення дій, що порочать звання судді та викликають сумнів у його об’єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності судових органів, істотних порушеннях ним вимог процесуального закону, які мають систематичний характер»

Втім, останній оскаржив рішення у Вищому адміністративному суді України, а комісія у свою чергу таке рішення суду не оскаржила. Тож, Вища рада юстиції залишила справу щодо Ковтуненка без змін.

Вища рада юстиції вирішила: «залишити без розгляду рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 22 вересня 2015 року № 2377/дп-15 про направлення рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення судді Луцького міськрайонного суду Волинської області Ковтуненка Віталія Володимировича з підстав, передбачених пунктом 5 частини п’ятої статті 126 Конституції України».

Нині ж, коли судовий розгляд криміанльної справи проти Ковтуненка не може перейти із підготовчого засідання до розгляду справи по суті, він балотується у судді Верховного суду України і, якщо пройде всі іспити, може змінити своє місце роботи з Луцька на столицю Київ.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Маю факти і готова свідчити у суді по справі судді Ковтуненка разом з іншими людьми кого він судив і судить
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні