--> «Дєди ваєвалі»: село під Луцьком хотіло повернути комуністичні назви вулиць | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«Дєди ваєвалі»: село під Луцьком хотіло повернути комуністичні назви вулиць

2
4
«Дєди ваєвалі»: село під Луцьком хотіло повернути комуністичні назви вулиць
Мешканці села Гірка Полонка хотіли через суд добитися повернення старих назв вулиць, змінених в рамках закону про декомунізацію. Суд їм відмовив.

Про це пише представник на Волині Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук у своєму блозі на Волинь24.

У травні 2016 року згідно закону про декомунізацію у Гіркій Полонці перейменували 4 вулиці – вулиця Вереснева стала Соборності, Жовтнева – Мальовнича, Колгоспна – Волі, Листопадова – Волошкова.

Голова сільської ради Ніна Симонович, як і мешканці села довідалися про це у липні 2016 року! При тому вони, як пише Леся Бондарук, не провели громадських слухань, й до того ж сама голова сільради не вчинила жодних дій, які передбачені законом про декомунізацію, зокрема не скористалася можливістю одноосібно ухвалити рішення про перейменування вулиць на підставі свого рішення чи поради з мешканцями.

Відтак назви вулиць змінила комісія при обласній держадміністрації, куди увійшли історики, краєзнавці, працівники Волинського краєзнавчого музею, Державного архіву Волинської області, викладачі історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. «Було підібрано та погоджено кожну нову назву, переглянули сотні різних варіантів, врахували безліч різних особливостей» - пише Леся Бондарук.

А в липні обурені мешканці Гіркої Полонки разом із головою сільради приїхали робити скандал в ОДА з вимогою повернути всі старі назви назад.

Довгі місяці представники села з’ясовували стосунки з ОДА у намаганні заставити їх піти на поступки. Оскільки перейменування відбулося виключно в рамках законодавства, то справу подали у суд.

Позовну заяву написав Андрій Лавренчук, який мешкав у селі раніше на Вересневій, а нині на вулиці Соборності, його інтереси в суді представляла луцька адвокат Наталя Шептицька. Третьою стороною позивача була Гіркополонківська сільська рада.

Серед позовних вимог – відмінити постанову голови ОДА про перейменування вулиці Вересневої, оскільки на думку позивача і селян, ця назва не містить символіки комуністичного режиму, а походить від назви першого місяця осені.

Селян також обурює, що при обранні нових назв не відбулося громадського обговорення. Також у суд подали звернення мешканців села повернути решту змінених назв, бо «мешканці асоціюють їх виключно з назвами місяців».

Вислухавши всі аргументи, перечитавши всі надані документи, суддя Волинського окружного адміністративного суду В.Д.Ковальчук ухвалив відмовити позивачу у позові.

ЧИТАТИ ПОВНІСТЮ БЛОГ ЛЕСІ БОНДАРУК "ЧОМУ ГІРКА ПОЛОНКА ПРОГРАЛА СУД?"
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А навіщо перейменовувати вулиці названі місяцями? З таким успіхом давайте ще й весь календар перейменуємо... Якщо в вас в головах вересень асоціюється лише з 17 числом, жовтень - з революцією, а листопад - з входженням Західної України до складу СРСР - то це вам треба мізки переформатовувати, а не міняти назви місяців!!!
Відповісти
а для чого ви маніпулюєте людьми? до чого ця заїжджена фраза про дєди ваєвалі і відповідне фото? хіба в тексті йдеться про це? не думаю, шо мешканці - ярі фанати лєніна, вулиці ж не орджонікідзе чи кірова чи ше кого там. дуже убогий такий підхід! дуже!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні