Ячмінь не можна гріти вареним яйцем, - лікарі

0
14
Ячмінь не можна гріти вареним яйцем, - лікарі
Запалення повік у холодну пору стається найчастіше. Неспроста, відчувши біль і побачивши червоний "вузлик" поряд з віями, кажемо: "Мабуть, це вітром надуло!". Хвороба, яку по-простому називають "ячмінь", вражає всіх, і дорослих, і дітей, пише газета "Експрес".

Яка ж інфекція його провокує? І як його найпростіше вилікувати?

Ячмiнь - це запалення волосяної цибулинки або сальної залози на краю повiки, - пояснила Надія Височина, лікар-офтальмолог вищої категорії. -Запалення може спровокувати інфекція, що легко потрапляє на повіку з брудних рук, а її активізації сприяє переохолодження. "Вузлик" на повiці червоніє, набрякає, через декілька днів у його центрі з'являється голiвка з гноєм. Але не слід цього чекати, - що раніше розпочати лікування ячменя, то краще.

- Існує чимало начебто перевірених "бабусиних" методів боротьби з ячменем. Подейкують, достатньо легенько плюнути в око, а ще люди радять одне одному вигрiвати ячмiнь гарячим вареним яйцем. Це можна робити?

- Якщо перший метод просто недієвий, то другий може погiршити стан, адже тепло підсилює розвиток інфекційного процесу, особливо, якщо він уже в розпалі. Не варто й вичавлювати гній - бактерії з кров'ю можуть поширитися, дістатися навіть у головний мозок.

Єдине, що можна зробити, щойно зауважили ячмінь, - це намотати змочену спиртовим розчином календули ватку на сірник і дуже обережно, щоб не потрапити в око, доторкнутися до запаленої ділянки. Корисним є і акуратне промивання повiк натуральним дьогтярним милом упродовж щонайменше трьох тижнiв.

Але насамперед, щоб уникнути небажаних наслідків, за першої ж нагоди покажіть око лiкареві. Він може, якщо це потрібно, прописати антибактерiальнi краплi, мазі, але передусім визначить походження "гульки" на повіці, адже з ячменем нефахівцеві дуже просто переплутати халязіон -- це запалення не сальної, а мейбомієвої залози.

- А в чому різниця?

- Різниця у тому, що мейбомієва залоза розміщена не на поверхні повіки, а у внутрішньому, хрящовому шарі. Вона виробляє жировий секрет, і часом, якщо протока з певної причини перекрита, він накопичується, і "горошина" на повіці збільшується. На початкових стадіях халязіон швидко піддається лікуванню мазями і фізіопроцедурами, гормональними препаратами. Але перш ніж їх використовувати, потрібно знати напевно, що це - саме халязіон.

- Це дуже важливо, адже до запалень на повіці нерідко призводить і демодекс - мікроскопічний підшкірний кліщ, що паразитує в сальних залозах, - додає Галина Шперун, лікар-дерматокосметолог.

- Чимало людей заражені кліщем, але не здогадуються про нього, доки він не активізується. Цьому сприяє як переохолодження, так і, до речі, згадане вже прогрівання повіки. А от виявити наявність паразита можна за допомогою спеціального мікроскопічного дослідження (неозброєним оком кліща не роздивитеся).

Якщо болючий "вузлик" на повіці спровокував кліщ, то промивання чаєм, очні мазі з антибіотиками чи стероїдами неефективні й навіть можуть зашкодити. У такому разі насамперед потрібні спеціальні засоби, що мають антидемодекозну активність.

А загалом для здоров'я повік, як і загалом, велике значення має присутність в раціоні вітамінів (насамперед С, Е і каротину), які у великій кількості є в яблуках, моркві, гарбузі, олії. Ці вітаміни сприяють зволоженню очей, шкіри, нормальній циркуляції крові в судинах, що вберігає від запалень.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
14

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні