ТОП-5 символів Волині, які достойні пам'ятника

2
3
ТОП-5 символів Волині, які достойні пам'ятника
Які із символів нашого краю, за версією "Волинь24", гідні бути увіковічненими в брозні, гіпсі чи й граніті?

Крім "Волинянки", пам'ятник якій незабаром може з'явитися у Луцьку, на Волині є ще знакові символи, пам'ятники яким могли б вабити до себе численних шанувальників. Словом, не "Волинянкою" єдиною!

ШАЦЬКИЙ ВУГОР

Чим достойний? Унікальна риба, що мігрує між Саргасовим морем та світязькими озерами, воістину є візитівкою області. Особливо - для тих численних туристів з усієї країни (й не тільки), які щоліта штурмують Шацькі озера.

А ще шацький вугор - це козирний хабар (якщо комусь із волинян треба потішити, скажімо, якогось столичного високопосадовця).

Пам'ятник вугреві треба ще й тому, що скоро він, подейкують, зникне, бо вже тепер на шацьких ринках "привозний".

Як виглядатиме? Тут варіантів два: або живим - і тоді можна встановити його на світязькому дні. Сфотографуватися, можна буде, звісно тільки в акваланзі. Але й ексклюзивність - стопроцентна.

Інший варіант - пам'ятник копченому вугреві. Пропонуємо бронзову або мідну інсталяцію: столик, недопита пляшка горілки, порізана цибуля, надкушений помідор. І вугор на газетці.

Де поставити? Та ж на "Гряді" - там не найбільші "косяки" туристів.



ВІТАЛІЙ КВАРЦЯНИЙ

Чим достойний? Тренер футбольного клубу "Волинь" - стовідсотковий символ. А скільки б фанів побажало сфотографуватися поруч із бронзовим Кварцяним, уявити складно!

І не кажіть, що живим пам'ятники не ставлять. Жириновському ж - збудували! А у Кварцяному "трохи Жириновського" таки є...

Як виглядатиме? У звичайному для Кварцяного образі: розгніваний, з відкритим ротом, таким - наче от-от і вибіжить на поле. І стукне когось.

Де поставити? Поряд із лавою для тренерів на стадіоні "Авангард".



ШЕФ-КУХАР З'ЇЗДУ МОНАРХІВ У ЛУЦЬКУ

Чим достойний? Тисячі волинян знають про те, що в Луцькому замку в 1429 році відбувся з'їзд монархів з усієї Європи. Навряд чи багато назвуть геополітичні проблеми, які вирішувалися на цьому самміті. Натомість усі знають про шикарні гостини, що супроводжували з’їзд: "Щодня у замку споживали 700 бочок меду, вина, мальвазії та інших напоїв, 700 волів, 1400 баранів, сотні лосів, диких кабанів, а також інші страви," - доносить до нас літописець.

А хтось же це все готував!? Ось тому безіменному кухарю, який уособлював би всю багату і смачнющу кухню Волині, і варто спорудити пам’ятник. Так і назвати: "Батько волинської кухні".

Як виглядатиме? Якийсь такий пузатенький кухар, запнутий фартухом із захмелілим поглядом... Чом би й ні? А поруч - десь на чомусь викарбуваний перелік найколоритніших волинських страв. Та ще й з рецептами.

Насамкінець це міг би бути просто стіл, завалений стравами, як десь у Нуйно на весіллі - в три поверхи. І щоб гнувся...

Де поставити? У Луцьку стільки фестивалів їжі, що пам'ятник мав би стати неодмінним символом кожного такого фесту. Тому - десь на підході до Луцького замку.



СТОЛІТНІЙ ЯКІВ

Чим достойний? Завдяки спершу роману Володимира Лиса "Столітній Яків", а потім однойменному фільму мільйони українців побачили справжню Волинь. Столітній Яків має мільйони шанувальників. Приїхати на Волинь і "зустріти" там столітнього Якова... Як вам?

Як виглядатиме? Як Володимир Лис. Як Станіслав Боклан... Або - як перший ліпший згоранський дід.

Де поставити? У селі Згорани Любомльського району. Це рідне село Якового "батька" - письменника Володимира Лиса. Та й сам Яків, за сюжетом - уродженець Згоран.



МОТОПОМПА ДЛЯ МИТТЯ БУРШТИНУ

Чим достойна? Волинь упевнено набуває слави "бурштинового краю". Більш "народнішого" пам'ятника не вигадати. Бо скоро у селах як мінімум Маневицького району будуть і молитися на бурштин, і поклонятися... А ще трохи - і в селі будуть хазяїни визначати не за "хатою під бляхою", а так: маєш помпу - значить можна говорити...

Як виглядатиме? Гугл, як-то кажуть, в поміч: "Купити помпу"... Кажуть, це ходовий товар в інтернет-просторі. Мотопомпа має бути брудною, добряче посованою поліськими болотами. Поруч можна прилаштувати гумові чоботи і ... добротну биту. Символ нескореності)

Де поставити? Найдоречнішим цей пам'ятник був би на так званому Оконському перехресті в Маневицькому району. Як варіант - біля поліцейського поста.



Передрук заборонений
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Який ще, до біса, хабар??? Якщо це жарт, то вам не варто займатись гумором;)
Відповісти
Навпроти міської ради або на площі Возєднання постапвити 15 ти метрового кінського болта у виконанні Дацюк І.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні