Як Луцький район «показує зуби»: репортаж із сесії райради

10
3
Як Луцький район «показує зуби»: репортаж із сесії райради
Місто не хоче "селюків у маршрутках", район - чужих трупів на кладовищах і дачників...

Шантаж у відповідь на небажання кількох громад Луцького району рухатися до децентралізації за сценарієм, написаним на Богдана Хмельницького, дійшов апогею. Абсурдного настільки, що яким козирем обидві сторони будуть "бити" далі, важко й уявити.

"А ЦЕ ШО ЗА ФЕСТІВАЛЬ ЖУРНАЛІСТІВ?"

Поки луцькі "собіратєлі зємєль" тішаться, що процес "співпраці" із довколишніми сільрадами хоч в одному випадку пішов далі пустослів'я, у Луцькій райраді надумали і собі "показати зуби".

2-го листопада скликали позачергову сесію районної ради, щоб ухвалити як мінімум два резонансних проекти рішень.

По-перше, вирішили вказати Луцькому міському голові, що деякі рішення, прийняті міськрадою, аж ніяк не свідчать про партнерські відносини між містом і районом. По-друге, суттєво збільшити плату за землю під ...міським сміттєзвалищем у селі Брище.

...Тому першими до сесійної зали прийшли не депутати. А - журналісти.

Медійники атакують депутата Віталія Пудліка
Медійники атакують депутата Віталія Пудліка


Хтось намагався зафіксувати на фото, як у залі керівники району проводять "кулуарні" переговори... Хтось поспішає зазнімкувати "пришестя" у райраду першого заступника Луцького міського голови Тараса Яковлєва, до якого потім приєдналася ще й секретар ради Юлія Вусенко. Хтось натхненно записує інтерв'ю...

Голова райради Валентин Приходько помітно нервує: ще до початку засідання встигає випити півпляшки мінералки. А от голова Луцької райдержадміністрації Ігор Ярмольський зберігає показовий спокій.

"Шо то за фестіваль журналістів?" - невдоволено кинув фразу депутат від "Солідарності" Євген Кулай (керівник заборольського сільгосппідприємства), поспішаючи зайняти місце у президії, де поважно засіла лічильна комісія.

Але фестиваль був потім. І не журналісти були його основними героями.

У САДОЧКИ - НІ, А НА МОГИЛКИ - ЛАСКАВО ПРОСИМО?

Зала затихає у передчутті запальних дикусій. Обранці озвучують запити: дороги, відсутність знаків на аварійних поворотах, ставки, ремонти... Аж поки депутат райради Леонід Гроголь ("Солідарність") не виголошує звернення жителів Підгайцівської сільської ради щодо зміни схеми руху маршруту №30.

Емоції у людей, каже він, - такі, що не до роздумів. Народ обурений: як каналізаційно-насосну станцію в селі для міста будувати - "будь-ласка", а як спільні маршрути мати - "вибачте"? Каже: терпінню прийде кінець - і народ вийде перекривати дубнівську трасу. У відповідь Яковлєв та Вусенко тільки всміхаються.

Юлія Вусенко
Юлія Вусенко


Ясність вносить голова райради. І з першого питання (про неприпустимість прийняття Луцькою міськрадою рішень, що усперечать партнерським відносинам з Луцьким районом) слово бере сам.

Жодним законом, наголошує, не передбачено, щоб за сільських дітей, які вирішили навчатися у місті, доплачували з бюджету. Мовляв, "подушне" суперечить Конституції. Тому звернення міськради до сільських громад, аби ті зі своїх бюджетів відшкодовували у міську казну гроші за дітей - абсурдне і незаконне, вважає Валентин Приходько. Як і "реформа маршрутів".

У відповідь на таку зухвалу позицію "міста" обранці району погрожують провести інвентаризацію численних дачних масивів, які розташовані у селах, і навзаєм вимагати грошей за дітей, які вчаться в районних закладах.

Не дачниками єдиними. У децентралізаційну війну вступають "і мертві, і живі, і ненароджені". Депутати райради згадали міщанам і про те, як ті рвуться хоронити рідних на сільських кладовищах, де не треба платити гроші "за кожен сантиметр".

"Чому ніхто не говорить про кладовища? Я живу у Мстишині. Біля цвинтаря. Для міських мешканців то - халявна земля. 150 гривень платять алкоголікам, щоб яму викопали, і хоронять. То - їдьте зі своїми трупами далі!" - здіймається з місця депутат Світлана Костючик ("Свобода").

БРИЩЕНСЬКИЙ КОЗИР: ХТО ПОРАХУВАВ КРАЩЕ?

Так помалу беруться й за сміття...

"Ми маємо проблему з Брищем нині. Ви ж не вирішуєте це питання. Ви чекаєте, що його за 10 днів вирішить голова райдержадміністрації...

А рахували, скільки ПДФО у ваш бюджет сплачують жителі сіл, які працюють в місті? Я - голова адміністрації, мені це болить. Зробіть сміттєзвалище біля міськради, поставте відповідальним Григоренка (заступника міського голови Сергія Григоренка, - О. Л.) і хай працює!" - заявляє Ігор Ярмольський.

Світлана Костючик каже: а про кладовища не забули?
Світлана Костючик каже: а про кладовища не забули?


Тарас Яковлєв навзаєм сипле аргументами. А згодом зізнається: мусить дискутувати про маршрутки навіть ...з рідним дядьком (депутатом райради Євгеном Кулаєм, - О. Л.). Та й у самого батьки живуть у селі Олександрівка Заборольської сільської ради, куди ...не їздять маршрутки зовсім.

Зрештою, луцькі обранці у рішенні "про неприпустимість" - одностайні. Не менш дружно голосують і за те, щоб збільшити плату за землю під міським сміттєзвалищем: із 3 % від нормативної оцінки ділянки до 12-ти.

"Я добре порахував. Якщо ми не будемо платити дотацій Рокинівській селищній раді (а лише цього року з міської казни на потреби селища спрямували більше 800 тисяч), це буде одне й те ж", - парирує Яковлєв.

"Не буде. Якби так, ви б обоє сюди не прийшли," - відповідає голова райради.

"Бачу, що зараз будемо один одного за барки брати..." - каже депутат Іван Бондар ("Батьківщина") і пропонує: приймати рішення про збільшення плати за сміттєзвалище лише після спільної комісії керівництва району та міста.

Напруга спадає. Але присутність у сесійній залі представників кількох сіл, які протестують проти будівництва поблизу того ж таки Брищенського полігону сміттєпереробного заводу, натякає: "сміття" сьогодні ще "зазвучить". Причім - не без політичного акценту. Як здалося...

...І ПОЛЕТІЛИ "ГРАНАТИ"

Оперативно депутати впоралися з рештою питань порядку денного.
Це, до речі, одна з останніх сесій, коли районній обранці голосують руками. Незабаром планують "озброїтися" планшетами та системою "Голос", тому вносять зміни до регламенту.

Газові котельні навчальних закладів передали на баланс КП "Луцьке", яке проводить реконструкцію.

Протестувальники заручилися підтримкою політиків-початківців
Протестувальники заручилися підтримкою політиків-початківців


А от доручення про те, щоб 1,5 мільйона, за які відділ освіти планував встановити вікна в школи, передали тому ж таки КП "Луцьке", Ігор Ярмольський підписувати відмовився. Каже: депутати, які підписали таке прохання, на зауважили, що це порушення закону. І спосіб - обійти систему "Прозоро"...

Не все гладко з політичним порозумінням у райраді: більшість голосує "за", а Ярмольському тепер - чухати потилицю.

Хоч приводів для цього у голови райдержадмінітсрації й так не бракує. Розірвати договір із підприємством, яке придбало земельну ділянку поблизу Сирників під будівництво сміттєпереробного заводу, буквально зі слізьми просили у нього сільські активісти.
Чиновник розводив руками. Ні люди, ні він ще не отримав від столичної фірми жодного документа. Хоча - от-от... Отримає - комісія прийматиме рішення.

Тому тут, хай би як новоспечений політик і очільник облосередку нової партії "Національний корпус" Андрій Дяченко (а він теж прибув на сесію, хоча представився як представник полку "Азов") "багатообіцяюче" не просив керівників району подивитися, як азовці вирішують "будівельні проблеми" у столиці, поперед батька в пекло не побіжиш...

Зворушливо звучав Державний гімн у сутінках сесійної зали Луцької райради. Втішені тим, що вперше "показали зуби" місту у відповідь на відвертий шантаж, розійшлися ...гострити ножі. Або - рахувати "компроміси".

***

"Та ви що? Та я за вас! Я за Брище. Ну, от... готовий навіть гранату кинути!" - розпинався тим часом у кулуарах перед зневіреними селянами, які борються за чисте повітря біля своєї хати, один із обранців-опозицінерів.

Головне: не втратити електорат...


Олена ЛІВІЦЬКА

Олексій Гвоздецький, екс-голова райради, та Ігор Ярмольський
Олексій Гвоздецький, екс-голова райради, та Ігор Ярмольський
У сесійній залі - ще один екс-голова райради Ігор Волошенюк, він же - очільник обосередку Аграрної партії, від якої в районі - ціла фракція депутатів
У сесійній залі - ще один екс-голова райради Ігор Волошенюк, він же - очільник обосередку Аграрної партії, від якої в районі - ціла фракція депутатів
Одностайні у позиції щодо співпраці з Луцьком
Одностайні у позиції щодо співпраці з Луцьком
Тарас Яковлєв
Тарас Яковлєв
І знову - колишній голова райради, а тепер депутат-свободівець Вадим Веремчук
І знову - колишній голова райради, а тепер депутат-свободівець Вадим Веремчук
Напевне: три кити місцевого самоврядування...
Напевне: три кити місцевого самоврядування...






Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А чи не в Луцькому районі живуть деякі депутати міської ради (Лище - це Луцький район чи Баварія)?
То чого ж вони пруться вести бізнес в Луцьку ? Живете в районі - туди і балотуйтесь.

Відповісти
А дружина Ваша звідки? Дійдемо і до цього, без розуму!
Відповісти
Як тільки село лізе в Луцьк то гноєм смердить то "худоба" в транспорті іздить.
Живем без селюків "отлічно"
Відповісти
Ну-ну, ленінградцям розкажіть, як без села було в 42 добре жити
Відповісти
А молоко не смардить і сметана м'ясо. Може від тебе смардить.помийся
Відповісти
А там є необхідна кількість шановних депутатів для голосування. Таке враження на фотографіях, черга на очко.
Відповісти
Аня, а ці годовані кнурі ще й руку на серце положили так люблять Україну,яку обікрали зі всіх сторін.Як таких людців земля носить і їм подібних
Відповісти
І все ж чому ближні села так не хочуть бути мікрорайонами Луцька? В чому причина? На рахунок садочків - то першочергово міські діти, потім - сільські, при появі нових дітей - сільські звільняють місце міським. Але невже в селах немає садочків? Невже сільські ради не можуть провести конкурс на маршрутки до Луцька? Не повірю, що немає бажаючих перевізників. Хоча з маршрутками перегнули, а от з садочками все вірно.
Відповісти
Вже серед зими маршрутки відмінити, відчуваю як вже попахує комфортним і світлим майбутнім.

Відповісти
гвоздецький-алік, веремчук-ловелас, волошенюк-сука - як добре, що вас змістили. А руки ще сверблять, слинка тече - не все вкрали.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні