Репортаж із сесії Луцькради: свіжий кріп чи зів'ялі троянди?

0
4
Репортаж із сесії Луцькради: свіжий кріп чи зів'ялі троянди?
"Де квіти?", "Хтось пішов за квітами?", "У Соломатіна день народження, квіти є?"...

Працівники секретаріату міськради зранку метушаться в сесійній залі. Депутати не поспішають. Дівчата розставляють партійні прапорці на столах. Журналісти за годину до сесії вже не мають де сісти... Все, як завжди. Хоч би тільки не забули квіти..

У КУЛУАРАХ - "СОТНІ ПОСТРАЖДАЛИХ"

26 жовтня. 9-та чергова сесія Луцької міської ради. У порядку денному - понад сто позицій. Про квартири для учасників бойових дій. Про звернення до міністра закордонних справ щодо оцінки антиукраїнських висловлювань претендента на посаду Генконсула Республіки Польща в Луцьку Вєслава Мазура. Про співпрацю із Прилуцькою сільрадою Ківерцівського району. Про зміни до бюджету. Про заборону пересувних цирків у Луцьку та ін.

Так промовисто обранців переконували заборонити в Луцьку цирк
Так промовисто обранців переконували заборонити в Луцьку цирк


До сесійної зали цього дня завітає навіть нардеп, щоправда - львівський. Андрій Антонищак (член фракції БПП) переконуватиме депутатів з Луцька підтримати ідею створення центру патріотичного виховання (у порядку денному - така ініціатива від народноконтролівця Павла Данильчука) та звернення щодо "недипломатичного дипломата" Вєслава Мазура.

Можна було помітити у сесійній залі і депутатів обласної ради: упропівців В'ячеслава Рубльова, Сергія Леонтьєва та свободівця Анатолія Вітіва.

У кулуарах Богдана Новарчук, директорка КП "Ласка", розгорнула імпровізовану виставку: плакат, написаний ніби-то учнями про те, як немилосердно допускати знущання над тваринами у цирку і промовисті докази на світлинах. Де-де, а у сесійній залі - ще ті експерти з циркових питань. Іноді аж просяться аналогії. Але не цього разу.

Юлія Вусенко, секретар міськради, цього дня головуватиме на сесії. Як пояснить згодом, Луцький міський голова Микола Романюк захворів.

Ще хвилин "надцять" після 10-ї вона закликатиме обранців зайняти робочі місця, тим же певний час несила буде відірватися від вітань, рукостискань та інтервю. Довгожданні квіти для Аркадія Соломатіна, депутата міськради від Радикальної партії Олега Ляшка, самотньо лежатимуть на столі: обранець спізнився. Та ще й прийшов до зали з ...букетом кропу в руках.

Аркадій Соломатін отримав подарунок-натяк
Аркадій Соломатін отримав подарунок-натяк


Після такого радикального презенту від укропівців (а це, очевидно, символічна відповідь на вила, презентовані попереднього разу Сергієві Балицькому з УКРОПу), троянди від Вусенко - вже не те.

Вони довго ще лежатимуть на столі, згодом, вже на перерві, хтось поставить квіти у вазу, потім перебазуються до кабінки секретаріату. Зрештою, після другої перерви їх таки вручать імениннику. Пояснюючи: стільки справ, що не встигли це зробити одразу.

НА СКІЛЬКИ КВАДРАТНИХ МЕТРІВ ЗАСЛУЖИЛИ НА ВІЙНІ?

Найперше у сесійній залі приступили до обговорення нової програми щодо забезпечення житлом на умовах спіфінансування для учасників бойових дій, що були мобілізовані для участі в АТО.

Маючи проблему з нестачею земельних ділянок під забудову, міська влада вирішила розробити таку програму, яка б допомагала військовослужбовцям придбати квартиру.

Деталі озвучив перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев. Загальний бюджет програми на три роки - 96 мільйонів гривень. Суть проста: 25% вартості житла оплачуватимуть із міського бюджету, 50 - сам учасник бойових дій, решту 25 можна оплатити з інших джерел. Після участі в цій програмі військовослужбовець повинен добровільно відмовитися від житла можливості отримувати земельну ділянку в місті на пільгових умовах. У Луцьку сподіваються, що аналогічну програму прийме й обласна рада.

Військовослужбовці прийшли послухати про те, як їм допомагатимуть коштом бюджету
Військовослужбовці прийшли послухати про те, як їм допомагатимуть коштом бюджету


Дискусій щодо того, приймати її чи ні, не було. Але у ході обговорення депутати висловили низку критичних зауважень. Одне з них стосується обмеження площі квартири, яку дозволяється купувати за програмою. Адже йдеться лише про житло, площею до 50-ти квадратних метрів. Інше - щодо добровільної відмови від пільгової земельної ділянки.

Поки депутати дискутують про те, на скільки квадратних метрів може претендувати військовослужбовець у рамках цієї прогграми, в присутніх у залі атошників "здають нерви". Хтось нетерпляче вигукує: "Побудуйте тоді казарму! Заженість туди всіх сім'ями - і буде вихід!"...

Зрештою, програму підтримують одностайно (40 із 40-ка присутніх) зі змінами від комісій: у праві на пільгову ділянку в місті учасників бойових дій вирішили не обмежувати, а от щодо площі оселі, то вирішили, що на одну особу потрібно виділяти 21 квадратний метр та 10,5 квадратних метрів додатково на сім’ю.

МІСЬКРАДА ПРОТИ ПОЛЬСЬКОГО ДИПЛОМАТА

Хвилю обурення щодо ймовірного призначення на посаду Генконсула РП у Луцьку Вєслава Мазура, який не добирає слів в оцінках українських національних героїв (зокрема Степана Бандери), підтримали й обранці Луцької міської ради.

Проект звернення до міністра закордонних справ щодо оцінки висловлювань польського дипломата підготувала фракції "Народний контроль".



"Ці слова польського консула є певним наслідком. Нагадаю: ми не змогли дати адекватну відповідь на рішення польського сейму щодо Волинської трагедії", - наголосив лідер луцьких свободівців Микола Федік.

І справді, у міськраді двічі не підтримали звернення щодо засудження позиції сейму з приводу Волинської трагедії... Востаннє пропозицію "Свободи" не підтримала фракція УКРОПу. А цього разу - обранці були більш "зубаті".

Депутати Вєславу Мазуру кажуть "ні".

Та от чи дослухаються до їхньої позиції десь за Бугом? Чи таки доведеться незабаром тиснути руку новому Генконсулу?

ЗАПИТИ: ДАХИ, ЯМИ І "ПРИКОЛЬНА ШТУЧКА"

Запити від міських обранців традиційно стосувалися буденних проблем тих чи інших мікрорайонів міста.

Андрій Козюра (фракція "Батьківщина") вимагав зобов'язати забудовників, які зводять церкву біля 21-ї гімназії, відремонтувати доріжку в сквері, якою діти ходять до школи.

Микола Собуцький із "Самопомочі" - провести розлідування щодо наруги над похованням: під час ремонту дороги біля Луцької тюрми виявлену могилу, найімовірніше, когось із в'язнів, заклали бруківкою...

Олександр Кравченко
(УКРОП) вважає, що недоцільно перейменовувати вулицю Говорова, тому що маршал Говоров стояв біля витоків 51 механізованої бригади.



Григорій Пустовіт ("Батьківщина") запитував, чому зникло з переліку прибудинкових територій, які ремонтуватимуть цьогоріч, подвір'я будинків на Грушевського, 16, 18 та 20, і коли з'являться світла та асфальт на вулиці Ковпака, бо ні першого, ні другого там не бачили 50 років.

А от депутат Микола Яручик (позафракційний) виявився більш оригінальним. Він спершу розповів, як "із двома дівчатами" їздив до Польщі і на їхнє прохання звернув там увагу на "прикольну штучку"... Вже за мить виявилося, що дівчата - то Юлія Вусенко і очільниця управління туризму Наталія Бунда, а "штучка" - це стаціонарний зрошувач повітря, яким у польському місті рятуються від спеки.

Обранець просив розглянути можливість встановлення таких конструкцій у Луцьку, бо це дешево і потрібно, а завдяки гарному почуттю гумору понизив градус напруги у сесійній залі...

ІЗ МРІЯМИ ПРО ДІЛЯНКУ В ПАНСЬКОМУ ЛІСІ...

Майже дві години часу у сесійній залі обгорювали, здавалося б, уже давно "обговорене" питання. На розсуд депутатів винесли проект договору про співпрацю із Прилуцькою сільською радою Ківерцівського району.

Заступник міського голови Сергій Григоренко зауважив: про об'єднання ще не йдеться. Це тільки співраця. Влада вирішила піти іншим шляхом, бо вже "обпеклася" в перемовинах із Жидичинською сільрадою того ж району. Там люди не захотіли поступатися головним багатством - землею.

Сергій Григоренко і Тарас Яковлев
Сергій Григоренко і Тарас Яковлев


Тож, Прилуцькому - інфраструктура. А навзаєм, Луцьк отримає у майбутньому (в разі об'єднання громад) можливість збудувати новий мікрорайон. У селян є вільні паї в урочищі Панський ліс...

Уважно обіцянки та дискусії слухав Прилуцький сільський голова Валентин Арчибасов, який зумисне прибув на сесію.

А потім сказав: так, люди бояться за землю. Бо знають, якими шляхами її тепер відбирають... А ще - відверто заявив, що не лише економічними інтересами пояснюється така цікавість представників різних політичних сил до їхньої сільради. Адже за об'єднанням будуть і вибори, відтак постане питання, хто захищатиме інтереси чималенької громади у міськраді...

Претенденти, думаю, вже є.

Більшість обранців, зрештою, дала добро на співпрацю.

"Це історичне рішення", - прокоментувала Вусенко.

НІЧ - НА РОЗДУМИ

Понад сотню питань порядку денного за одне пленарне засідання луцькі обранці не розглянули. Хоча відкладати сесію надовго не стали: продовжили наступного дня.

І чи-то за ніч ретельніше опрацювали спірні питання, чи-то просто стомилися дискутувати. Та все ж справи пішли швидше.

Найбільше дискусій лунало під час обговорення рішення про ...сміття. Луцькі депутати відмовились приймати на брищенський полігон сміття з інших областей. Свого, кажуть, достатньо.

Ігор Поліщук, лідер луцьких укропівців
Ігор Поліщук, лідер луцьких укропівців


А от тим, хто стежить за політичними тенденціями у залі, було цікаво спостерігати за голосуванням за проект щодо створення комунального закладу для національно-патріотичного виховання молоді у Луцьку (ініціатор - Павло Данильчук).

Цього разу він заручився не лише допомогою нардепа, але й, схоже, більш надійною "артилерією" - солідарністю фракції УКРОП. Причому в лютому цього року депутати-укропівці критикували ідею створення ще одного закладу.

Та голосів усе одно забракло. Що цікаво: троє обранців і УКРОПу таки (всупереч словам лідера фракції Ігоря Поліщука) не побачили сенсу в появі КЗ. Доведеться виховувати молодь ...просто неба.

***
До вечора наступного дня земельні питання уже мало кого цікавили. Тож, кнопки обранці тиснули під прицілом мінімальної кількості камер та диктофонів.

До речі, і під час другого пленарного засідання 27 жовтня у президії мало не забули про іменинника. Хоча свободівець Андрій Вавринюк прийшов до зали завчасно, свої п'ять багряних троянд отримав лише перед перервою.

Знову довелося в'янути квітам півдня.

Такі вони, депутатські вітання...

Олена ЛІВІЦЬКА
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні