Що кажуть волиняни про фільм «Століття Якова»?

28
13
Що кажуть волиняни про фільм «Століття Якова»?
30 вересня відбувся прем’єрний показ фільму за романом волинського письменника Володимира Лиса «Століття Якова».

За екранізацію роману, що став однією з кращих історичних драм у сучасній українській літературі, взявся канал «1+1».

У головних ролях — народний артист України Станіслав Боклан (Яків Мех), артисти Роман Луцький (молодий Яків Мех), Людмила Загорська, Олег Примогенов, Андрій Самінін, Наталія Доля, Олександр Печериця і Ганна Топчій.

Режисером проекту виступив Бата Недич, оператором-постановником — Ігор Іванов.

На Волині чимало шанувальників художнього слова та й творчості земляка зокрема з нетерпінням чекали появи фільму. Бо й події у романі відбуваються, за задумом автора, на теренах нашого краю. А Загоряни чи Загорєни, як їх у книзі називав Яків, - ведуть нас до с. Згорани Любомльського району, з якого родом Володимир Лис.

Сам автор книги свого часу казав, що чекає екранізації з тривогою. І сподівається, що у фільмі буде більше Лиса, ніж Кокотюхи.

Автором сценарію став Андрій Кокотюха, ще один сучасний письменник.

Загалом у соцмережах – мінімум схвальних відгуків про побачений напередодні фільм. Багатьом волинянам кіно не дуже сподобалося.

«Автор сценарію «перестарався», тому нема й колориту Полісся та волині», - вважає керівник облосередку Національної спілки письменників України Ольга Ляснюк.

«Музичне оформлення подобається, з акторів поки не вразив ніхто», - пише журналіст Лариса Жаловага.

Професор Віктор Давидюк, відомий український фольклорист, зауважує: «Навіть вистава сподобалася більше, ніж фільм. Добре поставлена та частина, що з «Червоного» Кокотюхи. А Лиса екранізовано банально. Про декорації і лемківську пісню взагалі мовчу. Треба було також давати з субтитрами, як тих москалів. Гарна німецька мова. Приємно, але не факт, що навіть у Варшаві говорили українсько-польським суржиком. Навіть моя бабця-українка в польському селі розмовляла досконало польською».



Письменник і видавець із Волині Микола Мартинюк зауважує: "Треба переглянути скрупульозніше".



А от помічник Луцького міського голови Богдан Гончарук навпаки – похвалив фільм: «Дуже достойне українське кіно, якого має бути багато».



«Очевидно, варто послухати думку самого автора – Володимира Лиса. У контексті екранізації сучасних творів волинських авторів )можливо, я щось пропустила) – це значний позитив Волині», - вважає доцент кафедри краєзнавства і міжнародних відносин СНУ імені Лесі Українки Тамара Раєвич.

«Я вже переглянув. Чомусь очікування були вищі, але я не розчарований побаченим та грою більшості акторів. Проте було і ряд примітимних сцен», - каже громадський діяч і лучанин Михайло Наход.



Історик і журналіст, представник Інституту національної пам’яті на волині Леся Бондарук свої емоції передала коротко: «Сподобалось».

А нині народний депутат України Ірина Констанкевич переконана: «І гарно…. Що книга є неперевершеною».





На сторінці Андрія Кокотюхи у Фейсбуці – лише схвальні відгуки.











Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
13

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Фильм понравился, но, хотя живу в Украине уже более 30 лет, многие слова и выражения просто не понимала! Жаль.
Відповісти
Пані, по просту читайте українську літературу дивіться фільми лише українською і ви відкриєте усю багатогранність Української Мови і дуже швидко все зрозумієте. відносно фільму який є динамічним але не показує Волинь.
Відповісти
Фільм не мав на меті "показати Волинь", чи Луцьк, чи Замок Любарта, або ж "поліський фолькльор". І знятий він не накшталт театральної нафталінової вистави (що люблять робити українські кінематографісти), а на сучасний, зрозумілий, манер.
Відповісти
Спокійно додивився ці 4 серіі -- в думці порівнював з чудовим романом . СЦЕНАРИСТ старався , але ... ПРО стрічку -- чекав більшого ! Природа не волинська , мова гембльована , масові сцени зіжмакані --економили кошти . В повторі -- давайте по ДВІ серіі , а згодом --- по одній . ТОДІ роздивимося все детальніше .
Відповісти
Показано життя на Поліссі, як воно є і ситуації, які були в ті часи! Нуль пафосу, нуль "поліського колориту" і це радує, цим вражає стрічка. Критики напевно хотіли побачити цнотливу Улянку, чи Тимоша-Упівця, який, поки чекісти мордували людей, зі сльозами на очах і соплями в носі, писав з лісу коханій листи про любов і передавав букети ромашок...
Відповісти
Згідна з Віктором Давидюком і Володимиром Лисом .
Добре що роблять Українське кіно, але є золоте правило - Усе потрібно робити з любов'ю до деталей !!!втрачена автентика Волині, Західного Полісся, немає специфіки нашого регіону тож не дивно що всі сприймають усю Західну Україну як суцільні Карпати і Галичину .
Відповісти
Скажу чесно: я заснула на середині фільму ((( Прокинулася, на останній рекламі...
Чи то була втомлена, чи не надто цікавою видалася довгоочікувана кінострічка...
Вже з перших фрагментів не сподобався інтер"єр. У нас на Любомльщині не було таких хат, а церкви завжди, як писаночки були розмальовані... А тут усе сіре... Та й у середині хат так не було. І польською мовою в нас завжди краще говорили. Все одно внизу давали титри, то можна було з правильною вимовою давати пряму мову. Приємно було слухати українську мову в фільмі, але ж у селах так не говорять, тим паче у ті часи. Залишили лише кілька наших словечок.
А наші озера, якби показали, то просто фантастика була б. А так, думаю, ті, хто знімав, навіть поняття не має, де ті Згорани чи Загоряни. Це ж не вигадані автором події покладені в основу книги, а реальні факти.
На мою думку, таки на теренах Любомльщини варто було знімати, з усією неповнорністю саме нашого краю, а не Закарпатські чи Прикарпатські місцини.
Словом, багато суперечностой. Погоджуюся з Володимиром Лисом, що лише сюжет з його книги взяли, а багато свого додумали.
Книжку за нічку прочитала за один підхід, а тут і каву пила, і все одно спала...
Відповісти
Згідна з вами на 100%. Серце краялось як дивилась показали щось сіре з лемківськими піснями карпатським акцентом і підписали Волинь
Відповісти
Фільм -просто супер !Дякую всім хто створив його.
Відповісти
Фильм мне и моей семье очень понравился,разговор в фильме был доступный и понятные.В какой то мере даже интересный.Я сама с Луцка и многие слова и выражения за свою жизнь слышала.И теперь понимаю что этот разговор с тех времён.
Відповісти
Фільм "Століття Якова" дуже сподобався ! Я почав дивитись з великим скептицизмом, але потім почав дивитись з великим задоволенням. Прекрасний сценарій, чудова гра акторів і саме головне, що фільм життєвий. Я вірю, що дійсно таке в житті було. Це перший український фільм в сучасній Україні, який мені сподобався. Бажаю творчому колективу далі працювати і створювати нові фільми.
Відповісти
Фільм дуже сподобався. Артисти-свіжі, не засвічені в низькопробних мелодрамах обличчя. І зрештою , хіба так багато знято фільмів про наш край? Чи краще дивитись російські серіали? Спасибі автору книги і артистам.
Відповісти
Фільм дуже сподобався, і дивилася з велики задоволенням.
Відповісти
Я живу на Волині. Зараз знаходжусь у Польші. Книжку читала вдома і дуже хотілося побачити фільм. Дякуючи інтернету вчора переглянула. Дякую за гарне українське кіно. У Познані буде йти фільм "Волинь" думаю що це наше"Століття....". Обов'язково подивлюся і побачу реакцію простих поляків.
Відповісти
Фільм сподобався, можливо є якісь дрібні недоліки, але це дурниці, головне, що точно були відтворені історичні подї того часу і нарешті ми маємо чим пишатись, ми знімаємо достойні україські фільми.І природа хто б там що не говорив волинська, я на це звернула увагу.
Відповісти
Мені дуже сподобався фільм не могла відірватись .Дякую Вам!
Відповісти
Вчора випадково натрапила на фільм " Століття Якова" , просто перемикала канали і вийшло що подивилася фільм від початку до кінця. На рахунок того що не показана Волинь такою як вона була дискутувати не буду, на мою думку у фільмі основою є життя Якова і людей що його оточували а не природа і тому подібне. Я сама з Рівного моя бабуся полячка яка жила в Хмельницькій області і я не з фільмів а з її розповідей знаю як " добре" жилося і за німців поки була війна і за совітів. Хто хотів хрестити дітей та щей у ксьондза вночі полями тихенько йшли в сусідні села де були каплички і мало не пошепки все таїнство відбувалося. Тому мене у фільмі зачепила доля Якова а не те де знімали і наскільки все співпадає.
Відповісти
Був у радянські часи такий жанр на тб як телевистава, де все сприймалось з великою часткою театральності - невеликі локації, звужений ракурс, мінімум дійства, і головне - видно що це театральні актори, мова пластмассова, костюми новенькі і т.п.
Я один такий що побачив все це у фільмі? Невже у наші часи актуальним є кіно де все знято не так як у житті, а як у виставі? А виправдовують недоліки, що все це наше рідне і такого раніше не знімали. Схоже як шкільна вистава для батьків учнів де рівень акторства та декорацій несуттєвий, головне що це свої діти грають на сцені..
Відповісти
Книжку читала раніше, ніж подивилася фільм. Але старалась не пов"язувати фільм і книгу. Тому подивилась із задоволенням. Звичайно бюджет фільму видно,що не дозволив розкошувати. Але гра акторів , музичний супровід і робота знімальної групи на 5. Дякую.
Відповісти
Перш,ніж коментувати, вивчи українську мову ! Чюєш. внучок? Слава Богу , тобі до того Діда , як до неба раку.
Відповісти
Я не розумію, для чого Кокотусі була конкретика,щодо Волині і Любомльського району,якщо покрівлі у будинках подекуди - подільські, ворота - кубанські, річка невідомо чия, замість білої хустини - не наш очіпок. Сучасне село неохайне. Нема у нас всьго цього на Любомльщині. Але я пишаюсь , що є у нас такий письменник, згоранець - Володимир Лис, який правдиво відторив частинку історії та побуту нашого краю. Шкода, що творці фільму не дослухались до нього.
Відповісти
Згоден із вами....у фільмі Поліссям навть не пахло....
Відповісти
на мій погляд у фільмі занадто багато музейноі побутової атрибутики(реманенту) . Фільм дещо сценічний, гра акторів -дууже послідовно заучені ролі, мало волинського колориту .Книгу читати цікавіше... Але все-таки фільм наш, український ...
Відповісти
Фільм розчарував. Якби не читала роману, напевно, сподобався б. А так ... Після геніального твору Лиса - ця екранізація ... ... ... . Навіть десятирічна донька помічала ляпи (як от з київськими номерами авто). А фінальні кадри зі святкування Якового сторіччя - просто "шедевр" (на сміх сил не було від злості). Володимир Лис ще дуже ліберальний у своїх висловлюваннях щодо сценариста Кокотюхи.
Відповісти
Прочитала книгу,подивилася фільм. Люди добрі режисеру давали книгу читати чи він по слухам створив фільм? Це ж жах. Це сміхота. Купа ляпів не відповідність до книги мова не така.. все не таке!
Відповісти
Фільм -вистава немає відношення до твору Володимира Лиса, багато змінено, не всі герої присутні, не передає почуттів старого діда. Рекомендую прочитати твір.
Відповісти
Не сподобався фільм, немає відношення до твору Володимира Лиса, рекомендую прочитати твір
Відповісти
Не сподобався фільм, немає відношення до твору Володимира Лиса, рекомендую прочитати твір
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні