Сморід у Луцьку: назвали ще одну ймовірну причину

2
2
Сморід у Луцьку: назвали ще одну ймовірну причину
Одна з причин нестерпного смороду в Луцьку – запах від мулу з очисних споруд «Луцькводоканалу», які вивозять сушитися на поля в Липлянах.

Про це стало відомо постійної комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови сьогодні, 23 вересня, - повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини.

Як раніше повідомлялось, лучани вже півроку скаржаться на нестерпний сморід. Однією з ймовірних причин неприємного запаху в міськраді називали несанкціонований злив відходів м’ясопереробних підприємств.

Згодом муніципали упіймали автомобілі підприємств «Забіяка» та «Дмитрук», під час зливу нечистот у міську каналізацію. Ще один порушник, якого упіймали - «Торчин Продукт».

Та, в управлінні екології міськради повідомляють, що однією з основних причин смороду може виявитися мул з очисних споруд «Луцькводоканалу».

«Є мулові карти – поля, де складується мул з очисних споруд водоканалу. Вони переповнені, і цей мул немає куди подіти. Колись колгосп дозволяв складати мул, де він висихав, і не давав такого запаху. Сьогодні ця маса напіврідка і немає місця, де його поскладати, бо поля всі розпайовані. А для цього треба декілька гектарів землі», - пояснює головний спеціаліст відділу екології Оксана Тарабанюк.

Вона зауважила: найбільше грішили на м’ясопереробні підприємства, але вони мають договори на злив. Фактично, хоч і декілька машин з несанкціонованими зливами упіймали, вони не могли спровокувати такого неприємного смороду. Тож головна причина може бути таки в мулі з очисних споруд.

«Цей мул кудись треба дівати. В Липлянах, навпроти очисних споруд, підприємець викупив 30 гектарів землі, з «Луцькводоканалом» заключив договір, щоб цей недосушений мул вивозити на ці поля. Ще є підприємство «Торчинпродукт», якому дозволили напіврідкі відходи теж виливати на ці поля. Мунципали, коли зупинили авто з цими відходами, кажуть, що сморід неймовірний. А це дозволили підприємцеві на поля скидати», - пояснює посадовець.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що мешканці Луцька і прилеглих до нього населених пунктів Луцького та Ківерцівського району (Милуші, Княгининок, Зміїнець, Липляни, Жидичин) звернулися до представників міської влади зі скаргою щодо катастрофічного забруднення річки Стир недостатньо очищеними каналізаційними стічними водами від очисних споруд міста, що експлуатуються комунальним підприємством «Луцькводоканал».

Санепідслужба, зробивши заміри, не виявила у повітрі шкідливих речовин, тож, неприємний запах, крім дискомфорту, переконують, шкоди здоров’ю не несе: перевищення норм по аміаку та сірководню немає.

Зі слів Оксани Тарабанюк, підприємства шукають як вирішити проблему, а поки «прийдеться потерпіти цей запах ще».

«Звичайно, санстанція може заборонити викидати на поле. Але що місту робити? Очисні зупиняться і що?», - зауважує вона.

Власне, вже давно назріла потреба модернізації очисних споруд «Луцькводоканалу», але тільки техніко-економічне обґрунтування модернізації обійшлося в 300 тисяч гривень. Проектно-кошторисна документація вартуватиме більше мільйона, а сама модернізація може вартувати більше 30 мільйонів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Одна з реальних причин смороду : сміттєвози. Кожен ранок одна і та ж картина : При завантаженні контейнерів разом із сміттям виливається вода, яка збирається в тих контейнерах. Далі вода протікає крізь дірки в сміттєвозах на прибудинкову територію. Люди і машини розносять смердючу воду в в радіусі 200-300 м. На жарі вода швидко висихає, але брудні сліди на асфальті залишаються і смердять до вечора. Зранку - по новому...
Першим ділом необхідно загерметизувати сміттєвози.
Відповісти
Там не тільки сморід, а ще й дим! Щось хімічне палять, або ж це викиди роблять підприємства в атмосферу! Нас травлять, а екологічні служби заявляють, що шкідливих речовин не виявлено! Ганьба!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні