Акваріум з нуля: поради фахівця*

3
13
Акваріум з нуля: поради фахівця*
Кажуть, вічно можна дивитись на три речі: воду, вогонь і те, як хтось працює. Втім, довго спостерігати за вогнем може бути небезпечно, а за тим, як хтось працює – просто неввічливо. Що ж, залишається вода, яка як відомо, заспокоює і приносить душевну рівновагу.

Чим не привід поставити вдома акваріум, який до того ж подарує багато естетичного задоволення?


Про усі тонкощі зі створення та утримання домашніх водойм розповідає акваріуміст луцького магазину «Декоративна рибка» Валерій Бегун.

Валерій Бегун з дитинтства захоплюється акваріумістикою
Валерій Бегун з дитинтства захоплюється акваріумістикою

ЯКИЙ АКВАРІУМ ОБРАТИ?


Чоловік каже, що усі акваріуми поділяються на два види: ті, що мають живі рослини, і ті, в яких озеленення штучне. Останні підходять для великих риб, які харчуються рослинами і псують їх. Втім, на думку експерта, краще обирати живі рослини, адже таким чином вдома можна відтворити повноцінну водойму. До того ж такі акваріуми простіші у догляді.

Краще купувати акваріум великого об’єму та не стільки високий, як широкий. Оптимальна висота – 50 сантиметрів, адже вищий акваріум буде складно освітити.

Також акваріум більшого об’єму краще тримає температуру і у ньому повільніше розповсюджуються токсичні речовини. Об’єм у сто літрів чудово підійде для середньої квартири.

Втім, маленькі акваріуми теж мають право на життя, але вони підходять лише лабіринтовим рибкам, які можуть дихати атмосферним повітрям і відповідно не потребують додаткової аерації. Найпопулярніші рибки цього виду – яскраві півники.

ЯКЕ ДОДАТКОВЕ ОБЛАДНАННЯ ПОТРІБНЕ?


Для будь-якого акваріуму потрібне освітлення (лампи часто йдуть в комплекті), компресор для подачі кисню та обігрівач, адже тропічна риба живе у теплій воді. Також варто придбати фільтр.
Акваріуми на будь-який смак
Акваріуми на будь-який смак

З ЧОГО ПОЧАТИ?

Валерій Бегун каже, що у будь-якому акваріумі головне – це баланс. Баланс повинен бути у всьому – у співвідношенні риб, рослин, мікроорганізмів, мікроелементів. Тому заселяти акваріум варто поступово і дуже обережно.

Спершу потрібно залити воду і відстояти її щонайменше чотири дні, після чого зняти осад. Справа в тому, що у Луцьку дуже жорстка вода, а така процедура дозволяє її «пом’якшити». При цьому повинен працювати фільтр і компресор.

Після відстоювання потрібно запустити в акваріум нітрофікуючі бактерії (продаються у складі порошку чи рідин). В такому стані акваріум повинен постояти тиждень, протягом якого не можна його освітлювати, бо може «зацвісти» водоростями-паразитами.

До речі, акваріум загалом не можна ставити у тих місцях, де на нього потраплятиме пряме сонячне світло.
Кажуть, справжній акваріум може бути лише з живими рослинами
Кажуть, справжній акваріум може бути лише з живими рослинами

Далі потрібно додати добриво і посадити рослини. Коли ж вони приживуться, можна запускати риб. «Налаштування» акваріуму триває близько місяця, по завершенню якого він потребуватиме лише мінімального догляду.

АКВАРІУМ – ЦЕ ТОЧНО ПРОСТІШЕ, НІЖ КІТ ЧИ СОБАКА

Акваріуміст переконує, що утримання домашньої водойми насправді річ проста, а головне правило – якомога менше втручань.

Так, в акваріумі з живими рослинами потрібно лише частково міняти воду раз у квартал (якщо акваріум не має живих рослин, це потрібно робити значно частіше). Також раз на день потрібно годувати риб, рідше – вносити добрива для рослин і проривати їх.

Освітлювати акваріум потрібно 12 годин на добу, бо саме стільки триває світловий день у тропіках, звідки родом риба і рослини. Зайняті люди можуть підключити освітлення до спеціального приладу, який з потрібною періодичністю його вмикатиме і вимикатиме.

Натомість аерація (подача кисню) потрібна саме вночі, бо тоді риби і рослини посилено споживають його. Знову ж таки, якщо акваріум не має живих рослин, подача кисню потрібна цілодобово.
Прозорий сом
Прозорий сом

Час від часу в акваріум потрібно подавати вуглекислий газ (є рідини, які розкладаючись, виділяють його) та мікроелементи, зокрема залізо.

Обережним треба бути з чисткою. Зі слів експерта, до магазину часто приходять люди, які в погоні за чистотою навіть воду кип’ятять, чого робити категорично не можна, бо загинуть бактерії, які очищують акваріум, і результат буде протилежним до бажаного.

РИБОК НЕ МОЖНА ПЕРЕГОДОВУВАТИ


Валерій Бегун каже, що найпоширеніша помилка – надмірне годування риби. Люди часто думають, якщо риба підпливає на корм, значить вона голодна і її неодмінно потрібно погодувати.

Хоча, в природі риба постійно полює і в більшості випадків залишається ні з чим. Тому постійне «випрошування» їжі абсолютно нормальне, але вестись на це не варто. Рибі не потрібні калорії, аби обігрівати власне тіло, корм слугує лише для обміну речовин.

Рибок достатньо годувати раз на день, інакше їжа залишатиметься в акваріумі, псуватиметься і тим самим сприятиме розмноженню шкідливих бактерій.

До речі, після запуску у новий акваріум риб не варто годувати принаймні три дні, поки вони не звикнуть до нового середовища.

Варто зазначити, що в середньому акваріумні рибки живуть 3-5 років і, як правило, чим більша риба, тим довше у неї життя.
Хижі піраньї
Хижі піраньї

У «ДЕКОРАТИВНІЙ РИБЦІ» ЗНАЮТЬ, ЯК ЗРОБИТИ ВАШ АКВАРІУМ ГАРНИМ І ЗДОРОВИМ

Сам акваріум, а також усі необхідні для нього речі можна придбати у магазині «Декоративна рибка», який нещодавно переїхав на перший поверх торгового центру «Гранд Волинь», що на проспекті Волі, 42 у Луцьку.

Тут ви знайдете акваріуми усіх можливих форм та розмірів, а також десятки видів риб. Мало хто зможе пройти повз малесеньких смугастих, як бджоли барбусів, прозорих скляних сомів або ж різнокольорових півників. Тут же можна знайти й піраньй, які не залишать байдужими любителів екзотики.
В «Декоративній рибці» є все необхідне для акваріумів
В «Декоративній рибці» є все необхідне для акваріумів

Особливість магазину в тому, що усі його рибки проходять двотижневий карантин, а також обробку від паразитів, відтак можна бути впевненим, що вони здорові.

Працівники «Декоративної рибки» з радістю підберуть для вас тих рибок, які точно вживуться разом. До речі, якщо вас обдурили в іншому магазині і продали «зайця з вовком», тобто рибок, які полюють одна на одну, у «Декоративній рибці» можуть прийняти войовничих плавучих, а натомість дадуть когось більш миролюбивого.

Сюди ж можна здати рибок, які занадто розплодились. Окрім цього, можна провести аналіз, який визначить, що ж шкодить домашній водоймі.
В магазині - десятки видів риб
В магазині - десятки видів риб

Також у «Декоративній рибці» ви отримаєте не лише детальні консультації з приводу налаштування та утримання акваріуму, а й практичну допомогу спеціаліста. Валерій Бегун може особисто приїхати до вас додому чи на роботу та зробити усе для того, аби акваріум приносив лише радість та естетичне задоволення.

Віталія САХНІК

Фото Павла БЕРЕЗЮКА


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
13

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дякую! Корисна інформація
Відповісти
Дякую, щиро дякую за все, за корисні поради пану Валерію, і за магазин в якому все придбав!
Відповісти
Як знайти пана Валерія? , хочем купити акваріум
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні