--> Остеопатія: лікування по-європейськи у Луцьку* | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Остеопатія: лікування по-європейськи у Луцьку*

0
20
Остеопатія: лікування по-європейськи у Луцьку*
Лікування у спеціалістів з нетрадиційної медицини стає трендом у всьому світі - розуміючи, що традиційні методи не завжди дієві, пацієнти все частіше шукають альтернативу.

Пропозицій навіть у невеликому Луцьку вистачає - голковколювання, мануальна терапія, різні східні методики. Виникає дуже логічна осторога: як шукаючи допомоги у спеціаліста нетрадиційної медицини не потрапити до шарлатана?

В першу чергу, варто пам’ятати одне просте правило: обирайте власне лікаря, а не цілителя, знахаря, езотерика тощо. У того, кому ви довіряєте ваш організм, має бути вища медична освіта і досвід - і тут без будь-яких компромісів. Всі серйозні нетрадиційні практики передбачають передусім глибоке знання анатомії та принципів функціонування людського тіла.

Ігор Сомов, лікар практикуючий остеопатію, має кваліфікацію хірурга та ендоскопіста, понад 10 років працював у дитячій обласній лікарні, зараз - у медичному центрі “Благомед”. Остеопатію він вивчав у кращих спеціалістів Франції, Сша, Італії,Великобританії та Австрії і сам є представником в Україні Школи Вісцеральної Терапії (Австрія).



Вже маючи вагомий досвід роботи в традиційній медичній галузі, лікар зрозумів, що за допомогою остеопатії можна допомагати людям без довжелезних списків медикаментів та агресивних методик (“хрусту, ламання, вправляння” до яких нерідко вдаються різного роду цілителі). Остеопатія лікує не хворобу, остеопатія лікує організм - і в цьому головна її перевага.

Втім, Ігор Сомов досі поєднує остеопатичну практику з роботою лікаря-ендоскопіста і не заперечує в окремих випадках доцільності проведення остеопатичного лікування парелельно з методами традиційної медицини. Бувають випадки, коли пацієнту необхідно пройти певні обстеження (наприклад, МРТ), остеопат може на них скеровувати, так само як і на консультацію до невропатолога чи ортопеда.

Що таке остеопатія?

Остеопатію можна порівняти з налаштовуванням піаніно, де музичний інструмент є вашим організмом, а остеопат – майстром, який цей музичний інструмент правильно налаштовує, - розповідає Ігор Сомов. Наприклад, є такий симптом, як головний біль. Остеопат має його не просто усунути, а ще розібратись, чому він виник. Руками лікар з’ясовує, де є якась проблема в тілі й усуває її.



“Знайти хворобу може кожен, ми ж повинні знайти здоров’я”, - казав засновник остеопатії Е. Стілл. Саме цим принципом керуються в роботі всі кваліфіковані остеопати - бачити організм пацієнта цілісно і розуміти взаємозв’язок між роботою його органів та систем.

Інколи остеопатію плутають з мануальною терапією.

Ігор Сомов пояснює:

Мануальна терапія – це лише 10% від всієї остеопатії. Мануальний терапевт чи масажист зазвичай робить прості жорсткі прийоми на тілі, які можуть поєднуватися з глибоким масажем. Остеопат же використовує набагато більше різних методик. Він працює і з внутрішніми органами, кістково-м’язевою та нервовою системами, веде вербальний діалог та займається з пацієнтом на тілесно-емоційному рівні. Ми не ставимо хребці на місце, а знаходимо причину, чому цей хребець не там. Іноді його навіть не варто чіпати.

Після невдалої мануальної терапії до мене приходять дуже часто, особливо після різних жорстких методик. Як-от, наприклад, одна з них, що дуже популярна, коли роблять 10 сеансів під ряд і кожного дня «хрустять» шиєю, попереком, грудним відділом. І таке лікування проводять абсолютно всім пацієнтам, такий собі конвеєр. І лише для одиниць це є допомогою.

Як лікує остеопат?

Як вже було сказано вище, остеопати на прийомі не хрустять, не ламають, не вправляють.

Прийом в остеопата починається з відвертої бесіди з лікарем. Не дивуйтеся, якщо лікар у вас запитає про ваші щоденні побутові звички, на які ви не звертаєте увагу: як ви спите, як сидите, що їсте-п’єте. Ваш спосіб життя - ключ до розуміння проблем, що виникли у вашому тілі.

Вивчивши вашу проблему, кваліфікований лікар підбере індивідуально саме той метод, котрий потрібен вам. В арсеналі остеопатів є різні підходи та техніки. Іноді на прийомі лікар просто кладе руки на голову пацієнта і таким чином відчуває, як функціонує тіло, в яких системах організму стався збій, просто кажучи - де і що відбувається в організмі пацієнта. Це - краніосакральна терапія, один з розділів остеопатії.



Варто розуміти, що це не магія, не езотерика, ніяким чином не якесь “чудодійне цілительство”. Всі методи остеопатії засновані на глибокому знанні механіки людського тіла, функцій організму, а щоб розвинути чуттєвість рук, лікарі довго вчаться і практикують.

За допомогою рук остеопат визначає найменші відхилення у положенні хребта, кісток чи внутрішніх органів. З’ясувавши причину захворювання, лікар працює над усуненням проблеми. Лікування проводиться також руками, хоча у багатьох випадках пацієнт для більшої ефективності лікування має самотужки виконувати комплекс рекомендованих вправ.

Важливо те, що звернувшись до остеопата, ви не будете змушені відвідати 10, 20 чи будь-яку іншу фіксовану кількість сеансів, як це часто буває у масажистів та мануальних терапевтів. Курс лікування підбирається індивідуально для кожного пацієнта, а один прийом триває годину. Якщо проблема не надто серйозна, цього часу буває достатньо, щоб полегшити біль чи активізувати ресурси організму, які будуть відновлювати здоровя.

Чому вагітні та немовлята шикуються у чергу до остеопата?

Остеопатія є абсолютно безболісним та нетравматичним лікуванням, тому з кабінету лікаря діти виходять усміхненими і підчас прийому не плачуть. Можливо, саме це є однією з причин того, що багато батьків довіряють своїх чад у руки остеопата Ігоря Сомова.

Багато пацієнтів відвідують лікаря ще до народження. Саме так! Вагітним остеопат допомагає позбавитись болю у спині, знизити тонус матки, покращити внутрішньоутробний розвиток плода. Багатьом стає у нагоді й післяпологова терапія, що стабілізує роботу ендокринної та серцево-судинної систем, сечостатевих органів, шлунково-кишкового тракту, допомагає відновити еластичність та пружність шкіри.

Щодо найменших пацієнтів, то дуже важливо довірити своє немовля після народження саме остеопату.

«Те, що може зробити остеопат для дитини у перші години після її народження, дуже важко переоцінити. Попрацювавши з новонародженим остеопатично, можна уникнути безлічі проблем у майбутньому, зокрема дисплазії, сколіозу, гіпертонусу м’язів, спастики», – пояснює Ігор Сомов.

До речі, у Франції, куди їздять народжувати дружини багатіїв й високопосадовців, остеопат обов’язково присутній на пологах. Саме лікар цього профілю першим працює з новонародженим немовлям.

У всьому, що стосується здоров’я - дрібниць не буває
Обстеження у лікаря-остеопата не стане зайвим для спортсменів, танцівників, офісних працівників та людей, які ведуть активний спосіб життя. Остеопатичне лікування в першу чергу спрямоване на те, аби активізувати внутрішні ресурси організму, стимулювати його до самолікування та адаптувати до важкої фізичної та розумової праці.

«Остеопат на сеансі повинен «увімкнути» ресурси самовідновлення організму пацієнта, активізувати його власні сили, спрямувати їх на подолання хвороби. Знайти не хворобу в організмі, а здоров’я – ось головний девіз остеопатичного лікування», – стверджує лікар.

У всьому світі остеопати тісно співпрацюють з стоматологами та ортодонтами з метою максимальної адаптації при корекції різних проблем зубо-щелепної системи, особливо у дітей, наприклад, при виправленні прикусу.

Часто до остеопата звертаються й люди літнього віку, які не збираються просидіти решту життя перед телевізором. З допомогою різноманітних методик, в тому числі й психосоматичного лікування, Ігор Сомов повертає в життя динаміку та радість. Однак, наголошує, що багато залежить також й від пацієнта. І якщо людині подобається бути хворою, навряд чи знайдеться лікар, що здатен їй допомогти.

«Дуже важливий фактор для успіху остеопатичного лікування – бажання пацієнта співпрацювати з лікарем. Остеопат – це великою мірою і психотерапевт, і дієтолог, і порадник щодо фізичних вправ та активності. І всі ці рекомендації потрібно виконувати, не лінуватися і пам’ятати: у всьому, що стосується здоров’я, дрібниць не буває», – впевнений Ігор Сомов.

Контакти лікаря: Медичний Центр БЛАГОМЕД, 17а, пр. Волі

тел: 770809, (067) 332 73 63, (050) 378 70 70

http://blagomed.lutsk.ua/
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
20

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні