--> Чи варто змушувати учнів носити шкільну форму? | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Чи варто змушувати учнів носити шкільну форму?

8
4
Чи варто змушувати учнів носити шкільну форму?
Вишнева? Зелена? А чому не помаранчева?.. Реформа сучасної школи мала б стати як мінімум приводом до дискусії на тему шкільної форми.

Чимало хто вважає шкільну форму "радянським рудиментом". Мовляв, це в часи СССР в учнях виховували колективізм та "рівняли" всіх під червоний галстук. Хоча відомо ж, що шкільна форма виникла задовго до радянської епохи.

Нинішні школярі найчастіше вбрані у форму бордового чи зеленого кольору. Вважається, що одяг для учнів сприяє створенню більш комфортних умов для навчання в школі та забезпечує певну соціальну рівність. Брюки, піджаки, спідниці чи сарафани. Чи варто особистість і унікальність кожного окремо взятого учня зводити до певних стандартів і обмежувати "брюками чи піджаками"?

Ми вирішили поекспериментувати і поцікавилися, що думають з приводу доцільності шкільної форми учень, вчитель, юрист і психолог?

А ХТО СКАЗАВ, ЩО ЦЕ - КРАСИВО?

На думку дев'ятикласника луцької гімназії №21 Віталія Пащенка, у його школі 60% учнів насправді прагнуть змінити шкільну форму. Однак лише одиниці мають сміливість про це заявляти. Бо можливість учнів впливати на навчальний процес у рідній їм школі, зазвичай, лише декларація. Учні, каже юнак, найчастіше є маріонетками і повністю підчиняються волі адміністрації навчального закладу:

"Я особисто не виступаю за повне скасування шкільної форми, я проти анархії. Але коли ми пробуємо говорити про запровадження змін у школі, то чуємо: "А чим вам не подобається бордова форма? Яку тоді хочете: зелену? Це - як у 18-й гімназії, це - некрасиво...". Три-чотири роки поспільмя є членом учнівської ради. Кожного року питання форми обговорюється, але далі цих слухань справа не йде. Хоч якби вдалося запровадити зміни до шкільної форми, то авторитет учнівської ради зріс би автоматично.

Знаю, що є указ Президента і постанова Кабміну, якою визначені стандарти шкільного одягу і запроваджена так звана уніформа для учнів. За школою залишається право обирати колір шкільної форми і таке інше. Вивчав і статут нашої гімназії. Наскільки я розумію, носіння шкільної форми є однією з вимог правил для учнів. А в статуті зазначено: у випадку порушення правил учні можуть бути відраховані з гімназії чи за рішенням педради переведені в іншу школу.
Школяр Віталій Пащенко не проти форми, але за її лібералізацію
Школяр Віталій Пащенко не проти форми, але за її лібералізацію

Нам кажуть: форма підкреслює діловитість. Але хто сказав, що саме цей колір є діловим?Хоча я вирішив, що 1-го вересня таки одягну бордовий піджак, білу сорочку, краватку (бо дуже люблю краватки) і чорні класичні брюки. Але мені здається, що лібералізація шкільної форми дасть можливість учням краще себе проявити, зробить навчання зручнішим, комфортнішим.

Бо якщо ми вже йдемо в Європу і говоримо про реформу школи, то мали б рухатися не до уніфікації, а до створення атмосфери унікальності у кожному закладі. На жаль, я поки про свій заклад так сказати не можу. Виходиш на коридор - мусиш одягнути піджак. Жодних аксесуарів... Мені говорять вчителі: шкільна форма гарантує соціальну рівність. Яка різниця, що всі в одне вбрані, якщо в одного телефон за 200 гривень, а в іншого айфон за 22 тисячі?

Можна ж іншим способом дотриматися діловитості. Знявши певні обмеження. Дозволивши, скажімо, носити аксесуари. Так? Я б хотів, наприклад, піти до школи у синьому піджаку, краватці, білосніжній сорочці, чорних штанах і налакованих до блиску туфлях.

Ми на порозі концепту нової школи. Якщо в Луцьку буде створено такий прецедент і тут підуть на зміни шкільної форми, то це буде прецедент на всю Україну. Він, я переконаний, набуде неабиякого резонансу. А якщо мене виженуть зі школи за порушення правил і неносіння шкільної форми, то тим паче".

20 РОКІВ ВИМОГИ НЕ ЗМІНЮВАЛИ


Директор Луцької гімназії №21 ім. Михайла Кравчука Олег Ковальчук:

"У нашій школі вимоги до форми не змінюються 20 років поспіль. Вони встановлені піклувальною радою і радою школи.

Це бордовий піджак, чорні брюки чи спідниця і біла сорочка. Охайно. Гарно глянути, коли учні виглядають достойно.

Тому я вважав і вважаю, що шкільна форма дисциплінує школярів і певною мірою зрівнює учнів із сімей, що різні за соціальним статусом".

ЮРИСТ: "ЦЕ БУВ БИ ЦІКАВИЙ СУДОВИЙ ПРОЦЕС"

Юридичну сторону проблему ми попросили озвучити Андрія Осіпова. Адвоката, виконавчого директора Smart Solutions Law Group, правозахисника, експерта Інституту Політичної Освіти. У минулому - депутата Луцької міськради. Чи забов'язаний учень носити шкільну форму? Андрій Олексійович на це каже:

"Дійсно, якщо прочитати, що пишуть в інтернеті про шкільну форму, то часто трапляються думки, що ніяких законів з цього приводу не існує. Я вважаю, що це не більше, як популізм. Закону як нормативно-правового акту вищої юридичної сили, дійсно немає. Проте, є Указ Президента 1996 року, підписаний Леонідом Кучмою про введення шкільної форми у навчальних закладах. По-друге, є Постанова Кабміну про встановлені зразки форми. Це нормативно-правові акти, які діють на сьогодні. Тому законодавство у цій сфері існує.

Але головне, що Закон України "Про освіту" передбачає, що учні повинні дотримуватися правил внутрішнього розпорядку і статуту навчального закладу. А школа може запровадити шкільну форму і вимагати від учнів виконання правил внутрішнього розпорядку. фактично шкільна форма - це можливість уніфікувати навчальний процес.

Але я радий, що існують молоді люди, які думають, як Віталій. І в таких випадках згадую слова Черчіля: "Той, хто в молодому віці не був лібералом, не має серця, а той, хто в зрілому віці не є консерватором, не має голови".


Я й сам у шкільні роки не хотів носити піонерський галстук і терпіти не міг випрасовувати складки на шкільних штанах. Проте школа зобов'язана зберегти психологічний клімат. Це чудово бути різними. Але чи можуть діти адекватно сприймати різницю у соціальних статусах? Їм це важко. Шкільний одяг - це створення рівних умов. Дівчинка із заможної родини і дівчинка з родини робітника мають однаково виглядати. Для батьків цей одяг - це ще й економія. Інша річ, це бажання дітей бути сучасними. Тут мають думати чиновники і педагогі. Хто сказав, що однакова форма не може бути красивою і стильною?

Разом із тим Віталій, для прикладу, може самостійно подати позов до суду (з 14-ти років). Якщо справді хоче довести правоту, то це був дійсно цікавий судовий процес. Я раджу його більш чітко сформулювати свою позицію і вимоги. Я готовий навіть брати участь в такому судовому процесі. Шкода тільки, що більшість українських суддів ще не готові до таких спорів. В нас дуже заформалізоване судочинство".

В ЯПОНІЇ НЕДАРЕМНО ШКОЛИ ЗАПРОШУЮТЬ МОДЕЛЬЄРІВ

А от психолог Ольга Матвійчук (завідувач центру практичної психології і соціальної роботи управління освіти Луцької міської ради) каже:

"Здатність дорослої людини до якісного сприймання і засвоєння інформації закладається з раннього дитинства. Завдання держави - забезпечити умови для якісного засвоєння знань. Однією з такий умов є шкільна форма.

Йдеться про можливість ліквідувати (наскільки це можливо) негативні фактори, які перешкоджають процесу навчання.

Психологи-науковці вважають, що обов'язковість шкільної форми мобілізує, створює відчуття комфорту, не відволікає учня.
Так, є думка, що форма призводить до втрати індивідуальності учня, певної зрівняйлівки. Однак з іншого боку - неносіння такого одягу може призвести до зверхності. Якщо дитина носить форму з емблемою навчального закладу, яким варто гордитися, тоді ця форма буде своєрідним захистом, ознакою приналежності до значимого.

Чим погана зрівняйлівка? По-перше, підліток інколи не має змоги самовиразитися, тому він це робить з допомогою одягу. Тут школа має дати можливість проявити індивідуальність в інших видах діяльності. Тоді успішна дитина не буде заважати на одяг. По-друге, будь-яка людина має потребу в повазі до власної гідності. І вибір форми для учнів повинен виходити саме з цієї поваги, але в рамках норми.

Якщо форма не відповідає стилю, моді, тоді це викликає дискомфорт, скованість у спілкуванні. Тут приклад - Японія: там школа запрошує модельєрів для створення сучасних моделей одягу для учнів.

Без сумніву, тим, хто запроваджує правила носіння шкільної форми у навчальному закладі, варто враховувати, що одяг може набридати.

Тому все таки я радила б звернути увагу на те, що та чи інша форма чи правила її носіння викликають в учнів дискомфорт".
А так виглядали учні закарпатської школи у 1937-му
А так виглядали учні закарпатської школи у 1937-му


***

Є ще один шлях до того, як вдосконалити шкільну форму або прийнамні швидше зрозуміти підлітків, які не згідні з певними правилами. Наприклад, "втиснути" в "бордово-зелені рамки" і ...вчителів.

Не просто діловий одяг, а щодня саме той зелений піджак, тільки чорні брюки і тільки ця спідниця... Уявили?

Будьмо чесними: чи не набрид би саме той одяг своєю одноманітністю? І чи такими б переконаними, що шкільна форма - це запорука комфортних умов для навчання, були б у школі?

Не готовий котрийсь із навчальних закладів Волині запровадити подібні правила? На шляху до реформи...

Олена ЛІВІЦЬКА
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


одразу військову це їх майбутнє - війна, війна...
Відповісти
Віталику, у 18-тій форма класичного, стильного чорного кольору, так що хтось тебе дуже дезінформував)))
Відповісти
Потрібно виховувати суспільно - активних дітей. Респект Віталіку Пащенко! Тримайся юначе і задумане здійсниться .
Відповісти
Знаю Віталіка Пащенко він реально хороший хлопець
Відповісти
Якщо Віталій публічно звернеться за юридичною підтримкою, наша компанія готова взяти всі юридичні клопоти на себе.
Відповісти
Віталік я хочу допомогти 9 школа що робити?
Відповісти
Я за шкільну форму, але вона має бути зручною для дитини і доступною по ціні для батьків. Спробуйте надягнути піджак з плічками, а потім наплічник. Додайте до цього ще зимову куртку...
Відповісти
Підтримую Віталіка, я його однокласник!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні